Vorig verslag Volgend verslag Terug naar het overzicht 
van de E8 
trajekt Nijmegen-Bad Godesberg Foto's van de Europäischer Fernwanderweg E8 Terug naar het overzicht van de hele E8 Terug naar het overzicht van de buitenlandse tochten Terug naar de homepage van Henri Floor Europäischer Fernwanderweg E8

datum vrijdag 15 september 2006
traject Rheurdt – Schaephuysener Höhen – Stenden – Voesch – Wall – Schlick – Vorst – Harzbeck - Hinsbeck
afstand 28 km
hoogten 30-80 meter
Topographische Karte(n)
1:25 000 Normalausgabe
4504 Kerken
wandeltijd 9½ uur
weer zonnig met sluierbewolking en droog
temperatuur 27°
overnachtingadres Haus Pension Restaurant Waldesruh, Inh. A. Volkmer, Heide 7, 41334 Nettetal – Hinsbeck, ( 02753-2771, www.haus-waldesruh.net
Overnachtingprijs € 70 per nacht

tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8, panorama vanaf de Schaephuysener Höhen Om 6.55 uur stonden we in Rheurdt bij ons overnachtingadres voor het Frühstücksraum. De eigenaar was vergeten door te geven dat we om 7 uur wilden ontbijten. Maar de dame die het ontbijt verzorgde kwam om 7.05 uur met de auto aanrijden.
Rond 8 uur liepen we naar het centrum van Rheurdt naar de bakker. Daarna waren we rond 8.15 uur bij de Plus supermarkt. Deze ging echter pas om 8.30 uur open. Rond 8.45 uur gingen we dan echt op pad. We liepen niet helemaal terug naar het punt waar we de vorige dag de route hadden verlaten, maar staken iets af.
Als eerste bijzonderheid kwamen we langs de molen van Rheurdt. Daarop bereikten we de Schaephuysener Höhen. We kwamen daarbij langs de volgende bergen
De 77,0 meter hoge Schardenberg,
De 80,3 meter hoge Saelhuyser Berg,
De 67,7 meter hoge Mühlenberg,
De 69,2 meter hoge Hahnenberg,
De 69,7 meter hoge Windberg.
Daarbij hadden we vaak prachtige vergezichten tot wel 5 km ver.
We kwamen in buurtschap Stenden. Door deze plaats liepen we zo´n 800 meter. De zon brandde op ons en we waren blij als we langs een huis met schaduw konden lopen.
We staken de A40/snelweg over en hadden een rust bij een ingerichte rustplaats. Door mijn stok in maximale lengte in te stellen, kon deze dienst doen als een alternatieve waslijn. In Rheurdt had Coos een klein wasje gedaan, maar de was was niet geheel droog. Daarna liepen we door natuurgebied Driesbruch. We kwamen bij een grote zandafgraving. Rondom de ontstane meren stonden borden met verboden toegang, verboden te baden en levensgevaarlijk.
tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8, verwijsbord naar ganzen-eieren nabij Harzbeck In buurtschap Voesch vroeg een man of wij de E8 liepen. We hoorden van hem dat deze weg maar heel weinig wordt gelopen. We staken een niet meer gebruikte spoorlijn over bij een niet meer gebruikt stationnetje. Nu volgde een lange weg met weinig beschutting tegen de zon. De ingang van Huis Velde ging door een oude poort met bovenwoning. Bij de doorgaande weg in buurtschap Wall, de L361, wees de markering naar rechts, terwijl volgens onze informatie de route naar links zou lopen. We besloten de markering te volgen. Toen deze verderop meer afweek dan we gedacht hadden, besloten we van de gemarkeerde route af te gaan en in de richting van de vooraf ingetekende route bij Klooster Mariendaal te lopen. Op weg naar Mariendonk kwam de markering er weer bij.
We passeerden een bordje met de markering van de X12. De route van de X12 loopt van Orsoy via Lohheide, Moers/Schlosspark, Vluyn, Lind, Stenden, St. Hubert/Vösch, Niersdammer Mühle, Harzbeck naar Hinsbecker Höhen (jeugdherberg), hier aansluiting op de X6.
Ook zagen we een bordje met de markering van de X11. Deze route loopt van Krefeld via St. Tönis, St. Peter, Klixdorf, Niersdommer Mühle, Wachtendonk, Haus Ingenraedt, Bockholt naar Straelen. tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8, Pension Restaurant Waldesruh te Hinsbeck
We werden twee keer gepasseerd door een groep bejaarden op de fiets. Het waren er zo´n twintig. Toen zij een rust hadden zei één van hen tegen ons: nu worden we door de wandelaars ingehaald. Verderop kwamen we nog door buurtschap Vorst en Harzbeck. We kwamen langs een boerderij met honderden ganzen. Aan het eind van de weg stond een geel gekleurd bord met verwijzing naar ganzen-eieren.
Weer verderop kwamen we bij een militair terrein dat niet meer gebruikt werd. Via de Flootsmühle langs de Nette werd Gasthaus Waldesruhe bereikt. Het duurde ruim een half uur voordat we na aankomst met een dutje van een uur konden beginnen. Eerst moesten we 10 minuten wachten voordat onze kamer werd gewezen. Daarna waren er problemen met de sleutel. Het kamermeisje had de sleutel van onze kamer niet op zijn plaats gehangen en was zoek.


Informatie over Hinsbeck
Informatie over Nettetal
Informatie over Rheurdt
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg