Vorig verslag Volgend verslag Terug naar het overzicht 
van de E8 
trajekt Nijmegen-Bad Godesberg Foto's van de Europäischer Fernwanderweg E8 Terug naar het overzicht van de hele E8 Terug naar het overzicht van de buitenlandse tochten Terug naar de homepage van Henri Floor Europäischer Fernwanderweg E8

datum donderdag 14 september 2006
traject Alpen - Kamp Lintfort - Niederkamp - Rheurdt
afstand 18 km
hoogten 30-60 meter
Topographische Karte(n)
1:25 000 Normalausgabe
4404 Issum, 4405 Rheinberg, 4504 Kerken, 4505 Moers
wandeltijd 6 uur
weer zonnig met wolkensluiers en droog
temperatuur 30°
overnachtingadres Motel naast Das Abendrestaurant Rusticana, Inhaber Michael Hirsing, Aldekerker Straße 20, 47509 Rheurdt, ( 02845-963135
Overnachtingprijs € 60 per nacht

tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8, in bosgebied Die Leucht We liepen in 10 minuten naar het station van Xanten en reden met de trein naar Alpen. Van het station aldaar liepen we naar het centrum van Alpen en deden nog wat inkopen. Daarna liepen we naar de rand van Alpen en pakten daar de wandelroute weer op. Het was inmiddels 10.10 uur. Eerst liepen we naar de B58 verkeersweg. Vervolgens werd de A57 snelweg bereikt. We liepen onder beide wegen door. Daarna dwaalden we lange tijd door bosgebied Die Leucht. Eenmaal verzwikte ik mijn voet, maar het was niet ernstig want we konden de voetreis gewoon voortzetten.
Op een boom zagen we nog de markering van de X2, de Arnold-Mock-weg zitten met daarbij de vermelding hoe het traject liep. Deze loopt van Kleve via Kalkar Markt, Sonsbeck, Kloster Kamp, Achterberg (Tònisberg), Krefeld (Stadtwald), Neuss nähe Bahnhof, Bedburg en Elsdorf Bürge naar Düren Kölner Strasse.
Bij een kruisje hadden we nog een rust. We zagen hier verscheidene keren paddestoelen staan. tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8, stempel van het Baerlaghof te Issum
Evenals de vorige dag waren we meteen in de korte broek gestart. Rond 7 uur in de ochtend bedroeg de temperatuur al 20 graden. We bevonden ons trouwens op het warmste plekje van Duitsland. We kwamen uit bij de Baerlagshof (Café & Restaurant, Inh. Jürgen Langemeyer, Hochwald 38, 47661 Issum, tel. 02835-3307). Hier dronken we koffie verkeerd. We kregen hele grote koppen, maar het kostte dan ook €3 per kop. We hadden trouwens geluk, want normaal is de Baerlagshof pas om twee uur open. Nu waren ze al open vanwege een trouwerij en zagen ons niet binnenkomen.
tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8, in bosgebied Die Leucht Even verderop liepen we weer door een bos en bereikten daarop Niederkamp, een buurtschap.
Na nog een bospassage werd Kloster Kamp te Kamp Lintfort bereikt. We mochten even in de kerk kijken als we rustig deden, want er werd een kerkdienst gehouden vanwege een begrafenis.
Bij restaurant Am Dachsberg was een splitsing tussen de Hohenweg en de Talweg. Wij kozen voor de Hohenweg. Het was ons aanvankelijk niet duidelijk wat het verschil van de routes was. Maar we hadden een overnachting in Rheurdt geboekt. En daar komt alleen de Hohenweg langs. Later bleek wel dat we op de Hohenweg van heel veel panorama´s hebben kunnen genieten.
Nu volgden we weer een tijdlang een rustige asfaltweg zonder bomen langs de kant. In een weiland stond een oud kapelletje. We liepen hier over de Klotenstrasse. Aan de rand van de weg stond dat het om een Naturdenkmal (archeologisch monument) ging en je kon niet vlakbij de kapel komen. tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8, stempel van Das Abendrestaurant Rusticana te Rheurdt
Op boerderij Hoenman woonde de familie Hendriks. Dat wisten we zo goed omdat het familiewapen aan de toegangspoort was ingemetseld. We maakten foto´s van het fraaie huis en het familiewapen.
Aan het eind van de weg lag Haus Oermter Berg, een hotel aan de ingang van Rheurdt. Ons pad steeg nog flink. Daarop kregen we een fraai vergezicht op de omgeving met zijn talrijke windturbines. We liepen langs de rand van het dorp. Slechts 40 meter van de route lag ons overnachtingadres. Het was een motel. Op onze kamer was een zitje en een tweepersoonsbed. Dus geen losse bedden zoals we meestal hadden. Verder was er nog een badruimte. Bij het motel was Das Abendrestaurant Rusticana waar we warm aten.

Informatie over Alpen
Informatie over Stadt Kamp-Lintfort
Informatie over Rheurdt
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg