Vorig verslag Volgend verslag Terug naar het overzicht 
van de E8 
trajekt Nijmegen-Bad Godesberg Foto's van de Europäischer Fernwanderweg E8 Terug naar het overzicht van de hele E8 Terug naar het overzicht van de buitenlandse tochten Terug naar de homepage van Henri Floor Europäischer Fernwanderweg E8

datum dinsdag 12 september 2006
traject Kehrum - Marienbaum - Xanten
afstand 19½ km
hoogten 15-60 meter
Topographische Karte(n)
1:25 000 Normalausgabe
4203 Kalkar, 4204 Rees, 4304 Xanten.
wandeltijd 8½ uur
weer hele dag zon
temperatuur 29°
overnachtingadres Gäste Zimmer Schöneck, Niederstrasse 30, 46509 Xanten, ( 02801-3175
Overnachtingprijs € 40 per nacht

tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8, de Dom van Xanten Op ons overnachtingadres in Kehrum was geen ontbijt. Maar vlakbij was een benzinepompstation, waar we konden ontbijten. Ook onze waterzakken konden we hier met sinaasappelsap vullen. Na het ontbijt liepen we weer terug naar de plek waar we de wandeling hadden afgebroken.
Nu volgde zo´n 3 km over open terrein over rustige wegen. Hoewel het nog vroeg was, voelden we de zon al branden. Bij een bankje aan de rand van het bos troffen we twee vrouwen die haast niet konden geloven wat wij van plan waren te wandelen.
We volgden nu een tijdlang de bosrand van het Hochwald. Bij de afslag naar Marienbaum verlieten we de hoofdroute en liepen naar de bedevaartsplaats en bewonderden deze. We bekeken de kerk en langs de doorgaande weg stond een standbeeld van Maria von Bourgund (1374-1443). Bij een Konditorei in Marienbaum dronken we koffie en aten een lekkere koek, die we in de Konditorei konden kopen.
De 2 Landen-Route (2LR) is een fietsroute die door de euregio Rijn/Maas/noord is uitgezet en die de fietser over een afstand van zo´n 275 km van Aken via het Maas/Swalm/Nettegebied naar Nijmegen leidt.
Marienbaum, dat deel uitmaakt van de gemeente Xanten, is de oudste Maria-bedevaartplaats aan de Nederrijn. Sinds hier een Mariabeeld werd gevonden dat als wonderdadig wordt beschouwd, komen jaarlijks vele pelgrims op bedevaart hier naar toe. De eerste bedevaartkapel werd in 1441 ingewijd. Van het dubbele Birgittaklooster uit 1460, dat als gebouw een geheel vormde met de kapel, is nog slechts de kapittelzaal over die thans als sacristie dienst doet. Met steun van de koning van Pruisen werd de bouwvallige kloosterkerk in 1712/1714 vervangen door een nieuw gebouw, waarin de oorspronkelijke bedevaartkapel als koor is geïntegreerd. Bij de wedstrijd "Ons dorp moet mooier worden" kreeg Marienbaum zowel op deelstaat- als op districtsniveau een groot aantal onderscheidingen.
tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8, de dubbele Klever Tor te Xanten We liepen weer terug naar het Hochwald en dwaalden hier lange tijd door. We kwamen alleen een man en een vrouw tegen met Nordic Walking stokken. De man gebruikte de stokken echter niet.
We kwamen in het bos langs een militair terrein. Hier net voorbij verloren we de gemarkeerde route. Coos had hier een kompas op haar wandelstok zitten en ik wist waar we ongeveer zaten. Bovendien kon ik aan de hand van de tijd en de zonnestand bepalen waar het zuiden was. We liepen nu zuid/oostwaarts totdat we weer op een markering stuitten.
Uiteindelijk kwamen we bij Villa Reichswald. Hoewel het gesloten was, konden we toch 2 limonades kopen. Daarna dronken we sinaasappelsap, dat we in onze waterzakken bij ons hadden. tijdens de Europäischer Fernwanderweg E8, stempel Gaststätte Wilhelm Bremer te Xanten
Over een oude spoorbaan liepen we richting Xanten. Bij camping Gasthaus Bremer (Gaststätte-Campingplatz Wilhelm Bremer, Useler Straße 10, 46509 Xanten, tel. 02891-4736) dronken we nog limonade. Opnieuw volgden we een traject van de oude spoorbaan.
Via de noordwest kant van Xanten werd het centrum van Xanten bereikt. Tot aan de markt van Xanten liepen we onder de dubbele Klever Tor en de Mitteltor door. Aan de Kleverstrasse hielden we nog een rust om niet te vroeg aan te komen bij ons overnachtingadres.
Het overnachtingadres leek wel op een adres van de Stichting Vrienden op Fiets en was het goedkoopste tot nog toe. Later zou er nog een overnachtingadres zijn waar het € 38 kostte.

Informatie over Marienbaum
Informatie over Xanten
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg