eerste dag van de Apeldoornse Vierdaagse derde dag van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Apeldoornse Vierdaagse, tweede wandeldag, woensdag 12 juli 2006
Apeldoornse vierdaagse 2006
We startten deze tweede dag iets later, namelijk om 6.35 uur, omdat we niet zo graag in de rij staan en dan is het ook meteen een stuk rustiger op het parkoers. Meteen na de start liepen we over een smal pad, waarbij we achter elkaar moesten lopen. Dit zorgde dus voor filevorming (en vertraging). Over de flanken van de Tapberg liepen we door het Orderbos. Langs sportvelden van SV Orderbos liepen we naar en over een grote speelweide. Daarna kwamen we door bosgebied Berg en Bos.
De eerste verzorgingspost lag op 6,8 km.
We dwaalden verder door de bossen. Daarbij kwamen we verschillende malen door klaphekjes.
Enige honderden meters van de route konden we nog naar het Jachtchalet “het Aardhuis” lopen. Dit huis werd gebouwd in opdracht van prins Frederik Hendrik. Dit huis kon echter alleen bezichtigd worden door wandelaars die de parkoersbeschrijving volgden. Want er werd niet apart naar gepijld. En onder de 40 en 50 kilometer lopers waren er dat niet zoveel.
Het AARDHUIS dankt zijn naam aan de Aardmansberg waarop het AARDHUIS is gebouwd. Dit is een pittoresk stukje Oranje geschiedenis binnen het terrein van Kroondomein Het Loo nabij Hoog Soeren. Gedeeltelijk is het gebouw nog ingericht als jachtchalet. Veel herinnert aan Koning Willem III en aan Prins Hendrik. Authentiek zijn de trapopgang, de grote zaal met bijzonder plafond en de stijlkamer waarin zich histroische meubels, schilderijen, jachtwapens en geweien van belangrijke herten bevinden.
In 1861 liet Koning Willem III een jachtchalet bouwen in het hart van een prachtig natuurgebied. Op dit hoogste punt van de Veluwe vindt de bezoeker nog heel veel dat herinnert aan de band van ons Koningshuis met de natuur. Het chalet, dat nog steeds de inrichting heeft van jachtchalet, fungeert nu als bezoekerscentrum en museum. In het wildpark kan er op eigen gelegenheid gewandeld worden. Via geel gemarkeerde paaltjes kom je langs de mooiste plekjes.
Apeldoornse vierdaagse 2006 We volgden een lange grintweg. We hadden inmiddels de uitgestrekte bossen van Kroondomein Het Loo betreden.
Kroondomein Het Loo is het grootste landgoed van Nederland en omvat ongeveer 10.400 hectare. Het strekt zich uit ten noordwesten van de stad Apeldoorn.
Kroondomein Het Loo bestaat uit de volgende objecten en gebieden:
  • Paleis het Loo
  • kasteel Het Oude Loo
  • de paleistuin rond het paleis
  • het Paleispark (640 ha.)
  • de Koninklijke Houtvesterij Het Loo (9750 ha.)
Qua grondgebruik is het gebied als volgt verdeeld:
  • 8400 ha. (81%) - bossen
  • 1700 ha. (16%) - heidevelden
  • 250 ha. (2%) - landbouwgrond
Apeldoornse vierdaagse 2006 Kroondomein Het Loo bestaat wat betreft de eigendomsverhoudingen uit twee gebieden:
  • Staatsdomein bij Het Loo (3640 ha.), bestaande uit Paleis het Loo en de tuinen, het Paleispark en een deel van de Koninklijke Houtvesterij. Dit is eigendom van de Staat der Nederlanden en valt onder de dienst Domeinen van het Ministerie van Financiën.
  • het eigenlijke Kroondomein (6750 ha.), bestaande uit het grootste deel van de Koninklijke Houtvesterij. Dit deel is in privé-eigendom van de Kroondrager, momenteel dus Koningin Beatrix.
Bij een bankje besloten we een rust te nemen. Het was al aardig warm. Op een gegeven moment kwam tot onze grote verbazing al het voorste deel van het 30 kilometer peloton aangewandeld. We zaten niet zo ver van de grote rustpost op 16,8 kilometer.
Daarvoor moesten we nog wel een grindweg volgen over een heideveld. Het was hier dat we werden ingehaald door een Nederlandse promotor van de website www.wandelmee.be. In zijn kielzog liepen enige hele aardige Belgen mee.
In de kantine van voetbalvereniging Prins Bernhard te Uddel was dan de rustpost. Door de warmte zaten vele wandelaars buiten, waar mogelijk ook in de spaarzaam aanwezige schaduw. Apeldoornse vierdaagse 2006
Uddels Volkslied (bron: www.uddel.info/volkslied.html)
Midden tussen veld en heide
ruim omzoomd door bos en zand
afgewisseld met wat heide
ligt daar een dorpje in ons land
Wond're schepping van de Heer
ligt daar knus aan 't Uddelermeer
refrein:


Waar de armoe toen regeerde
sterk gedragen door het volk
hen de tegenslag niet deerde
men verdroeg een donk're wolk
Vele stormen kwamen voor
maar ons dorpje leefde door
refrein:

Later kwamen beet're jaren
en de welvaart nam er toe
Met voorzichtigheid vergaren
dankzij 't geld van kalf en koe
Welke luxe men ook ziet
Uddelaars veranderen niet
Na deze rustpost was de splitsing met de 30 kilometer. Wij volgden het 40 kilometer parkoers.
We doken de bossen weer in en kwamen langs een fraai vakwerkhuis waarvoor een weiland lag waar koeien in graasden. Over heidevelden en Natuurpad “De Kril” werd Sportpark Op de Heide van voetbalvereniging E.S.V. te Elspeet bereikt. De afgelegde afstand bedroeg hier 21,7 kilometer.
Apeldoornse vierdaagse 2006 Na de rust kwamen we volgens de parkoersbeschrijving langs een punt met de naam Kroeze eik. Dit vonden we een vreemde naam. Toen we daar het voorgaande jaar langs kwamen hadden we geconstateerd dat het om een stenen paaltje ging van zo’n 25 cm hoog en voor een boom stond. Maar was het nu aan de rechterkant of de linkerkant, Daarop besloten we eens goed op te letten waar dit kon zijn. Het stond voor een eikenboom en is een mythologische boom.
In het buitengebied tussen Elspeet en Uddel werden we door bekende wandelaars ingehaald. Zij maakten mij er op attent dat mijn kuiten behoorlijk rood waren. Omdat ik de voorgaande dag ook al door een andere wandelaar hierover was getipt besloot ik bij de eerste mogelijkheid mijn lange trainingsbroek aan te doen, die ik nu gelukkig bij mij had.
Toen we Uddel naderden kwamen we eerst langs een oorlogsmonument.
Ugchelen, 'De Ugchelse Kei'
Het monument is geplaatst op de hoek Ugchelseweg/Hoenderloseweg te Ugchelen (gemeente Apeldoorn).
'De Ugchelse Kei' in Ugchelen (gemeente Apeldoorn) is een gedenksteen. Op de zwerfkei is een bronzen plaquette met kruis bevestigd.
De tekst op de plaquette luidt: 'GEVALLEN VOOR HET VADERLAND
C. BROUWER 12 MEI 1940
G.P. DUURING 31 JULI 1942
B.J.A. HUIJGEN 12 APRIL 1945
A. VAN VELSEN 13 APRIL 1945'.
Later zagen we ook nog een kerk. Op 27,5 kilometer kwamen we weer bij de kantiene van voetbal vereniging Prins Berhard te Uddel. Het was hier nu heerlijk rustig.
We werden ingehaald door leden van de show-band Concordia te Zevenhuizen (Groningen). Daarna was op 36,9 km nog de verzorgingswagen nabij De Echoput. De totale afstand bedroeg officieel 43,6 kilometer. Na 10 uur en 10 minuten werd de finish bereikt. Het IVV-nummer was 10902.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg