eerste dag Drents Friese Wold Wandelvierdaagse terug naar het overzicht van de Drents Friese Wold Wandelvierdaagse Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2006 Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 12e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2006, 4e wandeldag, zondag 28 mei 2006.
Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2006
muurdekoratie in Diever
We verlieten Diever in westelijke richting. Buiten Diever kwamen we door buurtschap Kalteren, maar van een echte kern met huizen was niets te merken. We liepen langs de zuidkant van Wapse naar de eerste rustpost met de naam Zeldenrust. De afgelegde afstand bedroeg 7,1 kilometer.
Na deze rustpost liepen we naar de Wapserveense Aa en staken deze bij een stuw over. We kwamen uit in Wapserveen. Over de Studentenkampweg werd de Mobiele post Studentenkampweg na 10,6 kilometer bereikt.
Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2006
Wapserauwen We vervolgden ons pad door bosgebied Westerzand. Vervolgens kwamen we door het Uffelterveen. We kwamen langs de grote schaapskooi te Holtinge. De schapen waren echter “gevlogen”.
Door bosgebied van de Havelterberg kwamen we door afgerasterde gebieden met Schotse Hooglanders. Zowel links als rechts van het pad lag een groep Schotse Hooglanders. Ook waren er 2 jongen bij. Toen wij naderden ging één koe opstaan, maar ze deden gelukkig niets, ondanks het feit dat we ze op minder dan 50 meter naderden.
Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2006
amazones in het Uffelterveen Toen we het NIVON natuurvriendenhuis Hunehuis bereikten dachten we even dat hier de grote rust was, maar we moesten nog even verder lopen. We kwamen uit op de Hunebeddenweg. Bij het eerste hunebed maakten we behalve een foto van het hunebed ook een foto van onszelf als aandenken aan deze 4-daagse. De voorgaande dag was de 4-daagse fotograaf weliswaar actief geweest. Maar we liepen toen zover achterin, dat wandelaars voor ons hadden gezegd dat zij de laatsten waren.
Bij het tweede hunebed aangekomen aan de Hunebeddenweg werd het hunebed door ouders met kinderen gebruikt om tikkertje te doen of verstoppertje te spelen. Daarop werd een rustpost in Theehuis ’t Hunebed bereikt. De afgelegde afstand bedroeg 17,4 kilometer.
De eerste extra lus van de 40 kilometer had nog niet voldoende kilometers gebracht om een volwaardige 40 kilometer te zijn. Daarop kwam de tweede lus. We passeerden een bordje “rondje Drenthe”. Dit pad van 262,5 kilometer wordt ook wel het Drenthepad genoemd. De lus van de 40 km voerde verder langs het Kamperzand en de Darperesch naar Darp. In het centrum van Darp kwamen we niet. De tocht voerde langs de rand van het buurtschap.
Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2006
hunebed nabij theehuis 't Hunebed Opnieuw werd Theehuis ’t Hunebed bereikt. De afgelegde afstand bedroeg nu 24,4 kilometer. Het Theehuis lag aan de N353. Hier dachten we dat we nog 2 uur en 40 minuten over hadden voor de laatste 15 kilometer. Van 24,4 naar 29,6 kilometer hebben we in een hoog tempo gelopen. Ze zijn bij deze 4-daagse best schappelijk als je na vijf uur aankomt. We hoorden dat er wandelaars op vrijdag waren (2e wandeldag) die pas om half zeven arriveerden. Vlak na de volgende post bedachten we, dat we ons een uur hadden vergist en een uur langer de tijd hadden.
We waren trouwens door het westelijke deel van het Westerzand gekomen en de plassen Meeuwenkolonie. Daarop werd de mobiele post Studentenkampweg bereikt. De afgelegde afstand bedroeg 29,6 kilometer. Doordat we de vergissing van dat uur pas vlak na deze verzorgingspost bemerkten liepen we snel door. Nadat we de vergissing bemerkt hadden, bleven we toch nog sneller dan normaal doorlopen, zij het dat we nu wel weer foto’s maakten. Daar hadden we ons even daarvoor geen tijd voor gegund.
Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2006
op weg naar het Wittelterveld Er kwamen enige wagens, die voortgetrokken werden door paarden, ons tegemoet. Daar maakten we natuurlijk foto’s van. We staken de Wapserveensche AA nog over alvorens de laatste mobiele post te bereiken te Witteveen op 35,0 kilometer, gelegen nabij het ven Witteveen. De totale dagafstand bedroeg 39,4 kilometer.
We hoorden meerdere wandelaars zeggen dat ze deze 4-daagse mooier vonden dan de 4-daagse van Apeldoorn of Vilt-Valkenburg. Het was een geslaagde 4-daagse geworden. Wel zou het fijn zijn als het probleem met het stempelen wordt opgelost. Het makkelijkste zou zijn om helemaal niet meer te laten stempelen.
Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2006
molen van Diever Maar als er toch gestempeld moet worden, dan zou boven de tafel melding gemaakt moeten worden van de stempelaars. En als de stempelaars helemaal achterin het café zitten, zoals bij de Hoeve aan den Weg, dan zouden er ook pijlen naar de stempelaars moeten staan. Het IVVstempel was 11535.
Toen wij bij de finish vroegen of deze 4-daagse het volgend jaar ook zou worden georganiseerd, met daarbij meteen de toevoeging dat deze dan voor de 13e keer zou worden georganiseerd, werd met een glimlach beantwoord. Rest ons de organisatie, de parkoersbouwer(s) en alle vrijwilligers heel hartelijk te danken voor hun inzet en toewijding.
naar de top van deze pagina

Henri Floor