eerste dag Drents Friese Wold Wandelvierdaagse tweede dag Drents Friese Wold Wandelvierdaagse terug naar het overzicht van de Drents Friese Wold Wandelvierdaagse Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2005 Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 12e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2006, 2e wandeldag, vrijdag 26 mei 2006.
Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2006
natuurgebied in buurtschap Oude Willem
We vertrokken 5 minuten later dan de vorige dag. Eerst liepen we naar een bejaardenhuis. Bijna alle gordijnen voor de ramen waren nog dicht. Verderop kwamen we langs een mooie boerderij, één van de vele in Diever en zetten daarop koers naar het hunebed van Diever. Dat mochten we deze dag nog niet zien, want we sloegen af nog voordat we het hunebed hadden gezien.
De dag begon trouwens mooi. Het was zowaar droog. Maar de naweeën van de vorige dag voor wat betreft modderpaden waren nog overduidelijk aanwezig in de bossen. Voor een camping sloegen we af en na de camping betraden we bosgebied Berkenheuvel. Even volgden we een fietspad langs de geasfalteerde Bosweg, maar spoedig verlieten we deze. Daarop liepen we fraai om een groot heideveld (Hoekenbrink). Spoedig daarop werd opnieuw een camping bereikt met rustpost Hoeve aan den Weg. De afgelegde afstand bedroeg hier 6,4 km.
We volgden opnieuw de geasfalteerde Bosweg en staken daarop het riviertje de Tilgrup over. Hier zagen we een twintigtal fraai bloeiende bremstruiken. Even verderop hadden we uitzicht op een fraai plassengebied in buurtschap Oude Willem. We liepen langs een meertje, de Ganzenpoel en even later werd de mobiele verzorgingspost bereikt. Er was nu 11,8 km afgelegd. De verzorgingspost stond aan de rand van de Kale Duinen, een zeer groot natuurgebied, dat gedeeltelijk een zandvlakte is maar grotendeels een begroeid duingebied
Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2006
in bosgebied Bultingerveld Na de verzorgingspost liepen we langs de oost- en noordkant van het Aekingerzand, ook wel Kale Duinen genaamd. We liepen inmiddels in de boswachterij van Appelscha.
Op 16,1 kilometer werd rustpost bezoekerscentrum Drents Friese Wold bereikt. Het was hier zeer druk. De mensen die onze controlekaart moesten stempelen waren niet te zien. De stempelaars bij deze vierdaagse zijn verkleed als gewone mensen. En we hadden geen zin om bij elk tafeltje te vragen of zij stempelaars waren.
De 40 kilometer route kruiste de 30 km deze dag wel 3 maal. Dat is allemaal wel erg onoverzichtelijk. Je moet hier heel goed opletten en zorgen dat je niet verkeerd loopt. Aan de parkoersbeschrijvingen heb je niet veel houvast. Eigenlijk is die alleen goed voor de afgelegde afstanden bij de rustposten. Er zullen best wandelaars zijn die dit zo onoverzichtelijk vinden en dan niet meer komen. Wij komen er meestal wel uit en blijven komen vanwege de mooie parkoersen en de rust.
Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2006
nabij bezoekerscentrum Drents Friese Wold De lus van de 40 liep onder andere door het natuurgebied de Kale duinen. Het pad voerde langs een ven, waarbij het pad onder de waterspiegel van het ven doorvoerde. Aan de kant van het ven kon je het water van het ven door een zijwand zien. Er was hier een luchtkoker waar vermoedelijk wel 50 kikkers tegelijk aan het kwaken waren. Want zo’n hard gekwaak hadden we nog niet eerder gehoord. Op 24,6 was opnieuw een rust bij bezoekerscentrum Drents Friese Wold. Het was minder druk dan de eerste keer, maar nog wel druk. Er waren een paar wandelaars die bezig waren om een pannenkoek te verorberen Nog steeds waren de stempelaars niet herkenbaar, indien ze niet al vertrokken waren.
Het was inmiddels gaan regenen. Het pad voerde weer naar het gebied van de Kale Duinen. Er stond hier ook een uitkijktoren van drie verdiepingen. Door de regen beklommen we deze maar niet. Een collega-internet fotograaf was hier eerder, toen het nog droog was en heeft hier vandaan verschillende foto’s gemaakt. Op 29 mei 2005 waren we hier met de vierdaagse ook al geweest en toen hebben we de uitkijktoren wel beklommen.
Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2006
op een kinderspeelplaats nabij bezoekerscentrum Drents Friese Wold te Appelscha Op de internetsite www.wandelmee.be staat onver “verslagen” verslagen van wandeltochten met vaak ook fotoreportages erbij. Van deze 4-daagse staan er van elke dag meerdere verslagen bij.
Nog voordat we de mobiele post aan de Kale Duinen bereikten passeerden we nog een watermeter. Deze gaf onder andere aan bij welke waterstand van het grondwater de situatie kritiek of alarmerend is. Dat bleek bij één meter onder het grondoppervlakte te zijn. En de watermeter stond op 1 meter en 15 cm. En dat bij al die regen van deze en voorgaande dagen.
Het pad voerde verder door de boswachterijen van Appelscha en Smilde. Daarbij kwamen we door buurtschap Oude Willem. We zagen echter alleen het plaatsnaambord en de omringende natuur. Daarna kwamen we nog door bosgebied Berkenheuvel alvorens rust en stempelpost Hoeve aan den Weg weer te bereiken op 35,0 km. Rond kwart voor vijf werd de finish bereikt na ruim 8½ uur lopen.
Het IVVstempel was 11533.
naar de top van deze pagina

Henri Floor