tweede dag Drents Friese Wold Wandelvierdaagse terug naar het overzicht van de Drents Friese Wold Wandelvierdaagse Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2006 Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 12e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2006, 1e wandeldag, donderdag 25 mei 2006.
Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2006; 
voormalig fabrieksgebouw te Wilhelminaoord.
thans in gebruik als woonhuis
SIEN - Stichting Industrieel Erfgoed Noord-Nederland
Even na 8 uur verlieten we de start. Langs de noordkant van Oldendiever liepen we door de Westeresch overgaand in het Oldendieverveld. We volgden een graspad langs de Kwaksloot en kwamen weer op de verharde weg in buurtschap Kalteren. We kwamen uit op de Ten Darpeweg, de hoofdstraat door Wapse. Op 5,8 km werd Dorpshuus Oens Huus bereikt. We kregen hier een appel.
Na deze rustpost passeerden we een vennetje met de naam Diepenveen. Na een graspad langs een sloot bereikten we de Vledder Aa. Dit riviertje staken we bij een stuw over. Het was uiteraard jammer dat het regenachtig was, maar het was hier een prachtige omgeving met weilanden en volop bloeiend fluitenkruid.
Bij punt 29 stond in de routebeschrijving zowaar een straatnaam vermeld. Het was een moeilijke straatnaam en prompt werd deze verkeerd geschreven. Er stond vermeld Nijejaorsweg en het moest Nijejoarsweg zijn. Maar de route was er niet minder mooi door. We liepen door de Doldersumse-esch naar Doldersum. Maar vlak voor de plaats sloegen we af en liepen opnieuw door de Doldersumsche-esch. Langs het fraaie natuurgebied Koelingsveld werd de mobiele post op 10,8 km bereikt.
Na deze rustpost liepen we verder door natuurgebied Vledderhof. Hier liepen we over talrijke smalle bospaadjes. Over de Jodenweg werd Vledderveen bereikt. Hier was een rustpost in Dorpscentrum De Heidehoek. De afgelegde afstand bedroeg hier 15,1 kilometer. Hier hadden we onze eerste rustpost. Lang bleven we echter niet zitten want zo´n 10 minuten later liepen we al weer verder. We volgden een traject, dat we na de lus van de 40 km, opnieuw zouden lopen, een fraai bospad was dat trouwens.
We volgden nu de Grensweg, de grens tussen Drenthe en Friesland. Dit was ook een traject van het Domelapad. Een gids van dit wandelpad is momenteel niet verkrijgbaar. Sinds 2003 is deze gids uitverkocht. Het is niet duidelijk of er nog een herdruk overwogen. Wij zijn in het bezit van deze gids, druk 1994. We hebben het pad (nog) niet gelopen. We kregen het boekje van een familielid voor onze verjaardag.
Met de Drentsch-Friese Wold Wandelvierdaagse (Diever) 2006;
Haags Buitencentrum voor Natuur en Milieueducatie
Koningin Wilhelminalaan 24, 8384 GH Wilhelminaoord
Telefoon  : 0521 - 381267
In Wilhelminaoord kwamen we langs een aantal grote en oude gebouwen uit de 19e eeuw alvorens de rustpost op 20,2 km te bereiken. De enige foto’s die we deze dag maakten was in Wilhelminaoord. Het was deze dag maar één uur droog. Door bosgebied en een aantal vennen werd de rustpost Dorpscentrum De Heidehoek te Vledderveen weer bereikt. De afgelegde afstand bedroeg nu 24,5 km. Het was er nu zo druk en dampig van al het vocht van de wandelaars, dat we besloten door te lopen.
Opnieuw kwamen we op de Grensweg uit. Maar omdat de 30 km lopers er nu ook weer bijzaten, liepen we nu een andere richting op. Daarbij staken we even de grens met Friesland over om deze vervolgens spoedig wederom over te steken. Door bosgebied Boschoord werd de mobiele post “Storklaan” op 30,1 km bereikt. Hier hadden we onze tweede rust, ook slechts 10 minuten.
We liepen na deze rustpost langs de zuidkant van het fraaie natuurgebied Koelingsveld. Over opnieuw een schouwpad werd de Vledder Aa bereikt. Bij een andere sluis als op de heenweg werd overgestoken. Door de Veenhuizermade bereikten we het Wapserveld waar we omheen liepen. Verderop passeerden we melkveebedrijf en tevens camping Noordenveld. Bij de ijsbaan in Wapse kregen we uitzicht op ons overnachtingadres. Het was toen 14.40 uur.
Op 36,2 km was nog een rustpost in Dorpshuus OensHuus. De totale afstand bedroeg 41,7 km. Het was de langste dagafstand van deze 4-daagse. De finish werd na 7 uur en 55 minuten bereikt en wel om 16.00 uur. Het was een regenachtige dag geworden waarbij het tussen 11.15 en 12.15 uur echt droog is geweest.
Het IVV-nummer was 11532. Bij het afstempelen van je kilometer-IVVkaart is het toegestaan om de kaart af te laten stempelen voor de werkelijke afstand, indien deze boven de officiële afstand is. Hier was dit dus afgerond 42 kilometer.
naar de top van deze pagina

Henri Floor