eerste dag Ronde van Zuid-Limburg 2006 Terug naar het overzicht van de Ronde van Zuid-Limburg 2006 Ronde van Zuid-Limburg 2006 Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Ronde van Zuid-Limburg 2006, 3e wandeldag, maandag 22 mei 2006
Met de Ronde van Zuid-Limburg 2006; De Elsenweg vanuit het Kloosterbosch Het had de voorgaande nacht flink geregend en geonweerd. Ook toen de wekker ging, regende het en er was onweer. Toen we rond half acht naar de finish locatie reden regende het. Van de parkeerplaats bij De Spuiklep naar het NS-station regende het enigszins. Maar toen we rond 8.20 uur Heerlen met de trein verlieten werd het droog. En het bleef droog. Later hoorden we dat er talrijke wandelaars waren geweest, die vanwege de regen en het onweer niet gestart waren.
Met de Ronde van Zuid-Limburg 2006; kapel in centrum van St. Gerlach Na een kwartier werd Valkenburg bereikt. We bezochten eerst een cafeetje om niet in de meute te hoeven lopen. Toen we na een kwartier vertrokken werden net de pijlophalers in het café afgezet. Later zouden we hen nog diverse malen zien. We verlieten het station van Valkenburg in noord-westelijke richting. We liepen onder de A79-snelweg door en bij een kruisje sloegen we het Ravenbos in. Uiteindelijk kwamen we bij een vijver. Waren we eerst door de bosrand in noordelijke richting gelopen aan de oostkant van het bos, na de vijver liepen we door de bosrand in zuidelijke richting aan de westkant van het bos. Voor een grote boerderij, Huize Holswick sloegen we af.
Met de Ronde van Zuid-Limburg 2006; steile helling langs de Geul We kwamen uit op een asfaltweg die naar Groot Haasdal liep. Zover kwamen we echter niet, want we sloegen opnieuw een bosgebied in. Talrijke velden waren hier met asperges bebouwd. We liepen de A79-snelweg opnieuw onderdoor en staken de spoorlijn Valkenburg-Maastricht over. Even volgden we de N587 door Houthem, maar meteen daarop sloegen we af naar het 5-sterren hotel Kasteel Sint Gerlach. We maakten een extra slinger door de beeldentuin van het hotel. Toen we de Sint Gerlach kerk voorbij liepen, kwamen er een paar wandelaars uit de kerk gelopen die deze bezichtigd hadden. Na nog een kapelletje in buurtschap Sint Gerlach werd even later de eerste verzorgingspost bereikt bij een sportveld in Vroenhof/Houthem.
De soep was inmiddels op, maar een bekertje warme koffie konden we nog wel krijgen. Gelukkig waren nog niet alle tafels opgeruimd zodat we ook nog even aangenaam konden zitten.
Met de Ronde van Zuid-Limburg 2006; gezicht op Oud Valkenburg We vervolgden ons pad naar de Geulhemmer-watermolen en staken hier ook de Geul over. We zetten nu koers naar bosgebied Bergseheide. Het pad ging hier op en af. Het pad was regelmatig omzoomd met varens. Na een lange afdaling kwamen we weer bij de Geul uit. Een paar honderd meter voor café Tivoli hielden we een rust op een bankje. De pijlophalers kwamen aangelopen. Even bleven ze bij ons. Maar nadat we gezegd hadden dat het goed was als ze verder liepen, vervolgden ze hun pad. Toen wij weer verder liepen bleken de pijlophalers bij café Tivoli te zitten omdat er wandelaars waren, die niet wilden dat de pijlophalers hun werk deden voordat zij verder zouden lopen.
Met de Ronde van Zuid-Limburg 2006; kasteel Schaloen We bleven tot in Valkenburg de Geul volgen. In een oude kerk waar voorheen een Grieks restaurant zat, had zich nu een uitbater van Turkse komaf gevestigd. We liepen door Valkenburg door de zuidkant van het centrum en kwamen langs talrijke cafeetjes. Daarnaast kwamen we ook door de Grendel- en Berkelpoort. We verlieten het centrum van Valkenburg langs de kasteel ruďne en de historische Fluwelengrot.
Met de Ronde van Zuid-Limburg 2006; boomwortels nabij de Drie beeldjes  Buiten Valkenburg staken we de Sibbergrubbe (de weg van Valkenburg naar Sibbe) over en door het Biebosch en het Sint Jansbos werd koers gezet naar Oud Valkenburg. Vlak voor de N595 kwamen we nog langs een kapelletje. Daarna kregen we een fraai uitzicht op de kastelen Schaloen en Genhoes.
Na de Drie Beeldjes liepen we naar Kapel de Kluis. Daarna volgde een panoramaweg naar buurtschap Walem-Zuid. Even voor buurtschap Koulen stond voor een hoeve pal tegen de muur een grote oude boom. Door buurtschap Termaar werd aan de zuidoostkant van Klimmen de laatste verzorgingspost bereikt op 21 km. Hier was de soep ook al op. We hadden dus niet snel genoeg doorgelopen.
Met de Ronde van Zuid-Limburg 2006; kasteel TerWorm te Heerlen We daalden af naar Craubeek. We passeerden er nog een kapelletje en daalden nog verder af naar Barrier. We liepen hier onder de A79-snelweg door. Over een veldpad werd kasteel Haeren bereikt. Langs wat vijvers in het centrum van Voerendaal en door een nieuw winkelcentrum werd kasteel Cortenbach bereikt. Buiten Voerendaal staken we de A76 snelweg over en kwamen toen bij kasteel Ter Worm. Hier gingen we even van de route af en maakten een zestal foto´s rondom kasteel Ter Worm. Rond 16.20 uur werd de finish bereikt. Nog geen kwartier later kwamen ook de pijlophalers er aan.
Het was deze derde dag een hele mooie wandeldag geworden. Tijdens de wandeling was het droog gebleven met veel zon.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg