eerste dag Ronde van Zuid-Limburg 2006 tweede dag Ronde van Zuid-Limburg 2006 Terug naar het overzicht van de Ronde van Zuid-Limburg 2006 Ronde van Zuid-Limburg 2006 Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Ronde van Zuid-Limburg 2006, 2e wandeldag, zondag 21 mei 2006
Met de Ronde van Zuid-Limburg 2006; nabij Ubachsberg Rond 8.15 uur verlieten we de start. Er was kans op regenbuien voorspeld. Als eerste liepen we naar de N281 in de richting van de Eikendermolen. Nabij deze molen, die we echter niet zagen, sloegen we af en kwamen verderop langs sportvelden. Daarna liepen we naar Kunrade. We liepen onder de A79-snelweg (Heerlen-Maastricht) door en kwamen daarna langs natuurreservaat Kunderberg. Na een lange grintweg in een glooiend landschap kwamen we aan de rand van Ubachsberg. Hier passeerden we wijngoed Fromberg. Bij een Mariabeeld kwamen we Ubachsberg echt binnen. Maar spoedig verlieten we de plaats weer en over een supersmal pad, waar in een weiland een ezel graasde en nieuwsgierig naar ons kwam kijken, liepen we om Ubachsberg heen. Daarna zetten we koers naar buurtschap Mingersberg. We passeerden de Molen Op de Vrouwenheide en bereikten daarop de Bernardushoeve. Coos was al uitgerust. Maar toen ze hoorde dat hier een statieoptocht zou langskomen, was ze daar gebleven. En het was meer dan de moeite waard. Een fotoverslag treft u als u de foto´s bekijkt, door op de groene fotobutton boven in dit verslag te klikken. De afgelegde afstand bedroeg 7˝km.
Met de Ronde van Zuid-Limburg 2006; statie nabij kapel te Mingersberg We vervolgden ons pad en liepen om buurtschap Trintelen heen. Even voorbij Hoeve Vogelzang staken we de Eyserbeek over. Toen we een foto van Kasteel Goedenraad wilden maken hoorden we op weg naar Eys het geluid van een oude stoomtrein. We draaiden snel ons fototoestel en maakten een foto van de trein. Helaas was de trein te ver weg om duidelijk op de foto te komen.
Vrijwilligers richtten in 1988 de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij op en exploiteren met historisch materiaal een stoomtreindienst. De stoomtrein gaat vanaf station Simpelveld via Eijs en Wylre naar Schin op Geul en terug. De voormalige douanezaal van het station Simpelveld bezit nog de originele overkapping van begin 1920.
In Eys kwamen we langs kasteel Goedenraad.
De huidige gebouwen van kasteel en kasteel boerderij Goedenraad zijn te danken aan de lakenwever en -koopman Gilles Leonard Thimus. De familie Thimus was oorspronkelijk een textielfamilie uit het Belgische Eupen. In 1781 verwierf Gilles Goedenraad en Vogelsang. Boven de poort zijn de wapens van Gilles en zijn vrouw aangebracht. Het goed veranderde diverse malen van eigenaar. Vanaf 1993 behoren kasteel en boerderij aan de Stichting Het Limburgs Landschap.

Met de Ronde van Zuid-Limburg 2006;statie nabij kapel te Mingersberg  Over een panoramaweg werd Wahlwiller bereikt. Hier was een verzorgingspost. We lieten ons de tomatensoep goed smaken. De afgelegde afstand bedroeg 13 km.
We liepen na de verzorgingspost over het kerkhof rondom de Cunibertuskerk te Wahlwiller. En was een mis aan de gang, Daardoor bezichtigden we deze kerk nu niet.
De Cunibertuskerk in Wahlwiller werd in 1215 het eerst vermeld. Deze kerk geniet internationale bekendheid door de wandschilderingen en kruiswegstaties van de bekende schilder Aad de Haas. Wahlwiller heeft een Vrijthof, enige mooie boerderijen en op de noordelijke dalwand enkele wijngaarden.
We kwamen bij de appelfruitpost. Hier was de splitsing met de 30 km. Wij liepen het 40 km parkoers. We liepen langs de westkant van Hilleshagen en staken even later de Mechelder- of Lombergbeek over via een bruggetje. Voor auto’s was hier een zogenaamde doorwaadbare plaats gemaakt. We doorkruisten buurtschap Elzet.
Met de Ronde van Zuid-Limburg 2006; even voorbij Trintelen  Nu liepen we in de richting van de Geul en werd Hurpesch bereikt. We liepen fraai over een graspad op korte afstand van de Geul. Mooi waren hier de af en toe steile wanden van de, naar Nederlandse maatstaven, diep uitgeschuurde rivier.
In buurtschap Camerig uitgekomen, liepen we even van de route af naar de Volmolen een watermolen. We waren hier al zo vaak op korte afstand langs gekomen en steeds hadden we de Volmolen niet bezocht. Spoedig daarop werd de grote rust in restaurant camping De Rozenhof bereikt. De afgelegde afstand bedroeg 20˝km. Vanwege het gevorderde uur besloten we de rust tot een minimum te bereiken. Dat waren uiteindelijk 5 minuten.
Nu betraden we de Vijlerbossen en dwaalden er lange tijd doorheen. Opnieuw kregen we flinke hoogteverschillen te verwerken. Buiten het bos liepen we langs de westkant van Vijlen en doorkruisten buurtschap Melleschet. Opnieuw staken we de Mechelder- of Lombergbeek over.
Met de Ronde van Zuid-Limburg 2006; kerk van Vijlen nabij de Mechelder- of Lombergbeek In Nijswiller hadden we een rustpost, waar we warme bouillon of koude citroen-thee konden krijgen. De afgelegde afstand bedroeg 27 km. Er was hier trouwens een parkoerswijziging ten opzichte van voorgaande jaren.
De plaatsnaam Nyswiller stamt van de woorden Nys (H.Dionysius) en wilre, wat betekent bij een landgoed of villa behorend. De kerk is oorspronkelijk uit de 12de eeuw. Door het dorp stroomt de Selzerbeek. Op sommige plaatsen in Zuid Limburg zijn nog enkele delen van Romeinse wegen aanwijsbaar te vinden. Een van de Romeinse wegen liep als variant van Partij, bij Wittem, naar Wahlwiller, verder naar Nyswiller en dan via het oude dorpskerkje omhoog, tussen het Plattebos en Kolmonderbos, naar de grote Karweg. Bij zijn inval in de Nederlanden in 1568 tegen de Spanjaarden, gebruikte Willem van Oranje deze route. Toen ontstond het Nederlands volkslied: het Wilhelmus.

Met de Ronde van Zuid-Limburg 2006; nabij Hurpesch Via Baneheide en Bulkemsbroek werd buurtschap Oudemolen, vallend onder Simpelveld, bereikt. Hier was een verzorgingspost bij een boerderij. We aten hier een broodje en een stuk vlaai. We dachten namelijk dat we geen brood meer bij ons hadden, maar later bleek dat dit nog wel het geval was. De afgelegde afstand bedroeg 31 km.
De naam Simpelveld is via 'SIMPLEVEI' afgeleid van 'semper vivicetum' (altijd groen). Ook in de betekenis van hulstbos (de Huls). In de buurt van Simpelveld ligt Bulkemsbroek. Bulk is een verkleinwoord van de mannennaam Bol. Broek heeft te maken met broek (moeras)land. Stroomopwaarts van de Eyserbeek ligt 'De Oude Molen' (een voormalige banmolen van Simpelveld en Bocholtz). Betekenis banmolen: Vroeger waren de boeren verplicht bij een banmolen hun graan te laten malen.
Langs de westkant van Simpelveld liepen we naar en door Huls. Even liepen we nu in de richting van Imstenrade. Maar ruim voor de A76 snelweg sloegen we af naar de Keverberg en langs de oostkant van natuurreservaat de Putberg en langs de A76-snelweg werd de Daelsweg bereikt, waarmee we onder de A76-snelweg doorliepen. Langs Hoeve De Dohm en de Weltermolen, een oude watermolen, werd de finish op 39˝ km bereikt. Het was een mooie droge dag geworden.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg