Vorig verslag Volgend verslag Foto's van het Noaberpad overzicht van Noaberpad Terug naar de homepage van Henri Floor Noaberpad: Nieuweschans - Emmerich

datum dinsdag 13 september 2005
traject Klazienaveen – Schoonebeek/Oosterse Bos
afstand 17 km
Aanleg-adressen:  
kaartnrs in boekje: 14 - 21

Even na 9 uur vertrokken we van ons overnachtingadres. Dit lag op een kwartiertje lopen van de route. Een man sprak ons aan die ons de vorige dag in buurtschap Foxhol hadden zien lopen. We liepen Klazienaveen uit over de Molenweg. Langs de kant stonden zeer luxe huizen. De klinkerweg ging over in een grasweg. We kwamen uit op een asfaltweg die we een kilometer volgden. Daarna volgde een heel mooi traject door het Barger Oostveen. Het was haast wel het mooiste traject tot nu toe. Van de oorspronkelijk ingetekende route klopte niet veel meer, maar de route was wel gemarkeerd.
Vóór in het Noaberpadboekje stond wel of je zo vriendelijk wilde zijn om mogelijke wijzigingen door te geven. Maar er waren uiteindelijk zoveel wijzigingen, dat we besloten deze maar niet te noteren.
Na het Barger Oostveen voerde de route door het Amsterdamse Veld. Dit was haast één groot heideveld. We kwamen uit bij een wandelwegwijzer. Hier was het naar links 5 km naar de grens met Duitsland. Wij volgden nu een pad over een dijk.
We kwamen uit bij een monument dat bestond uit 2 grote natuurstenen. Dit monument stond er ter nagedachtenis aan het spoor dat daar lag voor het vervoer van turf.
We vervolgden het pad. Dit was op een gegeven moment zo dichtgegroeid dat het overhangende gras het pad onzichtbaar maakte. Je moest met je schoenen het pad voelen, want er zaten af en toe ook gaten in het pad. We kwamen uit bij het Smalspoormuseum terrein. Net buiten het terrein lag rail, opgestapelde rail, een paar oude treintjes, een passagierswagon met daarin de vermelding. van de haltestations en een klein locomotiefje. De 5 haltestations in de passagierswagon waren: hoofdpaviljoen, kinderdorp, Lunapark, Akkerbouw en Veehouderij. Het Smalspoormuseum was op het moment dat wij daar kwamen gesloten.
Na een brug over het Dommerskanaal hadden we een rust op een bankje. Hierop zat al een echtpaar uit Medemblik. Nadat we aan de praat waren geraakt zei de man (± 65 jaar) dat zijn ouders elkaar in Driebergen hadden leren kennen.
Door het Schoonebekerveld liepen we naar buurtschap Oosterse Bos. Hier stonden monumentale boerderijen. Er was een zitje met zelfbediening om Senseo koffie te zetten bij een boerderij.
Even voorbij buurtschap Oosterse Bos verlieten we de route en liepen naar ons overnachtingadres te Schoonebeek. Daarbij kwamen we nog langs een grote boerderij met de naam Mannihof. In Schoonebeek hebben we prima overnacht. Oorspronkelijk boekten we dit overnachtingadres als “logies met ontbijt”. Later bleek dat zij ook lid waren van de Stichting Vrienden op de Fiets. Nadat wij ons lidmaatschapskaart hadden laten zien konden we voor dat voordeliger tarief overnachten. Toen wij trouwens bij het overnachtingadres aankwamen, kwam het gastechtpaar aanfietsen nadat wij voor de tweede keer op de voordeurbel hadden gedrukt. Daarna dronken we nog gezellig wat op hun tuinterras. ‘s-Avonds aten we warm in een eetcafé.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg