Vorig verslag Volgend verslag Foto's van het Noaberpad overzicht van Noaberpad Terug naar de homepage van Henri Floor Noaberpad: Nieuweschans - Emmerich

datum maandag 12 september 2005
traject Ter Apel/Boshuis - Klazienaveen
afstand 27 km
Aanleg-adressen: Grillhouse Shalom, Langestraat 140, 7891 GL Klazienaveen.
kaartnrs in boekje: 14 - 21

We werden met de auto afgezet op het punt waar we de vorige dag waren geëindigd. En dat was Hotel Boshuis. We kwamen langs het Klooster. Dit was een groot gebouw. En omdat het in de bossen lag, was dit niet in één foto te vangen. We waren zo door het Klooster afgeleid, dat we prompt verkeerd liepen. Maar daardoor kwamen we wel langs een rode brievenbus en konden we een kaart posten.
Omdat we niet terugliepen naar het punt waar we verkeerd waren gelopen, kwamen we nu door een straat met hele oude en grote vrijstaande huizen.
Spoedig liepen we weer op de officiële route en liepen westelijk langs buurtschap Agodorp. We staken het Ruiten Aa-kanaal over. Hier was weer een oude draaibrug die zo te zien nu wel in bedrijf was.
Na bosgebied ’t Schot misten we de officiële route omdat deze dichtgegroeid was en omdat ook een variant gemarkeerd was. We bereikten het Ter Apel-kanaal te Munnikemoer. Hier brachten we een bezoek aan een buurtwinkel. Omdat we niet voldoende tandpasta hadden meegenomen. Ze hadden hier maar één merk en dat was niet de onze.
We staken het Ter Apel-kanaal over en sloegen bij een sluisje aan de dorpsrand af. We volgden nu een graspad langs het riviertje De Runde. We hadden hier flinke vergezichten over het platteland. Later splitste De Runde zich in de Nieuwe Runde en de Oude Runde. Wij volgden de Nieuwe Runde.
We passeerden een aardgaslocatie. Doordat deze in een bosgebied lag, viel deze haast niet op. We kwamen uit op de Roswinkelstraat. Daar staken we de weg schuin naar links over naar een zitbank. Hier was ook een verwijzing naar de Roswinkeler schans.
Later voerde het Noaberpad om de Roswinkelerschans heen. Er had zich een groot wolkendek gevormd, waarbij het zo donker begon te worden, dat het wel kon gaan regenen. Maar het bleef gelukkig droog. We bereikten Emmer-Compascum en liepen door het westelijke deel van de bebouwde kom.
In buurtschap Foxel hadden we een rust op een bank die erg dicht tegen de helling van een sloot stond. We zagen dat een boer bezig was om een sloot met een trekker op te schonen. Op een splitsing stond een informatiebordje van het Noaberpad met de volgende tekst:
  • bij punt 15.5 op krt.17 een lastige passage.
  • als u het Veenmuseum niet bezoekt is er een beter alternatief:
  • rechtdoor langs Willemsvaart
  • bij kerk Klaz.Noord rechtsaf over verl. Splitting naar Oosterbos
  • zie krt.19 voor de aansluiting op de route naar Klazienaveen
Wij volgden daarop de aanbevolen variant. Langs de Willemsvaart zagen we opnieuw een tractor die de sloot aan het opschonen was. Na Klazienaveen Noord volgden we eerst de weg Verlengde Splitting. Verderop sloegen we af en volgden een graspad dat meer dan een km kaarsrecht was. We kwamen weer op de hoofdroute uit bij kaart 20. Over een dijk liepen we, door een bos door het Barger Oostveen naar Klazienaveen. We zagen hier het uitgestrekte fabriekcomplex van de Norit fabrieken.
We passeerden een tuin met daarin een kunstwerk, dat een mier was voorstelde, maar dan heel groot en spelend op een trompet. In Klazienaveen hadden we een rust in een Schoarma-zaak. We overnachtten op een adres van de Stichting Vrienden op de Fiets. ’s-Avonds aten we warm bij de Chinees.

naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg