Vorig verslag Volgend verslag Foto's van het Noaberpad overzicht van Noaberpad Terug naar de homepage van Henri Floor Noaberpad: Nieuweschans - Emmerich

datum zaterdag 10 september 2005
traject Bellingwolde - Bourtange
afstand 33 km
Aanleg-adressen: Camping Wedderbergen, Molenweg 2, 9698 XV Wedde, 0597-561673
Smeerlings Theehuys, Smeerling 15, 9591 TX Onstwedde, 0599-312611
Hotel Restaurant De Staakenborgh, Vlagwedderstraat 33, 9545 TA Bourtange, 0599-354216
kaartnrs in boekje: 4 - 10

We hadden goed geslapen hoewel een mug mij gestoken had. Bij het ontbijt hadden we overheerlijke bruine boterhammen. We konden volop beleg kiezen. Een eitje ontbrak ook niet. Ons overnachtingadres lag op traject 4 nabij de Leidijksbrug. We volgden het Vereenigd- of BL Tijdenskanaal eerst naar Rhederbrug. We kwamen twee wandelaars tegen die in buurtschap Rhederbrug waren gestart op de 10 of 15 km van een georganiseerde wandeltocht vanuit buurthuis De Brug.
Net voorbij Rhederbrug trokken we de korte broek aan, want het was al behoorlijk warm. We volgden het Vereenigd- of BL Tijdenskanaal nog een kilometer. Bij een sluis sloegen we af en volgden even het Veendiep. Bij een meer sloegen we af en liepen over graspaden langs drie meren. Naar later bleek liep de officiële route niet langs het derde meer, maar hadden we de dijk op moeten gaan en het Veendiep verder moeten volgen.
Langs het voornoemde derde meer stonden lantaarnpalen en aan het einde een gebouw. We herkenden dit punt van een FLAL wandeltocht vanuit Vlagtwedde (6 november 2004). Langs het Veendiep liepen verder naar een brug over het Veendiep te Bellingwolde. Hier was ook de grens van Vriescheloo. We liepen de richting van Vriescheloo op. Na 100 meter sloegen we af, een bos in. Aan het eind van het bos kwamen we op een weg uit waar iets verder een bankje stond. Hier liepen we naar toe en hielden een rust.
Na de rust liepen we weer terug naar het bos omdat we langs een bosrand het Veendiep weer zouden bereiken. Aan het einde van het bos moesten we door een greppel om op de dijk langs het Veendiep te komen. Het gras stond hier ongeveer 20 cm hoog en was kletsnat. We besloten terug naar voornoemd bankje te lopen en verder het alternatieve fietspad te volgen, dat parallel aan de grasdijk liep. Daarbij volgden we de Westerwoldse Aa fietsroute. Nu liepen we een tijdlang langs uitgestrekte weilanden en akkergebied. Dit gebied heet het Vriescheloër Veen. De grasdijk kwam uiteindelijk ook uit op het fietspad. Even liepen we over een asfaltweg nabij een oud kolkje, het Kom’s Kolkje genaamd.
Net voor recreatiepark Wedderbergen hadden we een rust voor een molen. De molen was geopend, temeer daar het Monumentendag was. We hadden geen puf om de molen te bezichtigen. We waren blij dat we even konden zitten, want de zon scheen weer uitbundig en het was een warme dag. Van de molenaar hoorden we dat er deze dag nog niemand was geweest om de molen te bezichtigen. De molenaar vertelde, dat deze molen elke zaterdag open was. En op monumentendag willen mensen meestal iets bezoeken wat normaliter niet open is.
De molenaar was in 1967 verhuisd vanuit Wijk bij Duurstede. Hij vond het in Wijk bij Duurstede en omgeving veel te druk en was nog steeds blij met de rust die hier aanwezig was. Door een viaduct liepen we onder een verkeersweg (N368) door. We bereikten de receptie van recreatieoord Wedderbergen. We kochten drie liter sinasappelsap. Dit kwam in de plaats van het water dat nog in onze veldfles en waterzak zat. Door de overvloedige begroeiing van onkruid in de maand september, volgden we nu even meer de ingetekende route dan dat we bij elk zijpad keken of deze wel gemarkeerd was met de wit/rode markeringen.
We kwamen uit op een pad dat liep tussen de Westerwoldse Aa en het grote meer van het recreatieoord Wedderbergen. Op een gegeven moment stonden langs het meer op ons pad een achttal tenten. De bijbehorende mannen van achter in de twintig gingen beleefd voor ons op zij met de mededeling dat trekkers overal door konden.
Nu zetten we koers naar Wedde. Na een grote begraafplaats kwamen we bij de kerk. In de toren zat een oude gevelsteen met de tekst: “Gebouwd in 1860. Toen Predikant was W. de Vries en Kerkvoogden waren J.G. Snelter, H.J. van Hateren & A.J. Nieks”. Rondom de kerk was nog een oude begraafplaats met hele oude grafstenen.
Tegenover de kerk stond in een tuin een bord met de tekst: “herfst”. Er lagen bladeren op een hoop met een hark tegen een boom. Er stonden hier ook twee kaboutertjes bij.
In het centrum van Wedde viel het op dat veel huizen en tuinen versierd waren en dat er veel extra lampen stonden om het geheel te verlichten. We troffen hier geen niet-toeristen aan wie we het vragen konden. We zagen niet alle gebouwen even goed die in het Noaberpadboekje waren beschreven door de vele bladeren aan de bomen.
We staken buiten Wedde de Westerwoldse Aa over en hadden bij een bankje en een hele grote natuursteen een rust. Op een steen stond vermeld:
3 eiken geschonken
aan Wedde
als symbool van het familiewapen Haselhoff
Ter herinnering
aan de familiedag Haselhoff
27-4-1991
We liepen naar een gemaal en volgden de oever van de Westerwoldse Aa. Dit water splitste zich en daarop volgden we de Ruiten Aa.
Bij buurtschap Wessinghuizen liepen we over de Engelkensbrug. Vlak voor een volgende brug waren bij een boerderij grote legertenten geplaatst en er waren hier flink wat mensen. Na de brug over de Ruiten Aa volgden we een fietspad langs de Ruiten Aa. Daarna betraden we een graspad over natuurgebied Ter Wupping. In het gelijknamige buurtschap stonden enige oude boerderijen.
Er reden hier fietsers die een uitgezette route van de Rabobank volgden. Zowel ‘s-ochtends als ’s-middags fietsten ze 15 km.
We staken de Haverlandse brug over het Mussel Aa kanaal over. De brug kon van oorsprong draaien. Verderop bereikten we buurtschap Smeerling. Hier dronken we koffie in een theehuis van Natuurmonumenten. Eén van de bedienden was geïnteresseerd in onze wandeltocht. Hij vertelde dat wandelaars in de winter hier vaak aankwamen waarbij hun broek nat was tot aan hun lies.
Nu zetten we koers naar het Metbroekbosch. Omdat in dit bos een stier liep en het toegangshek op slot was, moesten we noodgedwongen een mooi stukje natuur later schieten. Dat vonden we echter op dat moment niet zo erg, want we verlangden deze dag naar het eindpunt. We hadden de eerste drie overnachtingen gepland en besproken. Na buurtschap Ellersinghuizen bereikten we buurtschap Weende. Hier liepen we een heel eind langs de meanderende Ruiten Aa. Voor buurtschap Wollinghuizen verlieten we de Ruiten Aa-beek. Bij de Boertangersluis staken we het Ruiten-Aa kanaal over. Hier stonden enige oude totempalen.
Langs het Bourtangerkanaal bereikten we de haven van Bourtange. We moesten hier r.a. om onze route te vervolgen, maar ons overnachting adres lag richting Vlagtwedde, 2 km verderop. Tegen half zeven bereikten we herberg restaurant De Staakenborgh. Dit was een oude verbouwde boerderij.

naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg