eerste dag van de Heuvelland wandel4daagse overzicht van de Heuvelland wandel4daagsen Foto's van de Heuvellandvierdaagse 2005 Terug naar het overzicht van vierdaagsen en driedaagsen en tweedaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 18e Heuvelland wandelvierdaagse 2005

stikker Heuvelland wandelvierdaagse 2005 - vierde wandeldag Van donderdag 11 t/m zondag 14 augustus 2005 werd voor de 18e keer de Heuvelland 4-daagse georganiseerd. De start was vanuit de feesttent gelegen achter het voormalige café Noben, thans café Zaal Dich en Ich geheten te Berg en Terblijt in de gemeente Valkenburg aan de Geul.
Op zondag 14 augustus 2005 stond de Panoramaroute op het programma en voerde naar Schin op Geul, Wijlre en Eijs.

Na de start liepen we weer langs de mergelgroeve naar Terblijt. Over de Oeverweg liepen we het dorp uit. Over de Maastrichterweg, een grintweg, liepen we naar en door Sibbe. Daarna liepen we over weilanden naar het Biebos overgaand in het Sint Jansbos. Het was hier dat de paden doorweekt en erg modderig en glad waren door de vanaf de start gestaag neervallende regen waren.
Door bosgebied Gerendal bereikten we Oud Valkenburg. Bij een kapelletje was een fruitpost ingericht. Omdat het hier deze dag nog steeds regende vroeg een wandelaarster bezorgd aan een van de fruit-uitdelers hoelang ze hier moesten staan. Want ze was toch wel bezorgd over hun gezondheid. We bereikten de verkeersweg waarlangs we naar Strucht liepen.
Door weilanden met loslopende paarden werd de eerste rustpost te Schin op Geul bereikt. De afgelegde afstand bedroeg 8,6 km. Veel wandelaars van de 28 en 42 km besloten op het 14 km parkoers over te stappen vanwege de gladheid en de vele modder. Bovendien was het de laatste dag van de 4-daagse en dan willen veel wandelaars met een goed gevoel en tijdig huiswaarts keren.
stikker Heuvelland wandelvierdaagse 2005 medaille Heuvelland wandelvierdaagse nummer 14 Coos liep ook het 14 km parkoers. Maar ik volgde het 28 km parkoers. Opnieuw bereikten we Strucht. Een huis was versierd en voor het huis stonden poppen van Sara en Abraham. Met het getal 50 erbij. Aan het eind van het dorp sloegen we af en passeerden een uitzichpunt met een infopaneel. We hadden hier uitzicht op het casino van Valkenburg (3,5 km), de kasteelruïne van Valkenburg (3 km), Kalksteenoven Dolkesberg (1,5 km), zendmast Hulsberg (3 km), Schin op Geul (500m), en Ransdaal (2,5 km). Verderop liepen we langs de Sousberg. Daarop werd koers gezet naar Berghof, een grote boerderij. Hier zagen we vier ruiters.
Nu daalde ons pad op weg naar buurtschap Keutenberg. Maar voor Keutenberg sloegen we een pad in dat ons naar camping de Anemoon aan de Geul leidde. Het water stond hier behoorlijk hoog door de vele regenval van de voorgaande dagen. Ter hoogte van Huize Schoonzicht betraden we de weilanden langs de Geul naar Wijlre met de watermolen en het lelijke gebouw van de bierbrouwerij. Even verderop hadden we uitzicht op buurtschap Stokhem. Enige malen zagen we steile oeverranden van de Geul. In Wijlre hadden we een rustpost. De afgelegde afstand bedroeg 14,9 km.
Net buiten Wijlre begon de hemel dicht te trekken. Snel trokken we onze regenkleding aan. We vonden enige beschutting in de luwte van een holle weg, waardoor we maar beperkt nat werden, mede met bescherming door een paraplu. Daarop zetten we koers naar buurtschap Fromberg in de gemeente Voerendaal. We passeerden nog een bordje van de Kunderberg. En een bordje van de Auto-ANWB-Mergellandroute. Verderop kwamen we langs een elektriciteitscentrale.
Door buurtschap Opscheumer werd Schin op Geul weer bereikt. We zagen hier een oude handwijzer, die naar Valkenburg, Wijlre en Klimmen verwees. Hier in Schin op Geul was de laatste rustpost. De afgelegde afstand bedroeg 21,4 km. Na de kerk van Schin op Geul passeerden we Hotel Geulzicht, ons overnachtingadres. Langs de Geul liepen we nu naar Valkenburg.
Eerst kregen we uitzicht op kasteel Genhoes. Daarna ook op kasteel Schaloen. Dit was nabij de 3 beeldjes gelegen tegenover een wit bruggetje over de Geul. Verderop zagen we kasteel Oost liggen. In Valkenburg aan de Geul liepen we langs de Geul. Na Kasteel Den Halder en een Grieks restaurant in een kerkje werd Valkenburg weer verlaten bij de Bierbrouwerij.
Bij café Tivoli was de kruising van het Pieterpad met het Krijtlandpad. Nog even volgden we de Geul om vervolgens even verderop bergopwaarts naar Vilt te lopen. We kwamen door een straat in Vilt waar een heleboel vlaggen feestelijk waren uitgestoken. Bij café an de Crwate Wèch werd aan iedere wandelaar traditioneel een roos uitgereikt. Donkere wolken pakten zich samen. Het onweerde in de verte en het kwam steeds dichterbij. We verhoogden ons tempo en talrijke mensen werden ingehaald.
5 stappen voor de feesttent barstte een hoosbui los met hagel en onweer. Een man met een doedelzak gaf (weer) een muzieknummer weg. Daarna meldden we ons snel af en toen de ingehuurde band weer begon te spelen, maakten we dat we weg kwamen, want de geluidsboxen produceerden een oorverdovend lawaai. Het was inmiddels vrijwel droog geworden.
Het IVV nummer was 10908
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg