derde dag van de Heuvelland wandel4daagse Foto's van de Heuvellandvierdaagse 2005 overzicht van de Heuvelland wandel4daagsen Terug naar het overzicht van vierdaagsen en driedaagsen en tweedaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 18e Heuvelland wandelvierdaagse 2005
stikker Heuvelland wandelvierdaagse 2005 - eerste wandeldag Van donderdag 11 t/m zondag 14 augustus 2005 werd voor de 18e keer de Heuvelland 4-daagse georganiseerd. De start was vanuit de feesttent gelegen achter het voormalige café Noben, thans café Zaal Dich en Ich geheten te Berg en Terblijt in de gemeente Valkenburg aan de Geul.

Op donderdag 11 augustus 2005 stond de Mergellandroute op het programma en voerde naar Cadier en Keer, Banholt en Sint Maartensvoeren.
Vanaf de start liepen we langs de rijksweg tot voorbij de kerk van Berg. Verderop sloegen we af. Ons pad daalde. Op een splitsing sloegen we opnieuw af. We liepen inmiddels over grintwegen en kwamen door het Koelebosch. We zagen hier al een paar maal openingen in de rotswanden. Op weg naar Bemelen kwamen we langs de Bemelerberg. Deze berg bestaat uit de Cluysberg, de Stroberg en de Winkelberg en is onderdeel van een 35 ha groot natuurgebied. De Bemelerberg is eigendom van de Stichting Het Limburgs Landschap. Nu zagen we grote rotsformaties met verschillende ingangen in. In het centrum van Bemelen liepen we langs de plaatselijke kerk. We zagen er talrijke grote boerenhoeven opgetrokken uit grote leemblokken.
Voor het bord van de bebouwde kom van St. Antoniusbank sloegen we af en zetten koers in de richting van Cadier en Keer. Bij een fruitpost kregen we een banaan uitgereikt, de enige keer deze vierdaagse.
De gemeente Cadier en Keer is in 1828 ontstaan uit de gemeente Cadier en de dorpen Keer en St. Antoniusbank. Deze laatste twee dorpen behoorden voor die tijd tot de gemeente Heer. De drie dorpen waren tot de Franse tijd drie afzonderlijke heerlijkheden. De heerlijkheid Cadier is bekend sinds 1266 en was onderdeel van het graafschap Daelhem. Het dorp lag echter buiten het eigenlijke graafschap. De heerlijkheid Keer was een vrije rijksheerlijkheid in bezit van het kapittel van St. Servaas te Maastricht.
stikker Heuvelland wandelvierdaagse 2005 Langs golfclub Backerbosch werd koers gezet naar het Afrikamuseum te Berg (niet te verwarren van Berg van Berg en Terblijt). Voor het Afrikamuseum liepen we nog langs talrijke kleine kapelletje. Iets van de route af lag de Mariagrot waaraan we een bezoek brachten. Op een rechtopstaand tableau waren de namen aangegeven van de eerwaarde zusters, studenten, e.a. die daar begraven waren met hun overlijdensjaar.
Iets verder liepen we naar een begraafplaats waar alle grafstenen er hetzelfde uitzagen en waar alleen paters begraven waren. We moesten door heel wat straten in Cadier & Keer lopen, alvorens rustpost ’t Keerhoes werd bereikt. Het was hier een drukte van belang. Bij de verzorgingstafels stonden lange rijen met wandelaars. De afgelegde afstand bedroeg 6,7 km. Via Eckelrade liepen we naar Banholt. Meteen na het bord bebouwde kom Banholt sloegen we af en liepen nog een paar km alvorens de rustpost in Banholt te bereiken.
De grote rust te Banholt was in zaal Harmonie Amicitia. De afgelegde afstand bedroeg 15,0 km. Langs de begraafplaats verlieten we Banholt weer. Naast de begraafplaats stonden talrijke wandelaars bramen te plukken. De bramen hingen hier per slot van rekening voor het grijpen. Een Belgische wandelaar raadde een medewandelaar af om de bramen te eten, want er konden wormen in zitten. medaille Heuvelland wandelvierdaagse nummer 17
We verlieten Banholt in noordoostelijke richting en liepen oostelijk langs buurtschap Bruisterbos naar Honthem. Later zagen we op de kaart dat we hier vrij dicht langs de Amerikaanse begraafplaats kwamen, waar 8301 mensen zijn begraven. Maar de begraafplaats is ons niet opgevallen.
Op de weg terug naar Cadier en Keer kwamen we nog langs klooster Blankenberg en volgden een traject van de ANWB Plateau fietsroute. De laatste rustpost was in Cadier en Keer. De afgelegde afstand bedroeg 21,8 km. Aan de rand van Cadier en Keer liepen we langs een soort tentenkamp waar heel veel kinderen werden vermaakt met diverse spelletjes.
Verder liepen we onder de Bunderberg langs naar Bemelen en kwamen ook nog langs het grote witte huis Scheyffartshuis.
Alternatieve benaming(en) voor het Scheyffartshuis zijn: Velsen Hoff, Van den Veels, Beusdaelshof, Beusdaal, Beusdal. De gebouwen zijn van baksteen, gewit, met jaartalankers 1775, lateiboogingangen en rechthoekige vensters in hardsteen. In het weiland aan de westzijde zijn overblijfsels van een middeleeuwse versterking, die in 1489 zou zijn vernield door de burgers van Maastricht, nl. het onderste muurwerk van een vierkante toren annex een draaiput, beneden rond en in mergel.
Langs het oude stadhuis van Bemelen werd de plaats via de Krekelberg verlaten en koers gezet naar Terblijt. Aan de rand van Terblijt werden we door de vierdaagse fotograaf op de foto gezet. Langs een grote boerenhoeve werd Terblijt bereikt en daarna doorkruist. Na nog een mergelgroeve werd de finish bereikt. De afgelegde afstand bedroeg 28,3 km. Het IVV-nummer was 10905.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg