twee dag Drents Friese Wold Wandelvierdaagse vierde dag Drents Friese Wold Wandelvierdaagse terug naar het overzicht van de Drents Friese Wold Wandelvierdaagse Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2005 Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 11e Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2005, 3e wandeldag, zaterdag 28 mei.

Molen De Vlijt te Diever Toen wij rond 7.20 uur bij de start kwamen aangelopen gingen de 30 km lopers ook al van start. We sloten ons achteraan in de rij van ongeveer 8 man aan.
Drents Friese Wold Wandelvierdaagse We verlieten Diever langs de molen van Oldendiever.
De korenmolen "De Vlijt" te Oldendiever is gebouwd in 1892, als opvolger van een grondmolen, die was afgebrand.
Onder buurtschap Kalteren en boven het Oldendieverveld liepen we in de richting van het uitgestrekte dorp Wapse in de gemeente Westerveld. Onze route voerde deze dag voor het grootste deel door Wapse.
Op 4,9 km werd de eerste rustpost bereikt in Dorpshuis "Oens Huus” te Wapse. Hier kregen we een appel. Bij de ingang van deze rustpost werd ik door een wandelaar attent gemaakt op het feit dat ik mijn wandelstokken verkeerd vasthield. Verzorgingspost in Oens Huus te Wapse tijdens de Drents Friese Wold Wandelvierdaagse 2003 Op deze rustpost spraken we nog twee bekende 30 km-wandelaars die verbaasd waren dat we al gingen rusten. We antwoordden dat we recreatief liepen.
We vervolgden ons pad in noordelijke richting. We liepen nu om het Noordenveld heen. Het parkoers was deze dag wisselend door bospassages en open terrein. Verder vielen ook de vele lange wegen en paden deze dag op. Na een lang recht pad door bosgebied werd de mobiele post bereikt op 10,9 km. We maakten hier een foto was Coos met twee vriendinnen die hier mooi naast elkaar zaten. We wisten toen nog niet dat aan het eind van de dag de officiële vierdaagse fotograaf aanwezig zou zijn.
Over het Vledderlandenpad liepen we langs het Zuiderveld naar Vledder. Na een parkje en een buitenwijk kwamen we bij een beeldhouwwerk dat uit twee delen bestond. Aan de linkerkant stond een man die wat leek op een wandelaar. Rechts stond een echtpaar afgebeeld. De begeleidende tekst luidde:”Plaatselijke vorm van berichtgeving in vroegere eeuwen”.
Drents Friese Wold Wandelvierdaagse Vledder is een esdorp in het zuidwesten van Drenthe in de gemeente Westerveld. Vledder kent, net als vele andere Drentse brinkdorpen, een lange geschiedenis. In de omgeving van Vledder zijn diverse grafheuvels en urnenvelden gevonden uit de nieuwe steentijd. Er zijn diverse prehistorische vondsten gedaan zoals stenen bijlen, barnsteen en urnen.
De naam Vledder duidt op een natte plaats. De twee oudste straten van het dorp liggen dan ook rondom een lagere plek die vroeger vrij nat was. Het dorp heeft twee brinken, die in de volksmond de grote en de kleine brink genoemd worden. Zoals bij alle esdorpen, ligt niet ver van het dorp een beek, de Vledder Aa. Het Vledderveld achter de es is nu een boswachterij van Staatsbosbeheer. In de oorlog was tot 1942 bij dit Vledderveld een werkkamp gevestigd voor Joodse mannen die door de Duitsers gedwongen werden om het Vledderveld te ontginnnen. Eind 1942 werd dit kamp geruimd en vertrokken de mannen naar Kamp Westerbork. Na de oorlog heeft het kamp nog een tijdje gediend als opvang voor dienstweigeraars
Logo van het Nationaalpark Drentsch Friese Wold Drents Friese Wold Wandelvierdaagse Op 15,4 km was een rustpost in café De Tippe te Vledder. Nu voerde het parkoers fraai door bosgebied en het Vledderveld. De zon brandde weer genadeloos op ons hoofd. Het leek ook warmer dan de voorspelde 25° te zijn. De maximum temperatuur bleek later ook naar 28° te zijn opgelopen.
Op 22,9 km was opnieuw een rustpost in café De Tippe. Hier was tevens een rustpost van een fietstocht voor racefietsers. Voor hen was hier een splitsing tussen de 100 en 160 km tocht. We verlieten Vledder in noordelijke richting en liepen door de Vledder-es naar natuurgebied Meeuwenkolonie. We kwamen uit op de doorgaande weg van Vledder naar Wapse (N855) en staken de Vledder A over. Nu volgden we een paar km’s een traject dat we ’s-ochtends ook al hadden gelopen.
Daarop werd de mobiele post weer bereikt. De afgelegde afstand bedroeg 29,9 km. We zagen hier een dame bij de EHBO-post zitten. Ze werd behandeld voor een opgelopen teek. Drents Friese Wold Wandelvierdaagse Drents Friese Wold Wandelvierdaagse Even verderop was nog een splitsing van de 30 en 40 km. De 40 km lopers liepen hierdoor nog een km extra. In die extra lus van 1 km kwamen we nog langs ons overnachtingadres. Op 32,9 km was de laatste rustpost in Dorpshuis Oens Huus te Wapse. Via buurtschap Veenhuizen werd koers gezet naar de Wasper-es. Daarna werd bosgebied Berkenheuvel bereikt in het Nationale Park Drents Friese Wold. We werden ingehaald door drie dames, die de 20 km liepen. Eén van de dames kwam uit Huizen. We raakten wat aan de praat en we vertelden wat over de wandelsport en gaven hen ons internetadres.
Eén km voor de finish werden we nog op de foto gezet. De totale afstand bedroeg 39,9 km. Het IVV nummer was 11788.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg