Vorig verslag Volgend verslag Terug naar het overzicht van de vakantieverslagen Terug naar het overzicht van de Querweg Freiburg - Bodensee Terug naar de homepage van Henri Floor Europäischer Fernwanderweg E1

datum vrijdag 3 september 2004
traject Schluchsee - Riesenbühl - Unterfisbach - Hinterhäuser - Vogelhaus - Lenzkirch - Hiera-brunnen+hütte - Kappel
afstand 16 (15+1) km
hoogten 930 - 1112 meter
Topographische Karte(n)
1:25 000 Normalausgabe
8015 Titisee-Neustadt, 8115 Lenzkirch
wandeltijd 6¼ uur
weer aanvankelijk onbewolkt, later half bewolkt en onweer in de verte.
temperatuur 26°
overnachtingadres Pension Haus Schwarzwaldhof, Bes. Helga Kapp, Erlenbachweg 22, 79853 Lenzkirch-Kappel ( 07653-1667
Overnachtingprijs 2 x € 20 per nacht

Bij het ontbijt in de jeugdherberg moesten we alles bij het buffet ophalen, omdat zij geen plaats hadden om alles in een ruimte uit te stallen. Het was onbewolkt, dus zonnig bij de start. Maar het was nog wel frisjes. Toen we in het centrum van Schluchsee aankwamen, was het al behoorlijk warm. We kwamen op een plek uit, waar aan de muur een overzicht hing waar elke dag in de week een dagtocht naar toe werd georganiseerd .
Bij een supermarkt in Schluchsee kochten we limonade en broodjes. Net buiten het dorp deden we de korte broek aan. Ons pad steeg naar de Riesenbühl, een uitkijktoren. Maar nog voordat we de uitkijktoren zagen, sloegen we af. We liepen op korte afstand van Unterfisbach, zonder ook maar één huis te zien.
Anders was dat met Hinterhäuser, hoewel we hier maar langs één huis wandelde, maar wel meerdere op afstand zagen. Hier was van een boomstam een mensenkop gemaakt met daarboven de tekst "26-12-1999 Lothar" . Dit huis heette volgens de kaart Vogelhaus.
Over goed begaanbare wegen liepen we tot even voor Lenzkirch. Hier was een boer bezig het gras om te draaien met een tractor. Dat rook lekker en op een bankje hadden we een lunch. Verderop bereikten we een sportcomplex van Lenzkirch met tennisvelden en een 400 meter baan. In het centrum van Lenzkirch stond een standbeeld van een generaal of zo iets . Verderop stonden een paar verwijsborden met aparte figuren er boven. Deze werden ook vereeuwigd
(foto verwijsbord 1),
(foto verwijsbord 2),
(foto verwijsbord 3),
(foto verwijsbord 4),
(foto verwijsbord 5) en
(foto verwijsbord 6).
Bij een supermarkt kochten we voor de eerste keer tijdens deze vakantie Müllermilch, onze favoriete (melk)drank in Duitsland. Op een thermometer lazen we 26° af. In een buitenwijk van Lenzkirch steeg ons pad behoorlijk. Daarna bereikten we de bossen weer. Bij een bankje, waar we wat warmere kleding aantrokken, vonden we nog een 1 Euro munt.
We liepen tot aan de Hierabrunnen-Hütte. We hadden al eerder besloten om de Hochfirst niet te beklimmen omdat we onweer hoorden aankomen. Nu daalde ons pad langzaam en bereikten uiteindelijk Kappel. Aan de bosrand stonden wel vier bankjes. Maar we zagen slecht weer in de verte hangen en besloten door te lopen naar ons overnachtingadres. Dit adres bleek zowaar aan onze route te liggen. We arriveerden hier rond 15.00 uur in Gasthaus Schwarzwaldhof. Eerst verkenden we de omgeving wat en lieten ons zweet rustig opdrogen. Na een douche deden we nog een dutje.
's-Avonds aten we warm in het Schwarzwaldgasthof Pfauen, Fam. A. Gutzweiler, Muhlhaldenweg 1, 79853 Lenzkirch-Kappel, tel. 07653-788, www.hotel-pfauen.de. Hier aten we buiten op het terras. Bijna elke avond als Coos tijd overhad, haakte ze een net voor haar moeder.
naar de top van deze pagina

Henri Floor