Vorig verslag Volgend verslag Terug naar het overzicht van de vakantieverslagen Terug naar het overzicht van de vakantieverslagen van de Westweg Terug naar de homepage van Henri Floor Europäischer Fernwanderweg E1

datum zaterdag 28 augustus 2004
traject Harkhof (700m) - Kreuzsattel (741m) - Brandenkopf (945m) - Hirzwangen (725m) - Ebenacker - Ruhgutsch (657m) - Kreuzbühl (684m) - Hohenlochenhütte - Osterberg (515) - Einbach - Hausach (250m)
afstand 18 km
hoogten 250 - 945 meter
Topographische Karte(n)
1:25 000 Normalausgabe
7615 Wolfach, 7714 Haslach im Kinzigtal.
wandeltijd 8¾ uur
weer droog en vrij zonnig
temperatuur 22°
overnachtingadres Gasthaus zur Blume, Eisenbahnstrasse 26, 77756 Hausach, Fam. Pastor, www.hotelblume.de ( tel. 07831-286,
Overnachtingprijs € 56 per nacht

We hadden goed geslapen in de 6-persoons kamer op de Harkhof. In de 6-persoons kamer sliepen nog twee mannen. Na het ontbijt verlieten we rond kwart voor negen de Harkhof. Het was bijna onbewolkt, dus met zonneschijn verlieten we de hut. Eerst over een asfaltweg, maar daarna over grint- en boswegen liepen we naar het Kreuzsattel (741). Hier stond ook een hut. We hielden er een rust. Coos voelde zich niet zo lekker (hoofdpijn).
Het pad naar de Brandenkopf was niet moeilijk, maar het leek heel lang te duren. En het liep ook omhoog. Boven gekomen aten we wat in het restaurant. Dat was aardappelsoepcreme met stukjes knakworst. Coos nam ook nog een paracetemol in. Eigenlijk had ik dit alleen voor mijzelf meegenomen, maar als je er anderen mee kan helpen, dan is dat mooi meegenomen. De officiële benaming van deze uitbater luidde: Berggaststätte Brandenkopf, Inh. Astrid Wöhrle, Brandenkopf 1, 77784 Oberharmersbach, tel. 07831-6149
Daarna beklommen we de uitkijktoren. Hier vandaan hadden we een wijds uitzicht. Er stond onder andere aangegeven hoe ver het naar bijvoorbeeld Parijs en Londen was. Amsterdam troffen we niet aan.
Over een smal en enigszins steil bospad daalden we af van de Brandenkopf en kwamen uiteindelijk bij de Hirzwase. We liepen door naar Ebenacker. Dit was een grasveld, dat ten opzichte van de omgeving vrij vlak was. Aan de kanten van het grasveld stonden twee doelpalen, maar het was natuurlijk niets in vergelijking met het grasveld in de Amsterdam Arena. Er werd reklame gemaakt voor ons komende overnachtingsadres door middel van een bordje aan een boom.
Bij de Hohenlochen stond een bankje waar we een rust hadden. Coos maakte een foto van de bank met daarop de tekst "Vogesenblick" en nog info over de Lotharstorm. Iets verderop was een hutje van de Schwarzwaldverein, afdeling Wolfach. We werden uitgenodigd om wat te drinken in de Hohenlochenhütte. Even verderop was de hoofdroute afgesloten vanwege boswerkzaamheden. We volgden nu een andere weg. Daarbij werden we nog ingehaald door drie dames, die de Nordic Walking sport beoefenden.
Uiteindelijk kwamen we in Hausach. We staken de Kinzig over. In Gasthaus Blume overnachtten we en aten warm. We troffen hier een man, die we later nog enige keren zouden treffen.
naar de top van deze pagina

Henri Floor