eerste dag van de Heuvelland wandel4daagse overzicht van de Heuvelland wandel4daagsen Terug naar het overzicht van vierdaagsen en driedaagsen en tweedaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 17e Heuvelland wandelvierdaagse 2004
medaille Heuvelland wandelvierdaagse nummer 16 Heuvelland wandelvierdaagse De Panorama-route, zondag 15 augustus 2004.
Dit was de langste van de vier wandeldagen, namelijk 31,2 km. Dit kwam mede door een omleiding in het eerste deel van de tocht, waardoor dit traject 9,2 km lang was. We verlieten deze dag de start in de richting van Terblijt. Over de Oeverweg en de Maastrichterweg werd koers gezet naar Sibbe, Daarna doorkruisten we het Sint Jansbosch en kwamen aan de ingang van het Gerendal uit. Bij een kapelletje bij Oud-Valkenburg werd ik op de foto gezet. Deze foto staat ook ergens op internet. In Oud-Valkenburg liepen we langs de achterkant van huizen. Bij een van de huizen stonden drie kleine kinderen muntdrop uit te delen. Even verder werd Strucht bereikt. Spoedig daarop bereikten we Schin op Geul. Hier was de eerste rustpost.
Net toen we de rustpost hadden we verlaten hoorden we het getoeter van een oude stoomtrein van de ZLSM. Bij het plaatselijke station aangekomen stond daar de stoomtrein met een aantal geel/rode treinstellen klaar om te vertrekken voor een toeristische rit. Vlak voor de spoorlijn reed een speelgoedtrein rondjes in de voortuin van een huis.
Via de buurtschappen Opscheumer en Fromberg werd Wijlre bereikt. Hier was de tweede rustpost. We hoorden van een wandelaar, dat ze bij deze rust 50 cent vroegen voor het vullen van een flesje met leidingwater. We verlieten Wijlre langs een watermolen en volgden de Geul tot aan Stokhem. Daarna werd via niet de kortste weg koers gezet naar buurtschap Berghof. Langs de oostkant van de Sousberg werd Strucht en even later Schin op Geul weer bereikt. Hier was de derde en laatste rustpost. Langs ons overnachtinghotel verlieten we Schin op Geul weer. We volgden nu een tijdlang de Geul in de richting van Valkenburg. Daarbij kwamen we langs de kastelen Genhoes, Schaloen en Oost. We kwamen ook nog langs de Drie Beeldjes. In het centrum van Valkenburg keken we verbaasd binnen bij een supermarkt. Hoewel het zondag was bleek deze open te zijn.
stikker Heuvelland wandelvierdaagse 2004 - dag4 stikker Heuvelland wandelvierdaagse 2004 - algemeen
Valkenburg is een stadje met ca. 4000 huizen en 10.000 inwoners. Het bestaat uit de buurtschappen Broekhem, Emmaberg, Strabeek, Heek, Neerhem, Stoepert en De Plenkert. Vroeger had de stad talrijke poorten waarvan alleen nog de berkelpoort en de Grendelpoort zijn overgebleven. De stad trekt jaarlijks vele toeristen en kent vele leuke straatjes en pleinen met gezellige terrasjes. De Cauberg heeft wielergeschiedenis geschreven vanwege het stijgingspercentage van 12 %. Bezienswaardigheden zijn o.a. De Fluweelengrot, De Kabelbaan naar de Wilhelminatoren, De Steenkolenmijn, Thermae 2000, Pretpark de Valkenier etc.
Langs een bierbrouwerij verlieten we Valkenburg weer. We volgden de Geul weer een tijdje. Daarna voerde een lange stijgende weg, net als de voorgaande wandeldag, ons weer naar Berg.
Vlak voor de finish te Vilt werden de wandelaars van 11.00 tot 15.00 uur bij Café An de Grwate Wèch verwelkomd door Harmonie Amicitia uit Vilt, om even later de finish te bereiken. VILT betekent Very Important Little Town ooit uitgesproken door een voormalige wethouder. Het IVV-nummer was 10908.
Het waren weer vier mooie wandeldagen geworden, waarbij we het met het weer ook vrij goed hadden getroffen. Een hoosbui op de eerste dag kregen we net op een rustpost.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg