derde dag van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Apeldoornse Vierdaagse, vierde wandeldag, vrijdag 16 juli 2004
medaille 50 km Op vrijdag 16 juli 2004 was om 6.00 uur de start van de laatste dag van de wandelvierdaagse. De rij bij de start was nu niet zo lang. Dit omdat niet iedereen er aan gedacht had dat de laatste dag de start een half uur eerder was. Dat de laatste dag een half uur eerder gestart mag worden, heeft zijn oorsprong in het feit dat de wandelaars van de 40 en 50 km grotendeels uiterlijk 15.00 uur aanwezig zouden kunnen zijn voor een gezamenlijke intocht. In het begin van de jaren 90 besloot men de gezamenlijke intocht niet meer te organiseren vanwege gebrek aan belangstelling. Maar het half uurtje eerder starten is gebleven.
We verlieten de start weer in zuidelijke richting. Over de drukke Europaweg werd koers gezet naar Ugchelen. In Ugchelen staken we de Ugchelse Beek over. Later liepen we langs de beek tot aan de A1-snelweg. Deze volgden we even door een bosgebiedje. We liepen door een viaduct onder de A1-snelweg door en bereikten in een ander deel van Ugchelen de grote begraafplaats Heidehof. Hier liepen we wel een km langs, alvorens het bosgebied Bruggelen of Engelanderholt te betreden.
Daarop werd op 6,3 km de eerste verzorgingspost bereikt. Vlak hiervoor was een verzorgingspost van OLAT en hier dronken we een bekertje koffie. We troffen het dat we hier onder een afdakje konden zitten, want deze laatste wandeldag was begonnen met druilerige regen, motregen met af en toe droge perioden.
Hoenderloo - Heldringkerk Na deze verzorgingspost De Wapenberg bestegen we de Bakenberg met op de top een privé begraafplaats. We waren hier de tweede wandeldag ook al langs gekomen. We staken een heideveld een paar maal over en bereikten daarop het Van Schaiksbos. We bleven maar door de bossen dwalen. Zo kwamen we door de bossen van het Spelderholt. We staken De Spelderweg en de Berg en Dal weg over en kwamen toen uiteindelijk uit bij Vakantieoord Het Lierderholt. Hier was op 17,7 km een rustpost in de Lierderhoeve. Naast het vakantieoord ligt de alcoholvrije camping 't Spoek. Hier hadden wij een huisje gehuurd en hier hadden we een rust in ons vakantiehuisje.
logo van de Alcoholvrije camping ut Spoek
Camping ’t Spoek is een alcoholvrij vakantieoord gelegen in de schitterende bossen even buiten het plaatsje Beekbergen (Gelderland).
In 1933 werd het terrein aan de Spoekweg door de Algemene Geheelonthouders bond aangekocht. Het was toen een ruige heidevlakte met hier en daar een dennenboompje. Eind jaren veertig zijn een groot aantal vrijwilligers aan de slag gegaan met het bouwen van een kantine, toiletgebouwen en een beheerderswoning. Ook deed toen de sta-caravan zijn intrede, maar ook de trekkersvelden zijn gebleven zodat onze tijdelijke gasten van onze diensten en vooral van de rust kunnen blijven genieten.
U ziet, ’t Spoek probeert mee te gaan met de ontwikkelingen die zich voordoen binnen het kampeer- en recreatie gebeuren. Wat niet veranderd is, is ons principe ”NIET SCHENKEN en NIET DRINKEN” van alcoholische dranken.
Door de jaren heen hebben wij veel gasten ontvangen die geen geheelonthouder zijn. Ook zij waarderen de prettige en rustige sfeer die uitgaat van een alcoholvrije omgeving.

Hoenderloo - Heldringkerk Na een rust van een half uur liepen we verder en dwaalden nu door het Lierderbosch en de bossen Varenna. Bij heidegebied Schenkenshul staken we de Miggelenbergweg over. We bleven maar door de bossen lopen, waarbij ruiterpaden niet gemeden werd. En het parkoers dus flink zwaar was. We kwamen uit bij Hoenderloo 't Wezeveld. Dit is een instituut voor jongerenhulp. We liepen over hun terrein naar het centrum van Hoenderloo. Een gedetailleerde kaart gaf aan dat we vrij dicht langs het zwembad van 't Wezeveld liepen, maar we zagen dit niet.
Bij de muziektent in Hoenderloo verzorgde de fanfare "Muziekvrienden" uit Boekel een feestconcert. Om 12.00 uur beëindigden zij dit concert terwijl het concert tot 12.30 uur geprogrammeerd was. Daardoor duurde onze rust maar 40 minuten in plaats van 70 minuten.
Hoenderloo - Heldringkerk We liepen verder en passeerden een LAW richting aanwijzer. Het betrof hier de LAW's Maarten van Rossumpad en de Marskramerweg. Iets verderop stond de witte Heldringkerk van Hoenderloo. Buiten zaten een paar mannen, die stempels uitdeelden van de kerk op witte briefjes. Wij hadden speciaal voor deze gelegenheid onze wandelboekjes meegenomen en lieten hier 4 stempels in zetten.
Langs de westkant van het Wezenveld verlieten we over de Weikamperweg Hoenderloo weer. Daarop bereikten we bosgebied Weikampen met een hoogste top van 86,7 meter. We staken de Waterbergweg, de Ugchelseweg en de Oude Beekbergseweg over. Tegen een heuvel voor de Leesterhei voerde de route over een trap naar een panorama-uitzicht. Boven gekomen hielden we een rustpauze. Even later kwamen twee dames erbij zitten. Nadat we met hen in gesprek raakten, konden wij hen nog interesseren voor de Heuvellandvierdaagse en de Kempische driedaagse.
Het Leesten vanaf de Ugchelse berg tijdens de Apeldoornse vierdaagse 2004 Nadat we de Leesterhei waren overgestoken bereikten we De Wapenberg. Hier troffen we, voor de eerste keer, de harmonica muzikant. De voorgaande dagen was hij steeds al vertrokken als wij passeerden. Op deze laatste verzorgingspost was ook weer een verzorgingspost van OLAT. Hier namen we een (gratis) bakje soep.
We vervolgden het parkoers over een niet officiële route. Het pad langs de nabij gelegen koppelsprengen mag vanwege de kwetsbaarheid niet meer door zoveel wandelaars worden betreden. Maar omdat wij dit parkoers wel kenden en we het zo mooi vinden, liepen wij er wel langs. We vonden het jammer dat het pad langs deze koppelsprengen kapot gereden was door fietsers.
Hamermolen, papiermolen vlak voorbij de laatste wagenrust op de vierde dag van de Apeldoornse vierdaagse 2004 Het Leesten tijdens de Apeldoornse vierdaagse 2004 Via Altena en Ugchelen werd de finish rond 15.00 uur bereikt.
Het was een geslaagde vierdaagse geworden. Vrijwel alle dagen was goed wandelweer en de regen die gevallen is kon goed opgevangen worden door paraplu's. Wat ons betreft mag deze startaccommodatie ook volgende jaren gebruikt worden. Je kon de auto op korte afstand gratis parkeren. Voor mensen met het openbaar vervoer was dit minder geslaagd. We hoorden van een wandelaar die op het Lierderholt overnachtte, dat als je met de bus van de startaccommodatie naar het NS station rijdt, hij op het busstation nog eens een half uur overstaptijd had. En van de bushalte in Beekbergen was het nog eens twee km lopen. Het IVV-nummer was 10904.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg

Deelnemers overzicht   
     
Totaal ingeschreven:  4293   
Niet opgekomen     280   
     
        1e dag  2e dag   3e dag  4e dag 
Gestart    4013   3980    3943   3899 
Uitgevallen   33    37     44    36 
uitgelopen   3980   3943    3899   3863