Vorig Euraudax verslag Volgend Euraudax verslag Terug naar het overzicht van alle Euraudax wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor De tweede Euraudax tweedaagse vanuit Veenendaal
arendkop Op zaterdag 3 en zondag 4 april 2004 organiseerde Euraudax een tweedaagse van 25 of 50 km per dag. Er kon ook één dag gewandeld worden. Er waren 4 verschillende routes uitgezet van 25 km. Wij liepen alleen op zondag 4 april 2004. Dat was een bijzondere dag, want het was de vierde van de vierde van de vierde (04-04-2004). Om 13.00 uur liepen we samen de vierde en laatste lus van 25 km
We verlieten de startaccomodatie in zuidelijke richting met 33 deelnemers. We liepen in de richting van Amerongen en dwaalden langdurig door bosgebied De Amerongse Berg. We kwamen tweemaal op de top van de 69 meter hoge Amerongense berg. Het parkoers voerde verschillende malen een heuvel op en weer af. Jammer was het dat verschillende trajekten over een ATB-parkoers voerden. Daarbij werd Coos bijna een keer aangereden door een snelheidsduivel, mede omdat ter plekke het parkoers naar beneden liep.
Boswachterij de Amerongse Berg kent grote hoogteverschillen en steile hellingen. De Amerongse kop is met 69,5 meter boven NAP het hoogste punt van de hele Utrechtse Heuvelrug! De boswachterij wordt van oorsprong gevormd door twee landgoederen: het oostelijke Amerongse bos (880 ha) en het Zuylensteinse bos (250 ha) in het westen. U vindt hier naaldbossen, afgewisseld met loof- en gemengde bomen. In de uitewaarden van de Rijn ligt de Amerongse Bovenpolder.
In het voormalige dorpshuis te Amerongen, tegenwoordig De Waaier genoemd, hadden we een grote rust. Daarna liepen we door het dorp naar kasteel Amerongen.
kasteel Amerongen
Amerongen is een van die zeldzame lommerrijke dorpjes waar nog de sfeer van het goede leven te vinden is. Het is gelegen temidden van bossen, heuvels, weiden, velden en het unieke rivierenlandschap van de nabijgelegen Rijn, met de vruchtbare Betuwe aan de overkant van de rivier. Tussen de Amerongense Berg en de uiterwaarden van de Rijn, aan de rand van het dorp en vlakbij Herberg Den Rooden Leeuw, ligt Kasteel Amerongen (1676). Dit statige kasteel verkeert nog grotendeels in originele staat. Tegenwoordig is Kasteel Amerongen als museum met bijbehorende tuin in de zomer opengesteld voor bezoekers.
Daarna liepen we onder Amerongen langs, door de rand van een uiterwaardengebied (Amerongense Bovenpolder). Bij een hoge stand van de Rijn staat dit pad onder water. In de bocht van ons pad zaten op een paar banken 4 dames en een heer, Hiervan herkenden we 4 personen, waaronder twee blinden. Ons goedendag was hier van korte duur omdat de wandelgroep doorliep.
Zowel voor als na de grote rust hadden we een verzorgingspost. Op de laatste wagenrust kregen we een bekertje soep en naar keuze een broodje met een knakworst of een ei. Voor het broodje met ei moest je wel even van te voren zeggen dat je vegetarisch was, maar dat zagen we bijtijds.
Het was een mooie en zonnige zondagmiddag geworden met een maximum temperatuur van 12 graden. Tijdens de eerste lus op die zondagmorgen hebben de wandelaars last van een plensbui gehad.
Het aantal deelnemers bedroeg tijdens de eerste lus 57, tijdens de tweede lus 37 en tijdens de derde lus van 25 km waren er 33 deelnemers. In de laatste lus waren het er ook 33. In de laatste lus voerde het parkoers grotendeels door het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Er waren buitenlandse wandelaars uit België en Duitsland Het IVV-nummer was 11367.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg