Vorig Euraudax verslag Volgend Euraudax verslag Terug naar het overzicht van alle Euraudax wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met Euraudax vanuit Rhenen
Dit is het wapen van Rhenen.
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op zaterdag 10 januari 2004 organiseerde Euraudax een 25 km wandeltocht vanuit Rhenen. De start was om 10.00 uur vanuit café restaurant "'t Viaduct". We verlieten de start in noord-oostelijke richting. Spoedig bereikten we de Laarschenberg. Langs de bosranden en soms ook de bossen van de Laarschenberg dwaalden we naar Ouwehands Dierenpark. Daarbij hadden we enige malen fraaie uitzichten op de plaats Achterberg. Van de dierentuin zagen we maar een paar dieren. Verderop bereikten we de Erebegraafplaats op de Grebbenberg.
Daarna liepen we door bosgebied naar de rand van de Grebbeberg. Hier hadden we fraaie uitzichten op natuurgebied De Blauwe Kamer, de Rijn en een eind de Betuwe in. Verderop volgde een steile trap, waarvan de treden glad waren. Coos gleed hier helaas uit en bezeerde zich aanvankelijk slechts ligt. Later bleek haar rechterhand toch gevoelig te worden. Onderaan de Grebbeberg liepen we langs de voormalig steenfabriek Vogelenzang naar de Rijnbrug. We staken deze over en bevonden ons nu in Gelderland te Kesteren.
Meteen na de brug sloegen we af en volgden de Marsdijk. De naam Mars sprak ons nu wel aan, omdat er in korte tijd 3 ruimtevaartuigen de planeet Mars hadden bereikt. Opnieuw kwamen we langs een oude steenfabriek. We hadden hier mooi uitzichten op de Rijn en de heuvels van de Utrechtse Heuvelrug. We zagen heel duidelijk Huize De Tangh liggen. Een foto hiervan sierde het voorgaande jaar van deze tocht het wandelplaatje. We bereikten het relatief nieuwe natuurgebied Marspolder. Dit behoort tot het Geldersch Landschap.
Rhenen - Cuneratoren Op 10 km was een verzorgingspost. Hier kregen we een flinke beker (300 cc) met erwtensoep. We vervolgden ons pad weer en bereikten weer de Marsdijk. Dit is de winterdijk langs de Rijn. De Marsdijk ging over in de Rijndijk. Ter hoogte van Ingen liepen we door de Ingense Waarden naar het veer bij Elst. Met een pont staken we de Rijn over. Tot dit punt hadden we af en toe flinke zonnige perioden gehad bij een maximumtemperatuur van 7°. Langzamerhand kwam er meer bewolking opzetten. We liepen verder door Elst en bereikten het Prattenburgse bos. Hier was in de jeugdherberg van Elst de grote rust.
Na een welverdiende rust werd vlak voor vertrek door de organisatie even de aandacht gevraagd. De jongste deelnemer van de groep had een mijlpaal bereikt. Met deze tocht had hij de 500 km bereikt in zijn wandelboekje. Het betrof de zoon van één van de organisatoren en was 9 jaar oud. We staken de weg van Elst naar Veenendaal over en bereikten nu het natuurgebied rond Willem III overgaand in de Remmerdense Heide.
We kregen nu fraaie uitzichten op de Rijn en verder de Betuwe in. We moesten hier goed oppassen op de uitwerpselen van de hier vrij en los lopende runderen, die hun behoefte midden op ons pad hadden gedaan. We kwamen nog langs een klein meertje. Verderop zagen we nog een begraafplaats liggen. Ter hoogte van Huize De Tangh zagen we in de bossen nog oude, maar fraaie toegangshekken. Over de flanken van de 48½ meter hoge Lijster Berg werd op 22 km nog een laatste wagenrust bereikt, waar we warme chocolademelk kregen en een koek.
In het centrum van Rhenen kwamen we nog langs een molen, die boven op een heuvel was gebouwd en waar we vlak langs liepen. Rond 15.00 uur werd de finish bereikt. Er waren 3 deelnemers uit Duitsland. In totaal liepen 56 wandelaars mee. Het was best een aardige tocht geweest. Na een rust van een half uur werd de thuisreis aanvaard.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg