Vorig Euraudax verslag Volgend Euraudax verslag Terug naar het overzicht van alle Euraudax wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met Euraudax vanuit Wolfheze
arendkop Op woensdag 17 september 2003 organiseerde Euraudax een wandeltocht van 25 km vanuit Wolfheze. De start was vanuit restaurant "De Gelderse Roos" gelegen op het Psychiatrisch centrum. Vanwege het mooie weer was de inschrijving buiten op het terras. We werden nog aangesproken door een wandelaar uit Ede, die voor de eerste keer een Euraudax tocht liep. Hij herkende ons van de foto op onze homepage op internet. Klokslag 11.00 uur vertrokken we. Veel wandelaars liepen in het kort, waaronder ondergetekenden. Er waren, voor de tijd van het jaar, vrij hoge temperaturen voorspeld met maxima tussen de 22 en 26 graden.
We liepen eerst over het uitgestrekte terrein van het Psychiatrische Ziekenhuis en kwamen langs een kerk en een begraafplaats. Buiten het terrein dwaalden we door bosgebied naar de Doorwerthse Heide. Hoewel de plaats Doorwerth hier wel een eind vanaf ligt moet wel rekening worden gehouden, dat de A50-snelweg dit heidegebied van Doorwerth vrijwel heeft afgesneden. Ons pad was nu omzoomd door bomen, maar voor de rest was er een wijds uitzicht. Bovendien was het uitzicht grandioos, door een vrijwel onbewolkte hemel en dus was er veel zon. Bij de nadering van Heelsum kwamen we langs het grote Heelsumse golfterrein.
Bij een rotonde aan de rand van Heelsum werd de plaats weer verlaten. Op korte afstand van een zigeunerkamp zetten we nu koers naar landgoed Quadenoord, waar we langs liepen. We kwamen uit bij de spoorlijn Arnhem-Utrecht. Op weg naar de eerste wagenrust, die op 8½ km lag, vond een wandelaar op de zandweg, waar we liepen een gulden uit 1968.
Na een rust van 10 minuten, waar we een blikje fris en een koek kregen, vervolgden we ons pad. We staken de spoorlijn van Arnhem naar Utrecht over en dwaalden nu door de bossen rond De Buunderkamp. Tegenwoordig is dit een luxueus hotel van de Bilderberg groep.
Ginkelse Heide in de gemeente Ede We liepen door een tunnel onder de A12-snelweg door. Nu volgde een mooi trajekt. Eerst dwaalden we door de bossen van het Ginkelse zand, overgaand in heidegebied. We kwamen uit bij De Herberg van Juffrouw Tok aan de Zuid Ginkel. Even hiervoor stond een haringtent. Daar vlakbij stond nog een schaapskooi. Verder een monument van Airborne ter nagedachtenis aan de tweede wereldoorlog. Ook lag hier een grote zwerfkei met opschrift ter nagedachtenis aan de luchtlandingstroepen van "Airbornes" in de nacht van 22 op 23 oktober 1944. Wij gingen, als één van de weinigen binnen in het restaurant zitten. We zagen hier verschillende opgezette kippen of hanen. Dat waarschijnlijk vanwege de naam van dit etablisement.
We vervolgden ons pad en liepen nu langs de Ginkelse Heide verder. We hoorden een paar wandelaars tegen elkaar zeggen: "we komen hier het komende weekend weer". Zij doelden hierbij op de wandeltocht Nijmegen-Rotterdam. We liepen onder de A12-snelweg door en dwaalden nu door bosgebied, waar de Renkumse beek ontspringt. Of liever gezegd waar de Renkumse beek ontsprong. Want de beek ligt in dit gebied al enige tientallen jaren droog, maar de bedding is nog wel te zien. We liepen over de eerder genoemde spoorlijn en bereikten spoedig de tweede wagenrust. Deze kwam ons bekend voor, want deze was dezelfde als de eerste wagenrust. Over een zandweg vervolgden we ons pad over open terrein. In de buurt van boerderij De Boshoeve stond langs de kant van een akker een informatiebord met de volgende tekst:
Biotoop verbeterende akkerrranden
Wat
Deze akkerrand is ingezaaid met een mengsel van: tarwe, gerst, haver, rogge, zonnepitten, korrelmais, mosterdzaad, bladrammenas, seradella, zoute lupine, wikken, anijszaad, bladkool, phacelia, boekweit, mergkoolknollen en diverse soorten klaver en grassen.
Waarom
Insecten (bijen, vlinders, hommels e.a), vogels en kleine zoogdieren hebben in het cultuurlandschap onze hulp nodig voor het vinden van gevarieerd voedsel en de nodige dekking. De zaadvorming na de bloei zorgt voor een rijke muizenstand, waarvan op hun beurt de roofvogels en de uilen profiteren.
Wie
Initiatiefnemer is de Stichting Biotoopverbetering Zuid-Veluwe. Deze inzaai is mogelijk gemaakt door de medewerking van de landbouwers/grondeigenaren en is gefinancierd met subsidie van de provincie Gelderland en de gemeente Renkum.
Spoedig daarop werd de finish bereikt. Het was een geslaagde tocht en alle 63 deelnemers bereikten de finish. Na het afstempelen van de wandelboekjes en de IVV-kaarten, deze keer met nummer 16882, keerden we huiswaarts.
naar de top van deze 
pagina

Henri Floor & Coos Verburg