Naar het overzicht van het Pieterpad Volgend verslag van het Pieterpad Naar het overzicht van het Pieterpad Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Het Pieterpad
datum zondag 31 augustus 2003
traject 2 km voor Hoog-Elten - Spijk - Tolkamer - Millingen a/d Rijn - Leuth - Zyfflich (D) - Beek/Ubbergen
afstand 26 km, totaal afgelegde afstand 295 km, gemiddeld 33 km.
weer bewolkt en wat regen, temperatuur 19
overnachting- adres + prijs P.A. Linsen, Maasweg 44, 6591 BM Gennep,
( 0485-517037, 2 x 20 (inclusief lunchpakket)

We hadden goed overnacht bij mevrouw Kraayvanger in Tolkamer. De vorige avond hadden we bij de Chinees warm gegeten. Het Chinees restaurant is in een boot op de Rijngelegen. We konden dus zeggen dat we op de Rijn hebben gegeten.
Na het ontbijt van 8 uur begaven we ons naar het startpunt van de dag, te weten vlak voor Hoog Elten op Nederlands grondgebied. De kortste weg hier naartoe vanuit Tolkamer is over Duits grondgebied. Maar we hadden geen reisverzekering afgesloten en daarom voerde onze weg over Nederlands grondgebied en was aanmerkelijk langer.
Coos kwam in Elten langs de kerk (foto 38). Daarna reed ik weer terug naar Tolkamer. Hier was voor Coos de eerste verzorgingspost gepland. Tijdens het wachten trof ik nog 2 dames, die ik later in Leuth nogmaals zou zien en spreken.
In Tolkamer maakten we een foto van het Chinees restaurant, dat gelegen was op een boot op de Rijn (
foto 39). Na de doorkomst van Coos in Tolkamer reed ik via Babberich en Zevenaar, en via Arnhem en Nijmegen naar Millingen aan de Rijn. Groeten uit Millingen aan de Rijn
Millingen aan de Rijn, een gemeente met 5.910 inwoners (per 1.1.2003 is gelegen in het oostelijk deel van het Rijk van Nijmegen, provincie Gelderland, in het centrum van de Duffelt, hart van de Gelderse Poort. De totale oppervlakte van de gemeente is 1.033 ha, waarvan 0,5 ha binnenwater. Het totale wegennet is 41.743 meter lang, waarvan 3.896 meter fiets-, ruiter en wandelpaden. Het aantal woningen bedraagt 2435 (per 1.1.2003). Het openbaar groen is 348.700 vierkante meter. De gemeente wordt omsloten door de Rijn / Waal, 6.400 meter, de landsgrens met Duitsland en de Gemeente Ubbergen. De toevoeging aan de Rijn is er pas per 01.01.1955 bijgekomen, dit om verwarring met de andere plaatsen Millingen te voorkomen. Een deel van het natuurpark "de Millingerwaard" ligt in de gemeente. Dit natuur ontwikkelingsproject trekt veel natuur liefhebbers uit binnen en buitenland. Het project is gelegen in de Gelderse Poort, een natuurgebied globaal gelegen in de driehoek Emmerich (D) - Nijmegen - Arnhem.
Rond 12.45 uur arriveerde ik bij de pont. Coos liep op weg naar Millingen o.a. langs de Vluchthaven van Tuindorp, een buurtschap van Tolkamer (foto 40) en langs natuurgebied De Bijland ( foto 41). Coos arriveerde bij het pontje in Millingen ook rond 12.45 uur, maar dan aan de andere kant van de Rijn ( foto 42). Ze moest ruim een kwartier wachten in de regen. Na aankomst van Coos hadden we hier in Millingen een 2e verzorgingspost. Over het traject van het Pieterpad kon ik met de auto naar Leuth rijden. Het was af en toe smal voor de auto en modderig in de bermen. Maar gelukkig waren hier geen tegenliggers. Tolkamer - Huize Plezenburg Het Pieterpad voert door het plaatsje Leuth. Dit plaatje is echter het Duitse plaatsje Leuth. Vlak voor Leuth ligt boerderij De Plezenburg, een statig huis op een hoge terp. Ruim 20 minuten voordat Coos in Leuth aankwam, barstte een flinke bui los. Maar Coos zette na de laatste verzorgingspost door. Dit kwam ook voor de volgende etappes beter uit, want dan had ik het plan om mee te lopen. Daarna reed ik naar het eindpunt van die dag. Dat was de plaats Beek/Ubbergen aan de grens met Duitsland. Coos liep nog over een brug op de grens van Duitsland en Nederland en langs de kerk van Zyfflich (foto 43). Tegen half vijf arriveerde Coos hier. Met de auto reden we in een half uur via Berg en Dal, Groesbeek, Bredeweg en Milsbeek naar Gennep. Ons overnachtingadres voor de komende dagen was een vrijstaand luxueus huis.
naar de top van deze pagina
Henri Floor & Coos Verburg