Naar het overzicht van het Pieterpad Volgend verslag van het Pieterpad Naar het overzicht van het Pieterpad Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Het Pieterpad
datum vrijdag 29 augustus 2003
traject Schipbeek - Laren - Veldwijk - Vorden - Linde - Varssel
afstand 32 km, totaal afgelegde afstand 235½ km, gemiddeld 34 km.
weer zwaar bewolkt en regen, temperatuur 15°
overnachting- adres + prijs J. van Zuylekom, Het Vaarwerk 18, 7251 DE Vorden,
( 0575-552615, 2 x € 15

De overnachting op een particulier adres op een boerderij te Laren was ons goed bevallen. Wel hadden we last van muggen gehad. Het ontbijt was overvloedig.
Schipbeek - tussen Holten en Laren Dit is het wapen van Laren. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt 
door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag We reden eerst naar het centrum van Laren om een geschikte verzorgingspost voor Coos te zoeken. Deze poging werd bemoeilijkt door het feit dat het centrum van Laren werd afgesloten vanwege de opbouw van een kermis. Bovendien regende het ook nog flink. De voorgaande nacht was 23 millimeter regen gevallen (bron: regenmater van ons overnachtingadres). Daarna bracht ik Coos weg en zette haar af bij de brug over de Schipbeek.
Daarna zocht ik met de auto naar een geschikt punt tussen Laren en Vorden op. De tussenafstand tussen Laren en Vorden was 15 km en dat vond ik te groot. In Vorden werd het trefpunt kasteel Vorden. Er was op een groot terrein bij het kasteel een grote activiteit waar tientallen tenten stonden.
Het gemeentehuis van Vorden is gevestigd in een historisch pand. Min of meer uit de nood geboren heeft de gemeente kasteel Vorden sinds 1974 in eigendom. Na de zoveelste restauratie werd het kasteel in gebruik genomen als huis der gemeente en werd kasteel Vorden het visitekaartje van Vorden. En wat nog belangrijker is: door dit gebruik wordt het kasteel voor verval behoedt en voor het nageslacht bewaard.
Omstreeks het jaar 1300 schijnt het kasteel er al gestaan te hebben, want dan verschijnt Steven van Vorden in de archieven, die met zijn vrouw Maria het huis overdraagt aan hun oom Dirk van Vorden. Het kasteel vererfde op enkele nakomelingen en kwam zo in 1405 in handen van Jacob van Hackfort, waarmee een nieuwe naam op Vorden verscheen. Omstreeks 1560 ontstonden problemen rond de erfopvolging, die door het Hof van Gelderland moesten worden opgelost. Pas in 1620 deed het hof een uitspraak en bepaalde dat ene Adolf Ripperda de rechtmatige erfgenaam van kasteel Vorden zou zijn. Hij trof het niet. De Tachtigjarige oorlog was aan de gang. Troepen in Staatse dienst vielen in 1580 het kasteel aan, waarna het werd bezet. Enige tijd later brak er brand uit in het kasteel, waardoor het vrijwel onbewoonbaar werd. Pas omstreeks 1600 was het kasteel weer voor bewoning geschikt. Ook één van de volgende nakomelingen beleefde weer zware tijden op Vorden. In 1666 wordt het kasteel opnieuw door militairen bezet, nu door de troepen van de bisschop van Munster, Christoph Bernhard van Galen, de beruchte 'bommenberend'.
Dit is het wapen van Vorden. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt 
door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Omstreeks 1765 ontstonden er weer erfopvolgingsproblemen. Ten slotte kwam het kasteel in handen van de eigenaar van kasteel Verwolde, die daar echter bleef wonen. Kasteel Vorden werd verhuurd. Het kasteel raakte daardoor in verval, maar de bekende dominee Craandijk, die in de achttiende eeuw door de Gelderse dreven trok, vond het 'met zijn verveloze luiken half gesloten' eigenlijk nog wel mooi. Maar gelukkig voor Vorden kwam er uitkomst. Paulus Anthony van der Borch trouwde een meisje van Nagell en wilde zich op kasteel Vorden vestigen, maar daarvoor moest het kasteel een rigoureuze verbouwing ondergaan. Een van de meest belangrijke wijzigingen was wel dat de ingang werd verplaatst naar de achterzijde.
Een kleinzoon van Paul Antony erfde ten slotte kasteel Vorden in 1954, maar hij zag geen mogelijkheden het huis te gaan bewonen en besloot tot verkoop over te gaan. Het kasteel kwam, in handen van een exploitatiemaatschappij, die echter geen vergunning kreeg om het terrein te gaan verkavelen. Het huis verviel intussen en kwam ten slotte in handen van de stichting Het Geldersch Landschap, die het landgoed met het kasteel onmiddellijk doorverkocht aan de gemeente. En daarmee was kasteel Vorden gered voor de toekomst.
Kasteel Vorden is gebouwd in een L-vorm op het noordwestelijke deel van een vierkant grondplan van circa 22 x 22 meter. Op de noordwestelijke hoek bevindt zich een vierkante toren, voorzien van een zadeldak. Tussen de twee vleugels is een ronde traptoren gesitueerd, waarop een met leien gedekte spits is aangebracht, die het kasteel een karakteristiek aanzien geeft. De brug over de gracht aan de noordzijde, die toegang gaf tot de vroegere ingang, is in zeer slechte staat, maar de toegang tot het gebouw bevindt zich nu bij de traptoren. Buiten de omgrachting van het hoofdgebouw bevinden zich nog enkele bijgebouwen. Aan de zuidzijde van het kasteelterrein stroomt de Vordense beek, die ook de gracht rond het kasteel van water voorziet.
Het kasteel is gemakkelijk bereikbaar. Het ligt juist ten oosten van het dorp Vorden. Mede dankzij haar nieuwe functie van gemeentehuis is er een ruime parkeerplaats aanwezig. Het kasteel is van tijd tot tijd te bezichtigen. Kasteel Vorden is als gemeentehuis in gebruik en als zodanig toegankelijk. Het gehele kasteelterrein is opengesteld voor het publiek. Al sinds 1913 is kasteel Vorden één van de hoogtepunten van de jaarlijks georganiseerde fietstocht, de Achtkastelentocht. Dit is een 33-km lange fietstocht, die ook leidt langs zeven andere 'kastelen' in de gemeente Vorden, te weten het Hackfort, den Bramel, de Wildenborch, 't Medler, de Wiersse, 't Onstein en de Kieftskamp. De tochten worden georganiseerd in de periode van half juni tot eind augustus.
Het voorlaatste trefpunt was 't Preathuus te Linde (gemeente Vorden) Hier dronken we samen koffie. Hier was ook een rustpost met de keren dat de LAT een wandeltocht vanuit Zutphen organiseerde en we de afstand van 60 km liepen. Het eindpunt voor deze dag was buurtschap Varssel.
Vanuit Varssel reden we naar het overnachtingadres in Vorden. In het centrum van Vorden aten we warm in Bistro De Rotonde.
naar de top van deze pagina
Henri Floor & Coos Verburg