Naar het overzicht van het Pieterpad Volgend verslag van het Pieterpad Naar het overzicht van het Pieterpad Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Het Pieterpad
datum dinsdag 26 augustus 2003
traject Schoonoord - Noord Sleen - Sleen - Erm - Holsloot - Den Hool - Dalerveen - Coevorden - Gramsbergen
afstand 36 km, totaal afgelegde afstand 135 km, gemiddeld 34 km.
weer zwaar bewolkt, temperatuur 22°
overnachting- adres + prijs J. Wachtmester, Kieskamp 7, 7783 EB Gramsbergen,
( 0524-562494, 2 x € 15

Pieterpad -parkoers We hadden goed geslapen in het overnachtingadres van de Stichting Vrienden op de Fiets. Het kostte € 16,- per persoon. Het overnachtingadres lag op ongeveer 1 km van het Pieterpad af. Na het ontbijt bracht ik Coos met de auto naar het eindpunt van de vorige dag. Daarna reed ik via Noord Sleen (foto 24: hunebedden Middel Esch-) naar Sleen. Dit was de eerste etappe-plaats waar ik Coos zou treffen en nu reeds verkende.
Het dorp Sleen is een van de meest originele brinkdorpen in de provincie Drenthe. Uit een groot aantal vondsten uit prehistorische tijden blijkt dat de streek rondom Sleen al vroeg door mensen werd bezocht. De aanwezigheid van een drietal hunebedden duidt er op dat hier ca. 4500 jaar geleden al mensen woonden die min of meer een vaste woonplaats hadden.
De directe omgeving van Sleen is rijk aan natuurschoon, zoals de boswachterij Sleenerzand, en het recreatiegebied
Ermerstrand. Een aantal bezienswaardigheden in Sleen is zeker de moeite van een bezoek waard.
  -   De Nederlands hervormde kerk in Sleen, gebouwd in de 15e eeuw in de gotische stijl.
  -   Het voormalige gemeentehuis in Sleen, gebouwd in oud-hollandse stijl (1938). Het gemeentehuis is momenteel nog in gebruik als een van de locaties van de gemeente Coevorden en wordt nog gebruikt als trouwlocatie.
  -   De twee molens in Sleen (stellingmolen De Hoop, 1914) en Noord-Sleen (grondmolen Albertina, 1906) zijn te bezichtigen mits de vlag uithangt.
  -   Liefhebbers van historisch Drenthe kunnen een bezoek brengen aan de beroemde Drentse hunebedden. In Noord-Sleen treft u een tweetal hunebedden aan aan de weg Noord-Sleen/Zweeloo.

Den Hool - boerderij Daarna reed ik via Erm (foto 25: Pieterpadbord) en Achterste Erm naar buurtschap De Hool. Dit moest de 2e etappe plaats voor Coos worden. Daarna reed ik via buurtschap De Haar en Dalerveen naar het Stieltjeskanaal en langs het Stieltjeskanaal naar Coevorden.
Coevorden ontbreekt in geen enkel schoolboek over de vaderlandse geschiedenis. Want Coevorden was immers één van de eerste steden waar de Spaanse bezetters in 1592 klop kregen en ook werd hier in 1942 de aanslag op Hitler beraamd. Anderen zullen de oude vestingstad misschien eerder in verband brengen met de roemruchte Slag bij Ane, in 1227, toen kasteelheer Roelof van Coevorden met z'n vrije Drentse boeren het ridderleger van de bisschop van Utrecht in de pan hakte of met de Drie Podagristen die vermakelijke literatuur over het leven in Drenthe en het graafschap Bentheim, begin negentiende eeuw, hebben overgeleverd.
De sporen van Coevordens rijke geschiedenis zijn nog altijd zichtbaar in de oude binnenstad.
  -   Zoals het meer dan 900 jaar oude Kasteel, waar de ridders en drosten van Coevorden woonden.
  -   Of de vroegere kazerne aan de Molenstraat, waar het garnizoen tot 1852 gelegerd was en waar Kozakken zo'n veertig jaar daarvoor de soldaten van Napoleon verdreven.
  -   Of het arsenaal, waar ooit de voorraden kruit en kogels waren opgeslagen.
  -   En niet te vergeten de oude stadsgracht die nog grotendeels in het patroon van de stervormige verdedigingswerken bewaard is gebleven.
  -   Ook van Coevordens bloeiende handel en cultuur zijn nog tastbare herinneringen te bewonderen, zoals de fraaie renaissancegevel in de Friesestraat en de Joodse synagoge.
Toen ik een geschikt punt n Coevorden had gevonden om Coos te treffen reed ik naar een supermarkt en kocht er broodjes, melk en karnemelk. Het was al bijna 10 uur en ik had om 10.15 uur met Coos in Sleen afgesproken. Snel reed ik naar Sleen. Hier was Coos al gearriveerd om 10.05 uur en ze liep wat heen en weer.
Nadat Coos weer vertrokken was, reed ik bij een benzinepompstation langs, kocht nog wat melk en karnemelk, reeds langs de plaatselijke molen, haalde nog een stempeltje bij de VVV en reed toen naar de twee hunebedden bij Noord Sleen omdat Coos die zo mooi vond en die ik ook moest zien. Daarna reed ik met de auto naar Den Hool en op nog geen km afstand voor de afgesproken plek passeerde ik Coos. Zij mocht nu natuurlijk niet meerijden. Coos kwam nog langs een oude Joodse begraafplaats (foto 26). Toen Coos Den Hool weer wilde verlaten kwamen net 2 fietsers aangereden. Zij gingen op "ons" bankje zitten. Dat was natuurlijk prima. Ik reed vervolgens naar Gramsbergen, gedeeltelijke over het Pieterpad en verkende vast ons overnachtingadres, dat deze keer gelegen was in een nieuwbouwwijk. Daarna reed ik weer terug naar Coevorden, naar de plek waar ik Coos zou treffen. Ik had nu afgesproken in een park en daar kon je niet met de auto komen. Maar ik was het wandelen nog niet verleerd. Na Sleen voerde het Pieterpad langs het recreatiecentrum Ermerzand, de buurtschappen Holsloot en Den Hool, De Haan en Dalerveen. Vervolgens langs een niet op de kaart aangegeven Joodse begraafplaats.
Opnieuw voerde het pad langs een recreatiecentrum, ditmaal met de naam Huttenheugte. Nu werd Coevorden bereikt. Coos sloeg per ongeluk bij de eerste brug over het Stieltjeskanaal af. Nadat de parkoersbeschrijving niet klopte, werd later alsnog afgeslagen bij de tweede brug. Na de pauze op een bankje in een park werd de tocht vervolgd in de richting van Gramsbergen.
Gramsbergen - verwijzing naar Coevorden rechtstreeks en via het Pieterpad Nog een laatste keer voor Gramsbergen trof ik Coos ter hoogte van Groote Scheere bij een bankje. Hier stelde Coos voor, dat ik in Gramsbergen de auto neerzette en dan naar café "Jan en Gees" Bolte zou lopen. Zo gezegd, zo gedaan. Rond 17.00 uur trof ik Coos in dit café. Daarvoor had ik het Pieterpadboek doorgenomen. Het eerste Pieterpadboek was ook nog aanwezig. Hierin stonden onze namen vermeld met de datum 12 mei 1987. In het café stond een buste van Jan Bolte (
foto 27). Voor het café werd Coos nog bij de Pieterpadwijzer vereeuwigd ( foto 28). Daarna liepen we naar de auto en kwamen langs een verwijsbord naar Coevorden ( foto 29). Vervolgens reden we naar ons overnachtingadres. De plaats Grambergen werd op talrijke plaatsen versierd of was gedeeltelijk al versierd. Dit ter gelegenheid van de viering van de geboortedag van wijlen koningin Wilhelmina. 's-Avonds aten we in het centrum van Gramsbergen warm en haalden bij café Jan en Gees Bolte nog een stempeltje voor onze stempelkaart. Op dat moment was mevrouw Bolte aanwezig, Haar man Jan was in 1991 overleden. Haar zoon, die op dat moment ook in het café was en ons 's-middags had geholpen, zei tegen zijn moeder dat wij in 1987 ook het Pieterpad hadden gelopen en dat onze namen in het eerste Pieterpadboek stond.
naar de top van deze pagina
Henri Floor & Coos Verburg