Naar het overzicht van het Pieterpad Volgend verslag van het Pieterpad Naar het overzicht van het Pieterpad Terug naar het overzicht van de LAW's, streek- en NWBpaden op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Het Pieterpad
datum vrijdag 22 augustus 2003
traject reis naar startpunt Pieterburen.
weer zwaar bewolkt, temperatuur 23°
overnachting- adres + prijs Hotel het Wapen van Hunsingo, Hoofdstraat 82, Pieterburen,
( 0595-528203, 2 x € 30

Pieterburen - panorama Om 9.30 uur vertrokken we van huis met de auto naar Pieterburen. Het was ongeveer 230 km. We deden hier 4 uur over en stopten onderweg 3 of 4 keer. Rond 13.30 uur arriveerden we bij het Wapen van Hunsingo, ons overnachtingadres. We bezochten de beroemde zeehonden crèche van Lenie 't Hart. We wilden ook nog de plaatselijke Nederlands Hervormde kerk bezichtigen, maar deze was gesloten vanwege een huwelijk. We zagen hier wel de aankomst van het bruidspaar in een ouderwetse auto (jaren 30). In een souvenirwinkel kochten we een linnen tasje met opdruk van het Pieterpad, 3 ansichten van het Pieterpad en 2 ansichten van Pieterburen. Verder nog een boekenlegger van het Pieterpad en een Pieterpad-button.
In een supermarktje, de supermarkt van Pieterburen, kochten we nog melk en karnemelk. Tijdens het opdrinken hiervan, lazen we op de zijkant van de pakken, dat de zuivel afkomstig was uit de Weerribben. Deze verse melk komt rechtstreeks van een boerderij, die gelegen is naast nationaal park De Weerribben. De ambachtelijke en ecologische bereidingswijze geeft de volmaakte smaak aan de Weerribben boerenmelk. Dat stond op de melkverpakking met als afzender Klaas en Annie de Lange te Nederland. En hierbij gaat het dan om het plaatsje Nederland dat in de provincie Overijssel ligt. Het postcodeboek geeft aan dat in dit plaatsje maar twee straatnamen zijn.
Pieterburen - handwijzer Pieterpad - medaille Opnieuw liepen we naar de zeehonden crèche, want het kaartje dat we hadden gekocht was tevens dagkaart.
Op de zeehonden crèche maakten we drie foto's. Foto 1 : ingang van de zeehonden crèche, een mozaïek van zeehonden, Foto 2 : binnen in de zeehonden crèche, Coos achter een namaak zeehond in een reddingsboei met opschrift Pieterburen en Foto 3 : Coos aan het "paardrijden" op een houten zeehond.'s-Avonds aten we warm in het Wapen van Hunsingo. Aan twee andere tafels zaten een groep van 7 en een groep van 4 wandelaars. Een man uit de groep van 7 man zei tegen de groep van 4 man, dat ze bezig waren met het Pieterpad. Daarop zei iemand uit de groep van 4: "Wat is het Pieterpad".
Pieterburen is een klein dorp met een groot verleden en een bekend heden. Een dorp waar veel toeristen een kijkje komen nemen.
Het streekdorp Pieterburen is ook een oud dorp. Het eerste officiële stuk dateert uit 1371. Het is een in het Latijn geschreven oorkonde, waarin sprake is van 'Parochiani Sancti Petri' en handelt over nieuw ingedijkt land 'nova terra'. In die tijd stond er buiten de dijk, op een zandplaat, een borg genaamd 'Huis Ten Dijke'. Deze borg heeft ongeveer 5 eeuwen lang zijn stempel gedrukt op het dorp en het dorpsleven. Waarschijnlijk heeft de weduwe van de eerste bewoner, Oda ten Dijke, tussen 1400 en 1450 de kerk in Pieterburen gesticht.
Reeds voor 1628 stond er een molen in Pieterburen. De huidige molen, 'de Vier Winden' werd in 1846 gebouwd en tussen 1971 - 1973 gerestaureerd. De kerk stichtte in 1867 een school tegenover de kerk, het huidige 'Waddencentrum'. In 1873 legde de kerk straatverlichting aan en droeg ze bij in de kosten van de aanleg van de grindweg tussen Eenrum, Pieterburen en Westernieland (1869) en de verbetering van de haven (1877).
Destijds werden de belangen van het dorp behartigd door de kerk, tegenwoordig door de Vereniging Dorpsbelangen Pieterburen. De Vereniging stelt zich ten doel de leefbaarheid in het gebied van het dorp te bevorderen, in de ruimste zin van het woord.
naar de top van deze pagina
Henri Floor & Coos Verburg