tweede dag van de 16e Heuvelland wandel4daagse 2003
vierde dag van de 16e Heuvelland wandel4daagse 2003
overzicht van de Heuvelland wandel4daagsen Terug naar het overzicht van vierdaagsen en driedaagsen en tweedaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 16e Heuvelland wandelvierdaagse 2003
16e Heuvelland wandelvierdaagse 2003 - dag 3 16e Heuvelland wandelvierdaagse 2003 - stikker Op zaterdag 9 augustus 2003 was de etappeplaats Sibbe. We verlieten de start en liepen eerst een halve km langs de verkeersweg van Valkenburg naar Maastricht. We sloegen af en liepen over een steile weilandenhelling naar beneden. Dit was dezelfde helling die we de eerste twee dagen aan het eind van de tocht omhoog waren gelopen.
Over veldwegen bereikten we Terblijt. Hier kwamen we twee wandelaars met rugzak tegen, die het Pieterpad liepen. We verlieten Terblijt over de Oeverweg. Door het heiige weer, hadden we nu niet de vergezichten die je hier normaal hebt. We volgden een veldweg, die op de gemeentegrens van Valkenburg met Margraten ligt. Over de Maastrichterweg werd Sibbe bereikt. Achter een oud toegangshek lag een weiland waarop koeien graasden met op de achtergrond een grote oude boerenhofstede.
Na de rust- en controlepost in Sibbe zetten we koers naar Valkenburg. Daarbij doorkruisten we het Vogelbos en kwamen bij de grot van Daalhem. Hier was ook de steenkolenmijn en het museum gevestigd. Als motief voor het wandelplaatje en diploma van dit jaar was "De Steenkolenmijn" uitgekozen. We kregen uitzicht op de Wilhelminatoren, maar hiervoor sloegen we af, het bos in. We liepen Valkenburg in en net buiten de bosrand hadden we een fraai uitzicht op de oude kasteelru´ne. In het centrum van Valkenburg sloegen we af en volgden de weg in de richting van de Cauberg.
We kwamen langs de Lourdesgrot en bezichtigden deze. Deze Lourdesgrot leek wel op de echte Lourdesgrot in Lourdes, hoorden we van een omstander-wandelaar. Deze grot was in een grote rotswand gesitueerd. Ervoor stonden banken, zodat er een echte (openlucht-)kerkdienst kon worden gehouden. We staken er een kaarsje aan. Voor de ingang van de grot zelf stond op een bordje de tekst:

heuvelland4daagse_medaille_nr13 heuvelland4daagse_medaille_nr14.jpg Te Lourdes op de bergen
verscheen in een grot
vol glans en vol luister
de moeder van God.
Ave..

Zij riep Bernadette
een nederig kind
"wie zijt gij"
vroeg het meisje
"die u daar bevindt"
Ave..

Ik ben d'onbevlek't
En zuivere maagd
Gans vrij van de zonde
Heb ik God behaagd.
AvÚ..


Bij de kaarsen stond de tekst:
Moeder Maria
Moge deze krans
Die ik hier heb aangestoken
Een licht voor mij zijn
Dat mij wat duidelijkheid geeft
In mijn beslissingen
En moeilijkheden
Dat ze een vuur mag zijn
Om alle ego´sme, hoogmoed en oneerlijkheid
In mij te verbranden

Ik moet nu weg,
Maar de kaars blijft hier.
Het is een stukje van mij
Dat ik aan u heb gegeven
Moge zij mijn gebed laten voortduren
Terwijl ik vandaag weer druk
Met van alles bezig ben.
Tot ziens, Maria


We liepen weer even verder de Cauberg op. Vlak daarop kwamen we langs de Algemene Begraafplaats van Valkenburg en Houthem. Deze was heel indrukwekkend.

De algemene begraafplaats van de Gemeente Valkenburg-Houthem beslaat een oppervlakte van ongeveer 2 hectare. Het onderlinge hoogteverschil is rond de 27 meter.
In september 1836 werd het toen reeds aanwezige kleine kerkhof uitgebreid en de kapel vergroot.
In 1864 en 1888 vond nogmaals uitbreiding plaats, waarbij tevens de kerkhofmuur werd gebouwd.
In 1935 volgde de bouw van de eerste galerij graven met aanleg bovengedeelte.
In 1956 volgde de belangrijkste uitbreiding dat nu het zogenaamde nieuwe gedeelte is
Onder de gehele oppervlakte van deze begraafplaats bevinden zich al eeuwenoude mergelgangen op diepten die variŰren van 22 tot 36 meter.

Op de begraafplaats staan veel oude grafstenen en kapelletjes en familiegraven, in drie lagen verdeeld. Boven op de Cauberg aangekomen liepen we eerst lang Hotel Thermae 2000. Daarna kwamen we langs het Holland Casino. Daarna volgde een steeds smaller wordend dalend pad en bereikten we uiteindelijk de plaatselijke brouwerij van Valkenburg. Nu liepen we een tijdlang langs de Geul. Een paar dames voor ons noemden het een "stroompje", waarop een bijna verontwaardigde wandelaar voor ons meldde, dat dit de Geul was. We liepen een paar keer door klaphekjes.
We sloegen een pad in en nu volgde een lange klim. Daarbij werden we nog ingehaald door twee amazones. We verlieten natuurpark Bergse Heide en Ingendael. Boven aan de helling aangekomen was de bebouwde kom van Berg en even later werd de finish bereikt. Het IVV-nummer was 10907.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg