eerste dag van de 16e Heuvelland wandel4daagse 2003
derde dag van de 16e Heuvelland wandel4daagse 2003
overzicht van de Heuvelland wandel4daagsen Terug naar het overzicht van vierdaagsen en driedaagsen en tweedaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 16e Heuvelland wandelvierdaagse 2003
16e Heuvelland wandelvierdaagse 2003 - dag 2 Op zaterdag 8 augustus 2003 was het nog weer warmer dan de eerste wandeldag. Weliswaar was voor 7 augustus 2003 36 graden voorgespeld en deze dag "slechts" 34 graden. Het betrof echter steeds voorspellingen, die niet altijd uitkwamen. We vertrokken weer rond half acht, nadat de eersten al rond 6.45 uur waren vertrokken.
We volgden de eerste 7 km en de laatste 7 km het traject, dat de 28 km en 42 km lopers de eerste wandeldag hadden gelopen. We doorkruisten het plaatsje Berg en bereikten de hellingbossen langs de Geul. We kwamen uit op de weg van Berg en Terblijt naar Houthem en volgden deze weg naar buurtschap Geulhem. Daarbij kwamen we langs oude rotswoningen. Bij de Geulhemmermolen sloegen we af en 50 meter verderop sloegen we opnieuw af.
Geulhem, rotswoningen Een grintweg voerde door de bossen weer omhoog. We kwamen weer in Berg uit. Maar verlieten de plaats meteen weer in westelijke richting. Nu liepen we langs weilanden en boomgaarden. Opnieuw staken we een verkeersweg over (Berg en Terblijt - Maastricht). Nu kregen we regelmatig vergezichten op Maastricht. We liepen hier langs de bovenrand van de Rasberg en hadden voortdurend prachtige uitzichten op het Maasdal. We staken de gemeentegrens met Margraten over en zetten koers in de richting van Bemelen. We kwamen ten noorden van Bemelen uit boven de steile rotswanden op de Bemelerberg. Het was allemaal goed afgezet, zodat er geen gevaarlijk situaties ontstonden. De Bemelerberg bestaat uit de Clijsberg, Stro- en Winkelberg en is onderdeel van een 35 ha. groot natuurgebied. 16e Heuvelland wandelvierdaagse 2003 - stikker
De gemeente Bemelen was tot de komst van de Fransen in 1794 een particuliere heerlijkheid van het kapittel van O.L. Vrouw in Maastricht. Tot 1794 behoorde Bemelen daarmee tot de generaliteitslanden, die in 1795 werd overgenomen door de Bataafse republiek en samengevoegd werden met het land van Luik, Oostenrijks Gelderland en andere Oostenrijkse bezittingen. De grondbezitters van Sint Antoniusbank gaven er in 1799 de voorkeur aan om zich onderdaan van het nabijgelegen Heer te mogen rekenen. De reden hiervoor was het gebruik van de gemeenteweide, die tot Heer zou gaan behoren. Uiteindelijk is de helft van de gemeenteweide aan Bemelen toegewezen waardoor Sint Antoniusbank voor Bemelen behouden kon blijven. Omstreeks 1800 werd Bemelen in plaats van heerlijkheid gemeente. Een kleine gemeente, want in 1817 omvatte ze 28 huizen.
Tot 1982 bleef Bemelen zelfstandige gemeente en was met 360 inwoners de kleinste gemeente van ons land. Naam maakte de gemeente Bemelen iedere keer bij de verkiezingen om vaak als eerste gemeente de verkiezingsuitslag te kunnen geven. In 1982 werd Bemelen onderdeel van de gemeente Margraten.
Bemelen, kerk In Bemelen was de grote rust in het gemeenschapshuis. We liepen verder zuidwaarts over een veldweg langs het bosgebied rond de 123,9 meter hoge Mettenberg.
Metten is een oude naam voor geiten. Boven op de Mettenberg, op grondgebied van Bemelen, heeft een galg gestaan, waar misdadigers ter dood werden gebracht. De veldweg wordt door de dorpelingen Kategröb genoemd, naar een oude vrouw die in de bergwand een mergelgroeve had ingericht als grotwoning.
Opeens sloegen we af en volgden een grubbe, een soort holleweg. Dit pad was deze dag misschien wel het mooiste traject van de dag. Nadat we het bos verlieten, volgden we de bosrand. Het pad voerde hemelsbreed nu tegengesteld, maar wel zo'n 30 tot 40 meter hoger als heen. We hadden dus flink geklommen.
Nu liepen we rond de Krekelberg. Er waren dit jaar flink wat nieuwe parkoersen uitgezet, dus niet alles kwam even bekend voor. Dit ondanks het feit dat we hier al voor de 15e keer kwamen. Ter hoogte van de kerk van Berg was de samenvoeging met de overige parkoersen. Vanwege het vroege uur (10.00 uur) zagen we hier nog geen wandelaars van de 28 km of 42 km. Na nog een laatste klim door weilanden werd even later de finish bereikt. We meldden ons af en haalden ons IVV stempeltje met nummer 10906 op.
De 28 km lopers en de 42 km lopers kwamen, vlak voor de laatste rust- en controlepost, langs een supermarkt. Hier zaten flink wat wandelaars aan de melk of karnemelk. Er was een wandelaarster, die met de auto naar Margraten was gereden en hier haar lusje van 14 km begon. Zij liep dus van het 28 km parkoers het traject van 7 - 21 km. Na afloop trof zij een dame, die het 28 km parkoers liep, maar het vanwege de hitte na 21 km wel voldoende vond. Zij kon met de eerder genoemde dame mee maar de finish rijden.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg