tweede dag Ronde van Zuid-Limburg 2003 Terug naar het overzicht van de Ronde van Zuid-Limburg 2003 Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Ronde van Zuid-Limburg 2003
wandelplaatje voor in het wandelboekje, voorstellende Kasteel Ter Worm ter gelegenheid van 60e ronde van Zuid-Limburg 2003 Op de derde wandeldag op maandag 19 mei 2003 was het verzamelpunt op NS-station Heerlen. We moesten om 8.00 uur op het station zijn. Maar de trein vertrok pas om 8.20 uur. We reden met de trein naar Schin op Geul. Na een kwartier treinen, kwamen we in Schin op Geul aan. Vlak voordat we buiten het NS-station opnieuw een spoorlijn zouden oversteken liepen we naar een cafeetje en dronken een kop koffie.
Nadat het rustiger was geworden op het parkoers begaven wij ons op pad. We verlieten Schin op Geul en kwamen in Strucht. We sloegen af en dwaalden door het Gerendal. We liepen nu een tijdlang door de bossen. Jammer was het, dat dit deel niet in de parkoersbeschrijving was beschreven. Er ontbraken hier 5-8 punten. Maar de route was goed gemarkeerd.
Bij boerderij Berghof sloegen we af en liepen langs de Berghofweide. We kwamen uiteindelijk in Beertsenhove en vandaar was het niet ver meer naar Wijlre. Hier was de 1e verzorgingspost op 7,7 km. Het was inmiddels gaan regenen en alle tafels en stoelen waren nat geworden.
Net voorbij de verzorgingspost liepen we langs de watermolen van Wijlre. Daarna voerde het pad fraai over graspaden door weilanden. Af en toe liepen we door draaipoortjes. Om ons heen liepen koeien en schapen. Verderop kwamen we langs camping De Gele Anemoon. Vlak voor Engwegen was de afslag van de Keutenberg (een steile asfaltweg, berucht bij wielrijders). Even liepen we in de richting van Schoonbron. Daarna sloegen we weer af naar Schin op Geul. We kruisten de beginroute van de wandeling. linker van de drie beeldjes bij Valkenburg aan de Geul de drie beeldjes bij Valkenburg aan de Geul rechter van de drie beeldjes bij Valkenburg aan de Geul
We bleven nu tot aan Valkenburg de Geul volgen. Daarbij kwamen we nog bij de Drie Beeldjes, bij een bruggetje dat naar kasteel Schaloen voerde.
Na een aantal grote vijvers bereikten we het centrum van Valkenburg. We zagen hier op talrijke terrasjes wandelaars zitten. Wel overdekt, want er was nog steeds een druilerige regen. Door kasteelpark Oost verlieten we het centrum van Valkenburg weer. Ons pad steeg weer en we kwamen langs een gedenkteken. Piet Schrijn was op 19 juli 1965 hier door zinloos geweld (toen al) om het leven gekomen.
Bij De Kluis was een omleiding ingesteld vanwege de gladheid. Vele trajecten waren modderpoelen geworden.
Via de buurtschappen Walem, Koulen en Ter Maar werd op 21,2 km de 2e verzorgingspost bereikt. De zitbanken waren hier opgeruimd want wandelaars hebben geen belangstelling voor natte zitplaatsen. Het eindpunt van de tocht kwam steeds meer in zicht en we besloten nog maar eens extra te gaan genieten van de natuur buiten alle nattigheid. Na Craubeek staken we bij Barrier voorzichtig de verkeersweg over. Hier stonden, net als op een aantal andere plaatsen, mensen van de organisatie met opvallende
reflectievesten.
Op weg naar kasteel Haaren konden we nog met volle teugen genieten van een mooi modderpad. In Voerendaal liepen we eerst langs een paar vijvers en later door een nieuw aangelegd winkelcentrum.
VOERENDAAL meet in totaal 3142 hectaren en ligt in het groene landschap tussen Heerlen, Simpelveld, Wittem, Gulpen, Valkenburg en Nuth De gemeente met zijn 5 Kerkdorpen (Voerendaal, Klimmen, Kunrade, Ubachsberg, Ransdaal) heeft een lange geschiedenis. Reeds in de Romeinse tijd was Voerendaal bewoond.
Via het Cortenbacherbos werd kasteel Cortenbach bereikt. Onwillekeurig moesten we aan het OLAT-lid van verdienste Jan Cortenbach denken. Zou dit familie van hem zijn? Daarna kwamen we nog langs kasteel Ter Worm alvorens de finish te bereiken op 28,8 km.

60 jaar "Ronde van Zuid-Limburg
In 1943 werd de RvZL met pinksteren georganiseerd. De eerste dag bedroeg de afstand 35 km. De overige dagen was dat 45 km. De eerste dag werd in Vaals overnacht en de 2e dag in Valkenburg. Zaterdags werd gestart tussen 13 en 14 uur, zodat de Limburgse deelnemers 's-morgens nog konden werken en de overigen per trein konden aanreizen. Het inschrijfgeld bedroeg € 6,81 inclusief overnachting en voeding; men moest echter per persoon de volgende levensmiddelenbonnen inleveren: per dag: 600 gram brood, 50 gram vlees, 50 gram kaas, 50 gram boter en 100 gram aardappelen, terwijl voor iedere 20 deelnemers 1 jambon, 1 suikerbon en bonnen voor 1 liter melk nodig waren. Er mochten geen dames meedoen. Gezien de tijdsomstandigheden en de aard van deze 3-daagse kon een deelname van 56 wandelaars een succes genoemd worden. Hiervan kwamen 20 deelnemers van buiten Limburg, grotendeels van wsv "LAT" uit Amsterdam met voorzitter Jan Sleutel. Vermeldenswaard is nog dat de bagage van de deelnemers van de ene pleisterplaats (Vaals) naar de andere (Valkenburg) met paard en wagen werd vervoerd.
In 1945 werd de RvZL niet georganiseerd.
Dit en nog veel meer staat in het boekje 60 jaar 'Ronde van Zuid-Limburg' 1943-2003 dat elke deelnemer dit jaar na afloop van de tocht kreeg uitgereikt.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg