tweede dag Ronde van Zuid-Limburg 2003 Terug naar het overzicht van de Ronde van Zuid-Limburg 2003 Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Ronde van Zuid-Limburg 2003
Op zaterdag 17 mei 2003 was de start van de Ronde van Zuid-Limburg. Deze 3-daagse wandeltocht werd dit jaar voor de 60e keer georganiseerd. Hoewel de start officieel vanaf 9.30 uur was, werd er al vanaf 9.15 uur gestart. Dit vanwege de drukte in startaccommodatie "De Spuiklep" te Heerlen.
Wie voor het eerst Heerlen aandoet zou gemakkelijk de indruk kunnen krijgen dat het een jonge stad is. Niets is minder waar, ook al stelt het moderne Heerlen van de 21ste eeuw qua omvang het dorp uit de voorgaande perioden ver in de schaduw. Heerlen is een stad met een minstens 2000 jaar oude onafgebroken bewoningsgeschiedenis, waarvan hier de 'hoogtepunten' zijn weergegeven.
Hoewel er sporen zijn van eerdere bewoning, onlangs werd een ongeveer zesduizend jaar oude nederzetting van de Michelsbergcultuur ontdekt, begon de onafgebroken bewoningsgeschiedenis pas met de komst van de Romeinen. Deze stichtten hier 2000 jaar geleden een burgerlijke nederzetting, die zij de naam Coriovallum meegaven. Deze nederzetting ontstond aan het kruispunt van twee belangrijke heerwegen (Boulogne-sur-Mer naar Keulen en Xanten-Heerlen-Aken-Trier).
In het welkomst-toespraakje zei men blij te zijn met de grote deelname, maar dat dit ook werd verwacht. Wij vertrokken rond 10 uur en toen was het heerlijk rustig op het parkoers. We liepen langs het NS-station van Heerlen alvorens de eerste bospassage te bereiken. Dat was het Aambos, in de wijk Molenberg. Na de Oliemolen en de Caumermolen dwaalden we opnieuw door bospassages.
De Oliemolen, ook wel 'in den Crouwel', later 'Creuwels-oliemolen' genoemd, ligt bij het Aambos aan de voet van de Molenberg; de molen is een watermolen en wordt gevoed door de Caumerbeek.
Doet de molen eerst dienst als volmolen (vollen van laken = samenpersen van weefsels), later in de 16e eeuw krijgt hij ook de functie van oliemolen. Uit koolzaad, lijnzaad, raapzaad en ook hennepzaad werd olie geperst. Het restant werd tot lijnkoeken (veevoer) verwerkt. Vooral deze laatste functie had de molen tot in 1904. In 1829 wordt vergunning verleend om ook graan te malen, terwijl in 1850 ook nog een looimolen in het gebouw werd gevestigd. Na 1904 is de molen alleen nog in gebruik als graanmolen.
We kwamen langs de Heerlerbaan. Hier stonden zeer dure en exclusieve huizen. Elk huis hier was gebouwd door een andere architect.
Nu zetten we koers naar recreatiepark Strijthagen en kwamen langs het schachtwiel, een Mijnmonument. Hier gingen we even van het parkoers af en beklommen de 230 meter hoge Strijthagenberg. Ten opzichte van het voorgaande jaar waren een aantal paden naar de top vervallen vanwege de aanleg van een overdekte skibaan naar de top van de berg. Dit had ook aanzienlijke gevolgen voor het heuvellandschap. We vonden het onbegrijpelijk dat in Nederland, en voor Landgraaf in het bijzonder, onbegrijpelijk, dat voor de aanleg van deze overdekte skihelling tegen deze berg toestemming is verleend. Dit is het gemeentewapen van Landgraaf. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Na de kruising van de parkeerplaats Overste Hof volgde een smal pad tussen hekwerken langs weilanden. We kregen een mooi uitzicht op kasteel Strijthagen. Langs de vijvers zaten tientallen vissers.
De gemeente Landgraaf is in 1982 ontstaan door samenvoeging van de vroege-re gemeenten Nieuwenhagen, Schaesberg en Ubach over Worms. Elk met een eigen geschiedenis.
De naam Landgraaf is ontleend aan 'De Landgraaf', een reusachtige en fascine-rende ringwal die onder andere door onze gemeente loopt en die met de hem omringende grafheuvels en urnenvelden herinnert aan de bewoners in prehistorische tijden.
SnowWorld Landgraaf is ’s werelds grootste overdekte wintersportattractie met echte sneeuw. De pistes bieden elke wintersporter het hele jaar door een fantastische uitdaging. SnowWorld Landgraaf telt twee pistes, waarvan de langste maar liefst 520 meter bedraagt. Voor de beginnende wintersporter en voor kinderen is er een veilige oefenpiste. En natuurlijk verzorgen professionele leraren ski- en snowboardlessen voor beginners en gevorderden.
Op 7,4 km werd de eerste verzorgingspost bereikt bij watermolen Strijthagen. We lieten de koffie en soep goed smaken. Net toen we de eerste boterham van onze lunch wilden opeten, werden de banken opgeruimd. Daarop begaven we ons op pad, maar na 100 meter troffen we een bankje en vervolgden we onze lunch. Een paar koeien in het tegenoverliggende weiland kwamen nieuwsgierig naar ons kijken. We staken de Dentgenbachstraat over en liepen nu op het grondgebied van de gemeente Kerkrade. Kasteel Erenstein te Kerkrade We betraden de Anstelvallei en liepen nu een tijd lang langs de Craner Weijer. Weijer is het Duitse woord voor vijver en Kerkrade is een grensplaats met Duitsland.
Dit jaar liepen we, in tegenstelling tot voorgaande jaren, over de binnenplaats van kasteel Erenstein. Daarna liepen we verder door het kasteelpark en liepen opnieuw langs de Craner Weijer. Maar eerst liepen we nog langs een beek die je normaal alleen in het buitenland ziet, te weten de Anstelbeek. Na het Kaffebergsbos staken we een spoorlijn over en de N274 verkeersweg. Op 14 km werd een grote rustpost bereikt te Eygelshoven in de gemeente Kerkrade. We liepen verder door Eygelshoven en staken een paar maal op- en afritten over van snelwegen.
In Nieuwenhagen liepen we door het Eikenbos. Verderop kwamen we langs het NS-station van Landgraaf. Bij een schoenwinkel was nog een mogelijkheid van een gratis consumptie. Daar zijn de meeste wandelaars wel voor te vinden.
In de wijk Ravetsnaar te Landgraaf was de asfaltweg in zijn geheel in beslag genomen door hardlopertjes, die bezig waren met een warming-up. Gelukkig liep langs de weg een zandpad, dat wel vrij was.
Dit is het gemeentewapen van Brunssum. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op 21 km was de tweede verzorgingspost. We deden ons weer tegoed aan een kommetje tomatensoep. Nu volgden we een tijdlang fraai over de Brunssummerheide. Daarbij kwamen we over de Rode Beek.
Vervolgens volgden we een zandvlakte. Bij de sterrenwacht zagen we een hele aparte zonnewijzer. Deze gaf naast de tijd ook de jaargetijden zomer, herfst, winter en lente aan.
Op 24 km was een grote rust in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. De verleiding om op het terras te zitten was net niet groot genoeg en we besloten door te lopen. We kwamen hier veel jongeren tegen in de leeftijd van 8-12 jaar die met activiteiten bezig waren.
Het parkoers werd wat heuvelachtiger. We verlieten de Schrieversheide bij een zandgroeve na de beklimming van de 132 meter hoge Heksenberg.
We betraden de wijk Meezenhoek van Heerlen. Na een paar vijvers staken we de Kasteellaan over. Deze laan voerde naar de ruïne van het voormalige kasteel Schaesberg. De totale afstand bedroeg deze dag 30,2 km.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg