Terug naar het overzicht van de wandelverslagen van alleen FLAL-tochten Terug naar de homepage van Henri Floor Liever wandelen dan naar Spanje
embleem van de FLAL IJlst - Het wandelseizoen is ten einde. Tenminste, voor de 960 leden van de dertigjarige vereniging Friese Lange Afstand Lopers (FLAL). Afgelopen zaterdag (22 maart 2003) sloten ze de serie van twaalf wandeltochten af met de Brekkenwandeltocht vanuit IJlst.
Na een intensief wandelseizoen treffen de lange afstandlopers elkaar de komende zes ‘zomermaanden’ wellicht bij de vele ‘wilde tochten’ die de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond zijn gekomen, vertelt Wolter van der Heide uit Drachten. Wilde tochten zijn volgens hem de Slachtemarathon, de Hemdyk- en Wâlddykrintocht en de Zuiderzeetochten. De georganiseerde ‘kuierders’ ontmoeten elkaar bij de grote tochten zoals de Elfstedenwandeltocht en de Nijmeegse vierdaagse.
Wandelen is helemaal in. Bij de FLAL is dat te merken. De laatste vijf jaar is het aantal leden met bijna vierhonderd toegenomen. ,,Als het een beetje meezit, halen we dit jaar de duizend leden’’, zegt Van der Heide hoopvol. Dat zou een mooi cadeautje zijn in het zesde lustrumjaar. Ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan wordt er dit jaar nog een speciale tocht gehouden. Op 6 juni gaan de noordelijke wandelaars - want de FLAL telt leden uit de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe - naar Sellingen voor een tocht van 25, 40 en 60 kilometer lang.
De 61-jarige Van der Heide is al zo’n twintig jaar betrokken bij de lange afstand wandelaars. Op aandringen van zijn vrouw liep hij begin jaren tachtig een tocht mee met de wandelsportvereniging de Trochsetters uit Drachten. Het beviel zo goed, dat hij de smaak te pakken kreeg en hij gaf zich op voor de Elfstedenwandeltocht. Met zo’n 1200 kilometer in de benen meldde hij zich aan de start. Hij liep de Tocht der Tochten uit, maar kwam ziek over de eindstreep. ,,Pas na drie weken was ik weer de oude’’, vertelt Van der Heide. Vervolgens deed hij het drie jaar rustig aan. Daarna pakte hij de draad weer op en inmiddels is hij een zeer ervaren loper.

Particulier
Van der Heide zet voor de FLAL vaak tochten uit en zo voert hij ‘zijn’ leden langs wegen die doorgaans onbekend bij hen zijn. ,,Afgelopen seizoen hebben we een tocht rond Appelscha en Wijnjewoude uitgezet die deels over particulier terrein ging. De eigenaren deden helemaal niet moeilijk. Je moet ze gewoon vriendelijk vragen. Zo kom je nog eens op plekjes waar je normaal niet komt’’, verhaalt Van der Heide.
Het seizoen van de FLAL loopt van oktober tot en met maart. Afgelopen halfjaar werden er tochten uitgezet vanuit Emmeloord, Drouwen, Eelde, Sint Nicolaasga, Appelscha, Giethoorn, Noardburgum, Aalden-Zweeloo, Oudemirdum, Wijnjewoude en Bafloo. Zaterdag was de laatste tocht vanuit IJlst met 627 deelnemers, een record.
De drukste tocht van het afgelopen seizoen was totnogtoe Wijnjewoude met 600 wandelaars, gevolgd door die door Gaasterland met 400 deelnemers. ,,Veel mensen willen graag in het bos lopen. Tussen IJlst, Blauwhuis, Parrega en Oudega (W) loop je in het open veld. Dankzij het mooie weer waren er nu toch veel lopers’’, vermoedt Van der Heide.
De eerste (in oktober) en de laatste tochten (in maart)kunnen de echte liefhebbers afstanden van 60 kilometer lopen. Als de dagen het kortst zijn, is 35 kilometer het maximum.
De tochten voor het komende seizoen zijn grotendeels al weer bepaald. De startplaatsen zijn: Appelscha, Delfzijl, Veenhuzien, Aduard, Gytsjerk, Lekkum, Zoutkamp, Medemblik en Oldemarkt.
Elk jaar wordt er een tocht vanuit Lekkum gehouden. Voor de lange- afstandlopers is Lekkum het Mekka, omdat hier ooit de vereniging werd opgericht. De jaarvergaderingen van de vereniging vinden dan ook altijd hier in dorpshuis De Weme plaats.

Vutters
De gemiddelde leeftijd van de leden is 52 jaar. Het oudste lid is 87 jaar. De vereniging telt veel gepensioneerden en vutters, aldus Van der Heide, die aangeeft ook zelf al ‘uit het werk’ te zijn. Maar ook mensen met een drukke baan lopen om de veertien dagen graag mee met een tocht. ,,Even lekker het hoofd leeg laten waaien. Daar knapt een mens van op.’’ De FLAL is een beetje een familieclubje, zegt Van der Heide. Op de grote tochten in den lande treffen ze elkaar geregeld en dan is het weerzien altijd goed.
Met twaalf tochten in een seizoen is de FLAL een van de actiefste wandelsportverenigingen van het land. Veel geld vraagt de vereniging niet van haar leden. Een startbewijs kost slechts 90 eurocent voor leden en 1,45 euro voor niet-leden. Wil iemand na afloop een medaille, dan is het inschrijfgeld driemaal zo hoog. ,,We hoeven er niet aan te verdienen’’, reageert Van der Heide.
Johan Vellinga uit Leeuwarden, die zaterdag volop genoot van de tocht over de slingerende Hemdijk en de fietspaden langs de Oudegaaster Brekken, komt met een verbrand gezicht terug in het Mienskipshuis. ,,De eerste voorjaarszon, hč. Dat gaat het hardst. Veel mensen zijn vandaag verbrand. We hebben ons vergeten in te smeren en de meeste hadden teveel kleren aan. Sommigen liepen zelfs in korte broek. Het was ook zo mooi wandelweer. Hiervoor hoeven we niet naar Spanje.’’
naar de top van deze pagina

JULIA MOLENAAR

Bron: Friesch Dagblad, maandag 24 maart 2003, Regio
(http://www.frieschdagblad.nl/artikel.asp?artID=11496)