Terug naar de homepage van Henri Floor

6e van Zeewolde tot Zeewolde tocht


Bij de van Z.. tot Z.. tocht gaat het niet om klassementen of records, maar om de prestatie ten opzichte van jezelf. De beloning bestaat uit een medaille en een voldaan gevoel als je de eindmeet overstapt.
Iedereen die op tijd over de finish komt en dus de tocht tot een goed einde heeft volbracht kan rekenen op een medaille, maar wat zeker niet vergeten mag worden is het Z-tje! Een inmiddels verzamel-item geworden herinnering aan de van Z.. tot Z.. tocht, gemaakt door de geestelijk vader van de Z.. tot Z.. tocht, Erik Wallenburg! 
Algemene informatie
De "van Z.. tot Z.. tocht" is een wandeltocht van 110 kilometer startend in Zeewolde, die o.a. via Almere, Lelystad, Swifterband, Dronten en Biddinghuizen weer eindigt in Zeewolde (Vandaar de naam van Z..(eewolde) tot Z..(eewolde) tocht) en dat allemaal binnen 24 uur!
Het startsein wordt op vrijdag 13 september 2002 om 19:00 uur vanaf de veerpont "de FleGel" in Zeewolde gegeven, die voor deze gelegenheid zal aanmeren in de haven voor het gemeentehuis. Het eindpunt is in het centrum van Zeewolde waar het zal bruisen van de diverse feestverhogende activiteiten.
Nadat alle deelnemers zijn ingescheept op de veerpont, vaart deze naar het Raadhuisplein, waar in de haven voor het gemeentehuis zal worden aangemeerd. Daar wordt dan het startsein gegeven.
De eerste meters gaan door het centrum van Zeewolde.
De finish is in het centrum van Zeewolde bij het dan inmiddels bekende ZuiderZeeMeermin gebouw aan het Kerkplein. Na de finish wordt u in het gebouw "de ZuiderZeeMeermin" met open armen en van Z.. tot Z.. bloemen ontvangen en wordt u de felbegeerde van Z.. tot Z.. medaille overhandigd door de mensen van het start- en finishbureau.
De diverse verzorgingsposten zijn in gebouwen of in trailers en zijn 's nachts duidelijk gemarkeerd met knipperlichten en staan uiteraard ook aangegeven op de pattegrond.
Tijdens de Z.. tot Z.. tocht wordt er van alles aan gedaan om de medische ondersteuning van de deelnemers zo optimaal mogelijk te laten plaatsvinden. Diverse verpleegkundigen, EHBO-ers, fysiotherapeuten en sportmasseurs zullen op alle posten aanwezig zijn.
De computerclub van Stichting Wolderweb zorgt met maar liefst 8 medewerkers, dat alles zo snel mogelijk op het internet te volgen is. En dan niet alleen de doorkomsttijden en de meldingen van uitvallers, maar ook een fotoreportage geeft de thuisblijfers een compleet verloop van de tocht!
Eigenlijk is de van Z.. tot Z.. tocht een volledig verzorgde voetreis, want er wordt tijdens de tocht voor voldoende voeding en drinken gezorgd.

Op vrijdag 13 september 2002 was de start van de 6e van Zeewolde tot Zeewolde tocht over een afstand van 110 km. Het inschrijfbureau was in het centrum van Zeewolde. Van hier was het ongeveer 2 km lopen naar de aanlegplaats van de pont. Met de boot voerden we vervolgens naar de haven van Zeewolde. Vanhier liepen we door het centrum van Zeewolde en kwamen daarbij langs het inschrijfbureau. Na een uur lopen begon het te schemeren en spoedig daarna liepen we in het donker. Deze tocht zit organisatorisch uitstekend in elkaar. Onderweg waren er 17 verzorgingsposten waar je wat te eten of te drinken kon krijgen. Het parkoers voerde voor een groot deel over fietspaden. Waar het niet anders kon kwamen we ook over wegen zonder fiets- of voetpaden.
De beveiliging had bij deze tocht een hoge prioriteit. Zo mocht je tijdens deze nacht alleen maar meelopen als je in het bezit was van een RWS goedgekeurd veiligheidsvest. Omdat deze vesten behoorlijk zwaar zijn voor een reflektievest, waren er maar weinig wandelaars die zo'n vest hadden. Maar iedereen kon een vest lenen onder betaling van een borgsom van € 20,00, Tijdens de tocht werden de wandelaars door 5 motoren begeleid, die konstant voor de veiligheid van de deelnemers zorgden. Op een rustpost in de nacht herkenden we één van de motorrijders. Het was de nieuwe voorzitter van WS78. Tot de grote rust op 60 km kwamen we langs Almere Hout, Almere Buiten, langs de A6-snelweg, langs de Oostvaarderplassen en Lelystad/Natuurpark. In de buurt van Lelystad stond een caravan langs de kant van de weg. Een echtpaar zat op de trede. We vroegen hen of dit de weg naar Zeewolde was, terwijl we in de richting van Lelystad liepen. De man ging serieus op de vraag in. Maar hij werd spoedig in de rede gevallen door zijn vrouw. Deze zei dat we goed liepen, als we maar steeds de pijlen zouden volgen.
De grote rust was ongeveer 5 km voor Swifterbant. We waren hier verrast, omdat er post voor ons was. Eén van onze wandelkennissen had ons een mailtje gestuurd en wenste ons veel succes. Ik dacht erover om bij deze rustpost te stoppen, omdat we voor de komende week een lange afstands pad (het Pelgrimspad I) zouden lopen. Maar nadat ik Coos belde, die hier dus niet mee liep, werd ik op andere gedachten gebracht. Ze zei: "wat, heb je de grote rust gehaald, dan moet je doorlopen, want voor jouw is het moeilijkste stuk, het lopen in de nacht, voorbij". Bovendien stimuleerde het eerder genoemde mailtje ook, met de wetenschap dat er meerdere wensen wisten van onze aanwezigheid op deze tocht.
Wel meer dan twee uur nadat we het bord van de bebouwde kom van Dronten waren gepasseerd vroegen we aan een man of we nu in Biddinghuizen waren. Hij zei dat we nog steeds in Dronten waren en dat Biddinghuizen nog heel ver weg was (voor wandelaars). We vertelden hem maar niet waar we mee bezig waren. In Biddinghuizen hadden we onder andere tijdens een rustpost de enige motregenbui van ongeveer 20 minuten te verwerken. We kregen hier een uitsmijter. We hadden inmiddels 87,6 km afgelegd en we vertrokken hier rond 13.30 uur. Op dat tijdstip zullen de eerste gefinishte wandelaars al thuis kunnen zijn, want de eerste wandlaar bereikte de finish rond 10.30 uur. De laatsten zouden om 18.50 uur finishen.
Ik liep op een gegeven moment een stuk met een man, die op elke verzorgingspost een emailtje kreeg van een vriendin. Nu deed zich het feit voor dat ik (toevallig) steeds op dezelfde tijd als de man op de verzorgingsposten aankwam. De vriendin van de eerder genoemde man konstateerde dat via internet. Want op internet werd onder het interadres www.ztotz.nl steeds de doorkomsttijden weergegeven. Zij mailde daarop de tekst: “jij loopt zeker met Henri Floor”.
De laatste verzorgingspost was op 105,4 km. Hierna was het nog 4,9 km en in dit laatste traject haalden we nog 8 wandelaars in. We wilden namelijk uiterlijk om 18.45 uur huiswaarts keren, opdat we dan voor donker thuis konden zijn. Dat lukte inderdaad, want we bereikten de finish om 18.20 uur.
Nadat we vrijdags nog in de korte broek waren gestart met zonnig weer, bleek het weer zaterdag toch anders te zijn dan eerder was voorspeld. Er was namelijk zonnig weer voorspeld. En omdat we alleen op de grote rust (op 60 km) over onze tassen konden beschikken, konden we alleen daar beslissen of we al of niet dun gekleed verder zouden lopen. Wij bevonden ons in de gelukkige omstandigheid dat we met een walkmanradio 's nachts vaak weerinformatie hadden gehoord. Daar werd gezegd dat we de zon zaterdags amper zouden zien. Bovendien waaide het harder dan verwacht. Al met al was het uitstekend wandelweer geweest.
naar de top van deze pagina

Henri Floor