tweede dag van de 15e Heuvelland wandel4daagse 2002 overzicht van de Heuvelland wandel4daagsen Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 15e Heuvelland wandel4daagse 2002

Vierde wandeldag Heuvelland vierdaagse, zondag 11 augustus 2002
heuvelland4daagse_stikker_2002_dag4 heuvelland4daagse_medaille_nr13 We verlieten deze dag de start in de richting van buurtschap Terblijt. Daarna liepen we over veldwegen naar Sibbe. We liepen maar even door Sibbe om deze over een smal graspaadje weer te verlaten. Voor ons liep een dame met een kinderwagen. Bij een draaipoortje pakte ze de kinderwagen op en zette deze aan de andere kant van het draaipoortje weer neer. Spoedig daarop bereikte we de fruitpost. Evenals de voorgaande drie wandeldagen kregen we een appel aangereikt. Via de Sibbergrubbe en een pad door weilanden langs de rand van het Biebosch kwamen we in het Sint Jansbos. Aan de bosrand hadden we uitzicht op Oud Valkenburg en Schin op Geul. Door weilanden ten westen van Schin op Geul bereikten we in deze plaats de eerste rustpost op 7,5 km. Verder liepen we in de richting van Schoonbron. Bij de voet van de Keutenberg liepen we verder evenwijdig met de Geul en kwamen langs camping De Gronseler Put. Daarna doorkruisten we buurtschap Stokhem. Voor de bossen van Kasteel Wijlre sloegen we af en weldra bereikten we Beertsenhoven. Nu beklommen we de Dolsberg. Over veldwegen en graspaden werd Gulpen bereikt. Na het centrum van Gulpen zetten we koers naar scholengemeenschap Sophiannum. Dit was een grote rustgelegenheid op 13,88 km.
Schin op Geul Mauritiuskerk Na Gulpen volgde een flinke klim. Daarbij volgden we een asfaltweg en daarom was het traject ook weer niet zo zwaar. Nu volgde een traject langs weilanden, maďsvelden en door bossen. Daarbij kwamen we over de veldweg Dal Bissenweg. Daarop bereikten we Epe. In de plaatselijke kerk staken we nog een devotielicht aan. De rustpost lag hier op 21,3 km.
Epen is een dorpje met veel vakwerkhuizen. Het wordt ook wel de parel van "klein-Zwitserland" genoemd.
Na een rust in café Peerboom zetten we koers naar Cartils (gemeente Vaals). Bij een brug over de Geul sloegen we af en volgden nu een tijdlang de Geul. Er liepen hier behoorlijk wat niet 4daagse lopers. Even voorbij buurtschap Hurpesch, maar nog voor Mechelen verlieten we het pad langs de Geul. Even liepen we hier over een asfaltweg, maar bij Overgeul verlieten we deze weer. Over een veldweg zetten we nu koers naar buurtschap De Bek aan de voet van de 180 meter hoge Gulpenerberg. Daarop werd in Gulpen weer een rustpost bereikt op 28,7km. Door het zware parkoers had deze etappe meer tijd gekost en waren we inmiddels in de achterhoede beland. We hielden hier een langere rust en aten en dronken wat. We verlieten Gulpen langs de Neubourgermolen.
Deze gerestaureerde monumentale watermolen uit 1712, met het grootste waterrad van Nederland wordt tegenwoordig gebruikt als een sfeervol pannenkoekenrestaurant. linker van de drie beeldjes bij Valkenburg aan de Geul de drie beeldjes bij Valkenburg aan de Geul rechter van de drie beeldjes bij Valkenburg aan de Geul
We beklommen de Dolsberg. Daarna dwaalden we verder naar buurtschap Berghof. Hier was een boerderijcamping met een terrasje. Toen wij hier passeerden verliet een groepje wandelaars deze uitbater. Vervolgens bereikten we de Sousberg. Op een paar plaatsen hadden we hier vandaan een waar panorama op Schin op Geul en Schoonbron. We zagen ook de camping liggen waar wij gedurende deze dagen ons domicilie hadden. Rond kwart voor vier kwamen we op de laatste rustpost te Schin op Geul aan. We hadden nu 35,39 km afgelegd.
Hier hadden we maar een korte rust. Dit mede omdat men bezig was om de zaak op te ruimen en dan is het toch niet meer zo gezellig. Opnieuw liepen we langs de Geul, nu naar Valkenburg aan de Geul. Daarbij kwamen we nog langs de Drie Beeldjes. In Valkenburg liepen we dwars door het centrum. Langs een Grieks restaurant in een oud kerkje en langs de plaatselijke bierbrouwerij verlieten we Valkenburg en liepen weer langs, jawel, de Geul. Daarna volgde nog een flinke klim naar Vilt. VILT betekent Very Important Little Town ooit uitgesproken door een voormalige wethouder. De dagafstand bedroeg 42,69 km. De totaal gelopen afstand bedroeg 166,22km. Het IVV-nummer was 10908.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg