Vorig verslag Volgend verslag Terug naar de homepage van Henri FloorTerug naar het overzicht van de vakantieverslagen

Europäischer Fernwanderweg E1


datum maandag 10 juni 2002
traject Ober-Ramstadt - Frankenhausen - Kuralpe - Felsberg - Teufelsberg - Hochstädten
afstand 19½ km
hoogten 220-510 meter
Topographische Karte(n)
1:25 000 Normalausgabe
6118 Darmstadt Ost, 6217 Zwingenberg, 6218 Neunkirchen
wandeltijd 6½ uur
weer : aanvankelijk een paar lichte buitjes, later een langdurige bui. 's-middags droog
temperatuur 19°
overnachtingadres Gaststätte Pension Zum Wiesengrund, Fam. Jünger, Mühltalstrasse 246, 64625 Bensheim-Hochstädten, ( 06251-71241
Overnachtingprijs € 50,00

Pension Zum Wiesengrund, overnachtingsadres in Bensheim/Hochstädten We hadden goed overnacht in het Naturfreundehaus. We hadden als ontbijt een maaltijd, die de vorige avond al was klaargezet. Wij waren de enige gasten die overnachten. De waard wilde niet voor 9 uur een ontbijt klaarmaken. Het had de afgelopen nacht geregend.
Maar toen wij op pad gingen was het droog. We liepen nog terug naar Ober-Ramstadt en kochten brood en limonade. Ook maakten we nog enige fotokopieën uit het E1 wandelboekje, wat ik in Nederland vergeten was. Het eerste stuk liepen we weer door bossen en kwamen over de Silberberg.
Even voor Frankenhausen vonden we een bankje uit de wind met een waar panorama op de hoge gebouwen van Frankfurt. Toen we in het centrum van Frankenhausen de hoofdstraat kruisten zagen we een fraai bekendmakingbord (foto 10). Even later trok een licht regenfront over, waar we gelukkig geen last van hadden. Buiten Frankenhausen stond op een kruising van smalle asfaltwegen van Neutscher Höhe een grappige houten handwijzer (foto 11). Toen we de foto hadden gemaakt zagen we de zon op een wolk schijnen, die er daardoor heel donker uitzag. Deze bewolking bracht flink wat regen, waarbij we de regenkleding aandeden. Op een kruising stond in de lengte van een lantaarnpaal de tekst www.oberbeerbach.de geplakt. Maar toen ik dit internetadres later thuis probeerde, werkte deze niet. Voordat we Kuralpe hadden bereikt hadden we de regenkleding al weer uitgetrokken.
De Gaststätte Kuralpe was wel geopend, maar bouwwerkzaamheden en twee grote hijskranen nodigden niet uit. Daarvoor in de plaats hadden we aan een bosrand een rust. Verderop kwamen we langs een bordje van de Europäischer Fernwanderweg (foto 12). Na Kuralpe steeg ons pad naar Felsberg (501m). Hier liepen we even naar een 101 jaar oude uitkijktoren, Ohly-Turm genaamd. Maar de toren was gesloten en kon niet worden beklommen. Daarna liepen we naar en door het Felsenmeer in het Lautertal (foto 13 en foto 14).
Verderop verlieten we de X-markering, omdat deze naar Reichenbach voerde. Wij volgden de oude route. Deze voerde naar de Teufelsberg. Hier was een gedenkplaat van gevallen uit de twee wereldoorlogen (foto 15). Daarna liepen we verder en daalden af naar Hochstädten, een wijk van Bensheim. Hier dineerden we 's-avonds en overnachten in Pension Zum Wiesengrund (foto 16). We hebben ook nog wat in het dorp rondgekeken, maar er was niet veel te beleven.


Information über Bensheim

Henri Floor & Coos Verburg