Vorig verslag Volgend verslag Terug naar de homepage van Henri FloorTerug naar het overzicht van de vakantieverslagen

Europäischer Fernwanderweg E1


datum zondag 9 juni 2001
traject Dreieichenhain - Messel - Einsiedel - Rossdorf - Ober-Ramstadt - Naturfreundehaus Heiden Acker
afstand 27½ km
hoogten 135-289 meter
Topographische Karte(n)
1:25 000 Normalausgabe
5918 Neu-Isenburg, 6018 Langen (Hessen), 6118 Darmstadt Ost
wandeltijd 8½ uur
weer tot 13.00 uur zon en warm, daarna bewolking en minder warm
temperatuur 24°
overnachtingadres Naturfreundehaus am Heidenacker, Ausserhalb 8, 64372 Ober-Ramstadt, ( 06154-1751
Overnachtingprijs € 36,40

Naturfreundehaus Am Heidenacker, overnachtingsadres in Ober-Ramstadt Even na 8 uur verlieten we ons overnachtingadres. De eigenaar was nog niet wakker. Maar we hadden afspraken hierover gemaakt. In de naastgelegen bakker kochten we 8 flesjes Fanta-limonade. Even verder kochten we bij een kiosk nog 2 ansichten van Dreieichenhain.
Al snel nadat we de spoorlijn waren overgestoken, week de markering af van de ingetekende route. We lieten dat even toe. Maar toen de route echt afweek, besloten we van de gemarkeerde route af te gaan en onze ingetekende route te gaan volgen. Toen we weer op de officiële route dachten te zitten, bleek de route echt omgelegd te zijn. Wij besloten de oorspronkelijk ingetekende route te volgen. Mede omdat we anders van de meegenomen kaart zouden kunnen geraken en we dan nog verder van huis zouden zijn (figuurlijk). De oude route was ook gemarkeerd met een rood vierkant. En die markering was er nog wel.
We liepen lange tijd door het Koberstädter bos en kwamen langs het Koberstädter Falltorhaus. Uiteindelijk sloegen we af en bereikten het station van Messel. Vlak hiervoor waren we door wel 50 jonge fietsers (± 15 jaar) ingehaald. Bij een kruispunt voor het station stopten ze, waardoor wij ze weer inhaalden. We kwamen langs een bord met het wapen van Messel (foto 7). We bleven als markering het rode vierkant volgen. Maar op een splitsing in een bos misten we een markering. Nadat we merkten, dat we de markering niet meer volgden, bleven we toch op het pad doorlopen. Dit vanwege het feit dat ik het pad wel op de kaart kon volgen. Tot aan hotel Einsiedel volgden we later een stuk langs een verkeersweg. Bij Einsiedel kregen we de markering met de rode ruit terug. We passeerden een wandelgroep van een man of twaalf die langs de weg op een aantal boomstammen pauzeerden. Met enigen van hen spraken we even. Toen wij verderop een pauze hielden in een schuilhut, kwam de wandelgroep die we gepasseerd waren, er aan toen wij net vertrokken. Zij gingen ook rusten in die schuilhut waar wij hadden gezeten.
Daarna passeerden we Rossdorf. Van de plaats zelf merkten we niet veel. Wel kwamen we hier opeens langs een vijver en volgden we een andere route als ingetekend. Uiteindelijk bereikten we Ober-Ramstadt (foto 8). Hier hadden we problemen om overnachting te vinden. Bij het Hessische Hof Hotel waren ze gesloten. Toen we naar hen opbelden, kregen we de mededeling dat alle lijnen waren bezet. We hoorden echter de telefoon wel overgaan. Daarna belden we op naar Naturfreundehaus Heidenackeren daar was nog plaats. Want Coos zag op de kaart het woord Naturfreundehaus staan en ik had van internet het telefoonnummer thuis gevonden.
In het Naturfreundehuis (foto 9) aten we ook warm. Het was lekker weer 's avonds. We aten ook buiten warm. Toen we gingen afrekenen merkten zij, dat we uit Nederland kwamen. Ze hadden een map waarin alle Euro munten van de 12 verschillende landen pasten. De meeste Nederlandse munten ontbraken nog. En omdat we nog niet zo lang onderweg waren, konden we ze aan diverse munten helpen, ook de 1 eurocent was heel welkom. Deze dag hebben we het mobieltje wel achtmaal gebruikt. Het langste gesprek duurde 109 seconden. Wij hebben deze dag met ons mobieltje ook naar onze (schoon-)moeder in Driebergen gebeld.Information über Messel

Henri Floor & Coos Verburg