Vorig Euraudax verslag Volgend Euraudax verslag Terug naar het overzicht van alle Euraudax wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor

3e Euraudax Onzalige Bossentocht

Velp gemeente Rheden Van vrijdag 15 op zaterdag 16 februari 2002 organiseerde Euraudax een wandeltocht van 50 en 75 km vanuit Velp. Om 22.00 uur was de start vanuit sporthal De Dumpel. Bij deze tocht werd in een groep gelopen met een vast wandeltempo van 6 km per uur. Onder de deelnemers bevonden zich buitenlanders uit België en Duitsland. Het was al behoorlijk koud. Voor de nacht was lichte vorst voorspeld. Veel wandelaars hadden dan ook een muts op of handschoenen aan. We liepen onder de A48-snelweg door en liepen vervolgens een tijdlang langs de IJssel. We liepen langs de plaats Rheden.
De gemeente Rheden bestaat uit zeven dorpen. Ze liggen van west naar oost gezien in de volgende rij: Velp, Rheden, De Steeg, Ellecom, Dieren, Spankeren en Laag Soeren. De gemeente Rheden is ontstaan doordat in het jaar 1573 de schoutambten Velp en Rheden werden samengevoegd tot het schoutambt Rheden. Het gebied dat viel onder dit schoutambt komt overeen met het huidige gebied van de gemeente Rheden. De naam 'Rheden' komt van het woord 'Rheton' en dat betekent 'plaats waar riet groeit'. De naam werd ontleend aan die van het schoutambt Rheden dat toen meer inwoners had dan Velp. Er werd in die tijd, de 80- jarige oorlog was net begonnen, veel geplunderd en brand gesticht. De aktiviteiten van een schoutambt bestonden voornamelijk uit rechtspraak. In tijd van oorlog, als de plaatselijke bevolking zich bedreigd voelde, zocht ze vaak bescherming binnen de muren van de kastelen. Als verdedigingsfort aan de IJssel gebouwde kastelen zijn: Biljoen in Velp. Dit is in de 16e eeuw gebouwd en eens logeerde hier zelfs de beroemde Franse 'Zonnekoning' Lodewijk de veertiende.
Via het industriegebied van Rheden liepen we in de richting van De Steeg. Hier was op 9 km een wagenrust van 15 minuten. Dit was ook vlakbij de ingang van de weg naar De Posbank. We vervolgden ons pad door de bebouwde kom van De Steeg. We staken de spoorlijn van Arnhem naar Zutphen over. Over de Middachterallee liepen we naar Ellecom.
De Middachter Allee is in 1751 aangelegd. De laan werd aan beide zijden voorzien van beukenbomen ter bestrijding van de zandverstuiving van de Veluwe naar de IJssel. In de tweede wereldoorlog werden de bomen gekapt om de oprukkende Duitsers tegen te houden.
Daarna liepen we door naar Dieren. Via het winkelcentrum van Dieren en het industriegebied bereikten we op 17 km een grote rust in Gebouw Harmonie De Metronoom. Hier kregen we, op vertoon van onze blauwe consumptiebon, een broodje en een kom soep. Na een half uur vervolgden we ons pad naar Spankeren. Door het oude gedeelte van Dieren verlieten we de plaats. Nu volgden we ons pad over de Doesburgsedijk en de Ellecomsedijk naar Doesburg.
Door zijn gunstige ligging aan de Oude en Gelderse Ijssel en de Hessenweg naar Munster, was Doesburg in de Middeleeuwen een belangrijke handelsstad. In de loop van de 13e en de 14e eeuw kreeg het stadsrechten en in het midden van de 15e eeuw sloot de stad zich aan bij het Hanzeverbond en werd een levendig internationaal handelscentrum. In de 17e eeuw kwam daar een eind aan door de verzanding van de IJssel. Het stadje werd een marktplaats, waar de inwoners leefden van landbouw en veeteelt. Het oude verleden weerspiegelt zich nog in de vele fraaie oude huizen met trapgeveltjes, die binnen zijn singels en wallen bewaard zijn gebleven (150 staan er op de monumentenlijst!). De oude binnenstad is dan ook tot beschermd stadgezicht verklaard. Opmerkelijk is dat veel van die huizen met de brede kant aan de straat liggen. Eens was Doesburg een vestingstad. Het heeft in de 16e eeuw veel geleden van de oorlog die de Gelderse hertogen voerden. In de 80-jarige oorlog werd het twee maal door de Spanjaarden bezet. De stadmuren werden in 1609 vervangen door een stelsel van aarden wallen met bastions, omgeven door een gracht. Dit hield niet lang stand. In het rampjaar 1672 werd Doesburg door de Fransen ingenomen. Deze lieten de wallen afgraven en de gracht ermee dempen. In oude namen kun je dat nog zien : Blekers-, Kempermans-, Looiers- en Hessengracht. In 1697 werd ten oosten van het stadje een sterke verdedigingslinie aangelegd.
standbeeld Oma met kleinkind standbeeld Oma met kleinkind

Op de markt in Doesburg was op 25 km een tweede verzorgingspost. We kwamen hier langs het standbeeld "Oma met kleinkind". We verlieten het centrum van Doesburg over een sluis, die in de gekanaliseerde Oude IJssel en het Broekhuizerwater ligt. Door de nieuwbouwwijk Beinum verlieten we de gemeente Doesburg. We liepen onder de N338 door en kwamen nu in Angerlo.

De gemeente Angerlo omvat de kerkdorpen Angerlo, Giesbeek en Lathum en de buurtschappen Bahr, Bingerden en het overige buitengebied. De gemeente is ontstaan door samenvoeging van een gedeelte van het oude richtersambts Doesburg, waarin het dorp Angerlo is gelegen en de bannerheerlijkheid van Bahr en Lathum.

Onze volgende doorkomstplaats was Giesbeek. Hier was de derde wagenrust van een kwartier. Daarna deden we in de gemeente Angerlo nog recreatiegebied Rheederlaag aan en het dorpje Lathum. Heel even kwamen we nog over het grondgebied van de gemeente Duiven. Hier zagen we de grote vuilverbrandingsinstallatie liggen. We staken de IJssel over en liepen daarbij even over het grondgebied van de gemeente Westervoort. Nu bevonden we ons weer in de gemeente Rheden. Via industriegebied De Beemd en het fraai gelegen kasteel Biljoen en Oud Velp werd de startlocatie weer bereikt. We hadden nu 48 km afgelegd en deden ons tegoed aan het uitgebreide ontbijtbuffet. De 50 km lopers verlieten ons hier en een nieuwe groep 25 km lopers voegden zich bij onze groep om de 75 km vol te maken.
kasteel Biljoen kasteel Biljoen

We liepen nu in de richting van de Onzalige Bossen. Hieraan ontleende deze tocht ook zijn naam. Eerst liepen we langs kasteel Biljoen en door de bebouwde kom van Velp. In Rozendaal sloegen we af en zette ons nu schrap voor een flinke klim. Uiteindelijk kwamen we langs de 98 meter hoge Emmapyramide. Op 56 km was een verzorgingspost. Na de Onzalige Bossen werd de Posbank bereikt. Hier was men bezig met nieuwbouw van het afgebrande oude restaurant op de Posbank. Het zag er modern, maar niet mooi uit. Hier op de 90 meter hoge Posbank was op 64 km de laatste verzorgingspost van een kwartier. Vanwege het prachtige zonnige weer hadden we hier fraaie vergezichten. Veel wandelaars zetten hier ook een zonnehoedje op vanwege de felle zonneschijn. Verderop kwamen we langs een schaapskooi waarin zich maar liefst 79 lammetjes bevonden. Op een apart veld stonden schapen die nog drachtig waren.

Vroeger, toen de heidevelden nog deel uitmaakten van het landbouwkundig systeem, telde ons land vele honderden schaapskuddes. De schapen zorgden voor de potstalmest die de akkers rond de dorpen vruchtbaar maakten. 's Nachts verbleven ze in de met heideplaggen gevulde schaapskooi. Nu zijn de meeste schaapskooien en kuddes verdwenen. Het grootste deel van de heide is in bos of landbouwgrond veranderd. De Stichting Rhedense Schaapskudde zet zich in voor het behoud van de kudde Veluwse heideschapen, die sinds 1956 zijn thuisbasis heeft in de monumentale oude schaapskooi op het landgoed Heuven ten noorden van het dorp Rheden. Van hieruit trekt de herder, net als vroeger, dagelijks met de kudde de heide op. Volgens eeuwenoude traditie wordt zo een bijdrage geleverd aan de instandhouding van deze natuurgebieden.

Door het Kamerdal liepen we weer naar Velp. Als laatste liepen we nog langs een vijver van kasteel Biljoen. De totale afstand bedroeg 73,0 km. Er deden 115 wandelaars mee, verdeeld over de drie afstanden. Aan het 75 km parkoers deden 85 man mee.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg