Met WS78 vanuit Best

Op zaterdag 24 november 2001 organiseerde WS78 een wandeltocht van 40 km vanuit Best. De start was vanuit Hotel Witlox dat pal naast station Best gelegen is. Station Best was totaal veranderd sinds wij hier voor het laatst waren geweest. Het station is nu geheel ondertunneld en lijkt wel op station Schiphol. Tijdens het toespraakje bij de start door de WS78-voorzitter werden enige groepsfoto’s gemaakt, die na afloop bij een fotograaf bezichtigd konden worden en besteld.
We verlieten de start in zuidwestelijke richting. Daarbij doorkruisten we de wijken Naastenbest en Wilhelminadorp. We staken het Wilhelminakanaal over en volgden dit kanaal, af en toe op afstand, tot aan Oirschot. Daarbij liepen we over de Aarlescheheide. Bij Oirschot staken we het Wilhelminakanaal weer over en dwaalden door het centrum. Opvalend hier was een grote stoel. Op 10 km was de soeppost in het Pastoraal Centrum te Oirschot.
In 1997 werden de oude gemeenten Oirschot en Oost-, West- en Middelbeers samengevoegd tot één nieuwe gemeente. Oirschot is een monumentale gemeente, waarin u bijna 250 monumenten en vele natuurgebieden vindt.
Na de soeppost verlieten we Oirschot weer, staken het Wilhelminakanaal en de A58-snelweg over. Via buurtschap Hummelhoef werd de brug het Groenen Woud bereikt. Vlak hierbij lag, mooi in de bossen van landgoed De Baest, kapel De Heilige Eik. Hier stroomde ook het fraaie meanderende beekje De Beerze,
Op de plaats waar zich nu de kapel van Heilige Eik bevindt, werd volgens een legende op 24 juni 1406 een beeldje van de Heilige Maagd gevonden in de Aa, zoals de stroom de Beerze toen werd genoemd. Door de vinders (herders) werd dit houten beeldje in een eik geplaatst. Inwoners van de Beerzen (nabij gelegen dorp) zouden het beeldje hebben meegenomen naar hun kerk, maar telkens kwam het weer uit eigen beweging terug in de eik. Daarna werd het in plechtige processie overgebracht naar de St. Petruskerk in Oirschot, waar het nog steeds staat op het Maria-altaar. In de nabijheid van de H. Eik werd een kapelletje gebouwd, dat in 1649 werd gesloopt door de hervormden. Ook de eik werd omgekapt. Toch bleef het volk doorgaan met pelgrimstochten en bouwde een kapel van plaggen. In 1854 is de nu bestaande kapel gebouwd en in 1907 is zij vergroot met brokstukken van de in 1904 geheel naar beneden gestorte zuidwest zijde van de St. Petruskerk. De voorgevel van de kapel is een boogstelling van 4 zuilen (uit ca. 1500), die voor de instorting van de St. Petruskerk in 1904 een steun voor de orgeltribune vormden. De kapel van de H. Eik is ook nu nog een druk bezocht bedevaartsoort.
We liepen hier fraai door de bossen. De meeste bladeren waren nu wel van de bomen af en deze bladeren vormden een fraai tapijt. Hier op landgoed De Baest waren enige lange lanen omzoomd met aan beide zijden dubbele bomenrijen. Hoewel het beekje De Beerze zowel ten noorden als ten zuiden van het Wilhelminakanaal stroomde was het ten zuiden van het Wilhelminakanaal op zijn mooist. Na buurtschap Neerend werd Oostelbeers bereikt. Hier was de grote rust op 20 km in Café De Toverstaf.
Na de rust dwaalden we, na buurtschap Hoogend gepasseerd te hebben, lange tijd over respectievelijk de Oostelbeerse Heide, de Straatsche Heide en de Oirschotse Heide. Bij het PMT-gebouw "de Vrijheid" was de fruitpost op 31 km. Dit keer kregen we een banaan. We vervolgden ons pad en kwamen nu langs de Generaal Majoor de Ruyter van Steveninckkazerne. Veel (dienstplichtig) militairen zijn hier de afgelopen decennia gelegerd geweest.
We staken het Beatrixkanaal over gevolgd door de A58-snelweg. Daarop was op 35 km te Batadorp/Best alsnog de koffiepost. Normaal hebben we met een WS78 tocht op deze afstand de fruitpost.
Opnieuw staken we het Wilhelminakanaal over en liepen onder een spoorlijn door. Een km voor het einde zagen we in een zijstraat het straatnaambordje "Zwikkerstraat". Tijdens het voorlopen van deze tocht werd het bestuurslid Zwikker voor dit straatnaambordje vereeuwigd. De totale afstand bedroeg deze dag 39 km. Het was een zware tocht geworden door de vele mulle zandpaden en zandwegen en door de vele heuveltjes. Bij de start motregende het licht. Deze motregen hield een paar uur aan. ’s-Middags hadden we er ook nog een keer last van. Maar de regen-intensiteit was veel minder dan voorspeld. Het IVV-nummer was 11441.

Henri Floor & Coos Verburg