Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten WS78 tocht uit Wezep was ruim 45 sabatsreizen lang

embleem WS78 Op zaterdag 10 november 2001 organiseerde WS78 een wandeltocht van 40 km vanuit Wezep. De start was vanuit sporthal "de Kamphal" op 500 meter gelegen vanaf het NS-station Wezep. Het was deze dag zo'n beetje de eerste dag sinds het begin van deze winterserie (3e tocht) dat het de voorafgaande nacht had gevroren.
Toen we startten waren het gras en bomen nog wit van de vorst. We staken een spoorlijn over en dwaalden een tijd door de bossen van de Wezepse Heide. Dit gebied is het waterwingebied van Waterbedrijf Gelderland. We zagen hier verschillende keren Schotse Hooglanders met hun sierlijk gebogen lange horens grazen. Het volgende bosgebied wat we doorkruisten was de Vuursteenberg, genoemd naar de 25,7 meter hoge berg met voornoemde naam. We staken de A50 snelweg over. Vervolgens bestegen we de 35,8 meter hoge Trijsberg. Op de top was begroeiing zodat we hier geen uitzicht hadden. Vervolgens kwamen we op landgoed Molecaten met een kasteel van een huis met een fraaie vijver ervoor. Doordat er vrijwel geen wind was weerspiegelde het kasteelhuis zich fraai in de vijver. Hier liepen we ook langs een waterval nabij een herberg. Binnen in de herberg brandden gezellig kaarsjes. Daarna kwamen we langs een oud schanswerk. Opnieuw kwamen we langs een oud huis, namelijk Spijker Watervliet. Nu bereikten we het pittoreske plaatsje Hattem. Hier kwamen we langs molen "de Fortuin", het Voermanshuis waarin het Anton Pieck museum is gevestigd. We liepen onder de Dijkpoort door. Vervolgens kwamen we nog langs het stadhuis, de Waag, de Andreaskerk, het Pand der Liefde uit 1626 op de Adelaarshoek, de Heemtuin met kikkers in concert, de kruidentuin Franse Hof, Het Hoge huis, het Daedelhuis uit 1619 en het Nederlands Bakkerij Museum "Het Warme Land".
De Dijkpoort te Hattem
De nederzetting Hattem werd in de negende eeuw reeds genoemd. In zijn vroegste bestaan is de kern van het dorp rond 1170 ruim een kilometer naar het Oosten opgeschoven. Vanwege groei van de bevolking verkreeg Hattem in 1176 kerkelijke zelfstandigheid en in 1299 stadsrechten. De vesting Hattem ligt op een natuurlijke zandrug die enkele meters boven de omgeving uitsteekt. Bij hoog water een rustgevend idee. Verkeerswegen langs de rand van de Veluwe vanuit Zuidoost en Zuidwest kwamen en komen hier bijeen om samen de IJssel te kruisen. Op deze strategische plek werd het piepkleine stadje (hooguit 400 meter in doorsnede) van stadsmuren en -poorten voorzien.
De Hattemers zijn er trots op. Trots op 'hun' IJssel en 'hun' stad. Schitterend gelegen op het noordelijkste puntje van de Veluwe. Al in 1299 kreeg Hattem stadsrechten. De oude stadsmuur, het Kerkplein en vele doorkijkjes herinneren aan lang vervlogen tijden. De statige Dijkpoort, de Verkentoren, restanten van het oude slot en het roemruchte Daendelspoortje. Vernoemd naar de in Hattem geboren Herman Willem Daendels, eens Gouverneur van Nederlands Indië, die zijn geliefde schaakte en door het poortje de stad ontvluchtte. Een heerlijke stad met een rijk verleden. Hattem het noordelijkste stadje op de Veluwe. De indrukwekkende vestingmuren, de statige toegangspoort en tal van andere monumentale gebouwen getuigen van een rijke historie en een strategische ligging. Uit 16de eeuwse briefwisselingen blijkt dat Hattem zich, als zogenaamde bijstad, liet vertegenwoordigen op de Hanzevergaderingen in Lübeck. De vestingmuren, gebouwd door Hertog Willem, zijn de dikste van Nederland. Dwalend door de vele straatjes en steegjes geniet u van talrijke pittoreske doorkijkjes en geveltjes.
molen De Fortuin te Hattem
Op 10½ km was de soeppost, eveneens in Hattem. We verlieten Hattem over een ophaalbrug over het Apeldoorns kanaal. Ongeveer een km liepen we langs het Apeldoorns kanaal om vervolgens een stuk langs de Veluwsche Wetering te vervolgen. De zon weerspiegelde hier fel in het water. Even verderop staken we bij een sluis het Apeldoorns kanaal over. Nu liepen we over een fraai slingerend pad tussen jeneverbessen. Dit pad is een onderdeel van het Maarten van Rossumpad. Opnieuw staken we het Apeldoorns kanaal over. Ditmaal over de Hezenbergerbrug. Na buurtschap Berghuizen sloegen we af en dwaalden door een fraai Kloosterbos. Voor de laatste malen staken we het Apeldoorns kanaal over. Dit was even voor Wapenveld. In deze plaats hadden we de grote rust op 20 km in dorpshuis "'t Spyker".
Na de rust betraden we weer spoedig de bossen. Dat was nu het Zwolse bos, eigendom van Staatsbosbeheer. Daarbij liepen we ook nog fraai door "Het Kret", een overblijfsel uit de tijd dat van hieruit de watervoorziening voor Zwolle werd geregeld.
Omstreeks 1890 was het Heerderveld één grote heide. De Zwolse Waterleiding Mij kocht er circa 500 ha heide om water te winnen. Hiervoor werd het Kret gegraven en een transportleiding naar Zwolle aangelegd. Het grondwater stond toen nog zo hoog dat in het Kret wel gezwommen werd. Na de oorlog was de installatie niet meer rendabel en werd niet meer gebruikt. In 1956 kocht Staatsbosbeheer de grond. Leidingen en putten liggen onder het zand en het Kret is gewoon een droge sloot.
Opnieuw kwamen we over een heideveld. Hierin lag de Tonnenberg. Het leek eigenlijk meer op een kleine heuvelrug. De berg werd bestegen en afgedaald met trappen. Vervolgens doorkruisten we bosgebied Kamperklippen. Langs de noordwestkant van Heerde liepen we naar de A50-snelweg. Vlak hierna was aan het meer Heerderstrand de koffiepost op 28½ km.
Langs de vloedlijn van het Heerderstrand liepen we naar de Ossenberg en staken vervolgens de A50-snelweg weer over. Opnieuw dwaalden we door het Zwolse bos en op 35 km was nog de fruitpost gelegen op landgoed Petrea. Nog een laatste keer staken we de A50-snelweg over en door bosgebied de Wezepse Heide werd de finish bereikt op 39,985 km
Het was een hele mooie bostocht geworden met goed wandelweer. Bij de start was het rond het vriespunt. Graspassages en bomen waren bevroren en zagen er wittig uit. Er waren 395 deelnemers. Het IVV-nummer was 11425.
Op de woensdagavond voorafgaand aan deze tocht hadden wij een bijeenkomst over de nieuwe bijbelvertaling. Daarbij werd gevraagd wanneer een bepaalde tekst wel anders werd omschreven en een andere keer niet. Zo wordt bijvoorbeeld gesproken over een sabatsreis. Wie van ons wist dat een sabatsreis 880 meter lang is. En 40 km gedeeld door 880 meter is ruim 45.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg