Vorig Euraudax verslag Volgend Euraudax verslag Terug naar het overzicht van alle Euraudax wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Met Euraudax naar de Leersumse Plassen
Dit is het gemeentewapen van Leersum. 
Dit wapen is te vinden 
op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Arendkop. Op zaterdag 3 november 2001 organiseerde Euraudax een wandeltocht van 25 km vanuit Leersum. De start was vanuit de kantine van voetbalvereniging HDS gelegen op Sportpark "De Engelse Berg". Klokslag 9 uur vertrokken we. Na een paar honderd meter liepen we al in de bossen. We dwaalden door het Zuilensteinsche Bos. We merkten al spoedig dat we hier op de Utrechtse Heuvelrug liepen, want we begonnen al meteen met een helling. We stegen tot 48 meter boven N.A.P. Daarna volgde een lange afdaling. We staken een asfaltweg over. We bereikten een afgerasterd gebied. Via een klaphekje staken we een groot heideveld over. Verder kwamen we op het Leersumse Veld uit. Hier liepen we om één van de Leersumse plassen heen. Opnieuw staken we een heideveld over. Daarna was er filevorming en vertraging. We moesten door een nauwe doorgang één voor één het omrasterde gebied verlaten. Daarna volgde een bosgebied met heel veel bomen en takken op het pad. Het parkoers was uitgezet nog voordat de MKZ-crisis uitbrak. Daarna hadden bosarbeiders huisgehouden. Omgekapte bomen waren met zwaar materieel uit deze bospassage gesleept. Waarschijnlijk omdat de bospaden hier niet op een topografische kaart stonden ingetekend, waren de bosarbeiders er kennelijk vanuit gegaan dat deze paden in princiepe niet gebruikt werden. Via Hoog Leersum en een ander deel van het Zuilensteinsche Bos werd de eerste grote rust bereikt op 9,840 km. De rust was dezelfde gelegenheid als de startaccomodatie.
Na de rust liepen we door buitenwijken van Leersum. Daarbij zagen we zwarte pijlen op gele achtergrond van de 1e Maarten Luther King wandeltocht vanuit Amerongen. Toen we langs een tennisveld liepen werd er nog druk gepraat. Eén van de tennissers riep ons toe dat we stil moesten zijn omdat we in een stiltegebied liepen. Maar er werd hier door de wandelaars niet op gereageerd. Opnieuw zetten we koers naar het Leersumseveld. Nu liepen we om een andere plas in het Leersumse Veld. In de verte zagen we enige grazers die dit natuurgebied op een natuurlijke manier onderhouden. Toen we het Leersumse Veld verlieten kwamen we nog even door landgoed Breeveen.
Breeveen ligt op de noordflank van de Utrechtse Heuvelrug langs een groot ijssmeltdal dat vroeger ook wel ‘het Gat van den Berch’ werd genoemd. Tegenwoordig is het dal beter bekend als De Darthuizerpoort. In de middeleeuwen werden de aanwezige veengebieden (die de naam aan het gebied gaven) afgegraven voor de winning van turf. Later, in de tweede helft van de 19e eeuw, werden heidevelden grotendeels bebost, met als resultaat de huidige vorm van het 85 hectare grote natuurgebied dat valt onder Stichting Het Utrechts Landschap. Breeveen bestaat hoofdzakelijk uit naaldbossen en een groot heideterrein, dat samen met de aangrenzende heide van Het Leersumse Veld wordt begraasd door runderen om vergrassing te voorkomen.
Door bossen van de Boswachterij van Leersum werd de tweede grote rust bereikt op 17,745 km. Deze was eveneens in de startgelegenheid gevestigd.
Nu begonnen we aan de derde en laatste lus. Eerst liepen we naar de Uiletoren, een uitzichtstoren. Door bosgebied Lombok werd de graftombe van Nellestein bereikt.
De schatrijke bewoner van de buitenplaats Broekhuizen bij Leersum, Mr. Cornelis Jan van Nellesteyn liet in 1818 een familiegraftempel oprichten op de Donderberg. De toen vermaarde architect B. Ziesenis bouwde een antieke tempel, die als voorbeeld van Frans-Italiaanse empirestijl uniek is in ons land. Op een vierkant onderstuk staat de wit en geel gepleisterde Dorische tempel, die tevens als uitkijktoren dienst deed. Aan de voet is in de heuvel een kelder uitgegraven, waarin de van Nellesteyn zijn bijgezet. De laatste afstammeling die in 1905 stierf, liet al zijn goederen aan de gemeente Leersum na op voorwaarde dat het grafmonument regelmatig zou worden onderhouden.
Dit is het wapen van Darthuizen. Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Daarna daalden we steil de Donderberg af. We staken de weg van Leersum naar Maarsbergen over. Nu bevonden we ons in Beschermd Natuurgebied Dartheide. We moesten hier enige malen langs de rand van een bospad lopen om de nog aanwezige plassen en modderpassages te ontwijken. Daarna staken we nog de provinciale weg van Leersum naar Doorn over. Hier kwamen we nog langs een bosvijvertje. Daarop kwamen we bij geel/blauwe markeringen uit die toebehoorden aan de 48 km lange Stichtse Dorpentocht. We staken nog de statige Broekhuizerlaan over. Bij restaurant Darthuizen werd de bewoonde wereld bereikt en door woonwijken werd de finish bereikt op 24,920 km.
Het was een aardige wandeldag geworden met mooi wandelweer. Met 14° graden was het vrij warm voor de tijd van het jaar. Ook een opkomst van 89 deelnemers was zeer goed te noemen. Er waren onder andere twee deelnemers uit Den Helder, één uit Appingedam en één uit Vlissingen. Verder kwamen twee deelnemers uit België.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg