Vorig verslag Volgend verslag Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar het overzicht van de vakantieverslagen van de Europäischer Fernwanderweg E1

Europäischer Fernwanderweg E1


datum donderdag 30 augustus 2001
traject Bad Berleburg - Am Stoppelsweg - Raumland - Stänzel - Bad Laasphe
afstand 19 km
wandeltijd 8 uur
weer hele dag droog. Aanvankelijk half bewolkt, later bewolkt
temperatuur 22°
overnachtingadres Marta Strackbein, Wasserstrasse 18, 57344 Bad Laasphe, tel. 02752-6365
Overnachtingprijs DM 60

welkom in Bad Berleburgwelkom in Bad Berleburg

Na het ontbijt van 8 uur begaven we ons op pad. Eerst liepen we naar het kasteel van Bad Berleburg (foto 26). Daarna volgden we de X2-markering verder. We kwamen nog langs een fraaie voordeur van een huis (foto 27). Opeens sloegen we een weg in, in een richting die ik vreemd vond. Maar het had wel de markering X2. Boven Bad Berleburg hadden we nog een mooi panorama op de stad (foto 28).
In buurtschap Am Stöppelsweg was een weg afgesloten vanwege de aanleg van riolering. Vanaf dat punt ontbrak de markering. We liepen langs een werkplaats van een kunstenaar met enorm veel rommel. Tegen een schuur bloeide een bepaalde plant (foto 29). Op een verkeersweg uitgekomen zagen we ook geen markering. Daarop raadpleegden we de kaart en besloten we in de richting te lopen van waar ik op de kaart de route had ingetekend.
We staken de rivier de Eder over en bevonden ons nu in het plaatsje Raumland (foto's 30 en 31). Aan het einde van dit plaatsje troffen we onze markering X weer. Even dachten we dat we weer op de route zaten, maar het bleek de markering van de Ederweg te zijn. In Duitsland worden wandelpaden op gelijke manier gemarkeerd. Daarop besloten we met behulp van de kaart verder te lopen in de richting die de ingetekende route aangaf. Na een kwartier zaten we op de officiële route. Even kreeg ik last van draaiingen (zoals op 15 november 1999) en ging ik voor de zekerheid op de grond zitten. We volgden lange tijd grintwegen door bosgebied tot aan Sassenhausen (foto 32).
Hier volgden we een mooi graspad. Even voor het plaatsje Stünzel volgden we een km een asfaltweg met verkeer en hadden daarbij uitzicht op het plaatsje Weidenhausen (foto 33). Na Stünzel volgden weer opnieuw lange tijd grintwegen door bosgebied tot aan Bad Laasphe.
We kwamen langs een huis met een bloemenbak waarin hele mooie bloemen bloeiden (foto 34). Daarna kwamen we langs slot Wittgenstein (foto 35). We kregen nog een mooie panorama op Bad Laasphe (foto 36). Verderop kwamen we ook nog langs een kuuroord. Spoedig daarop bereikten we ons overnachtingadres. Coos deed nog een was, waardoor ze een extra glaasje wijn verdiende. Later zou blijken dat dit de enige keer was dat Coos een wasje zou doen. In het centrum van Bad Laasphe keken we nog naar vakwerkhuizen (foto 37) en aten er we warm.

Henri Floor & Coos Verburg