tweede dag Kempische wandeldagen 2001 terug naar het overzicht van de Kempische Wandeldagen Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor Kempische Wandeldagen 2001

Kempische Wandeldagen 3e wandeldag, zondag 5 augustus, route Heeze
Doordat we de vorige dag wat later gestart waren dan we oorspronkelijk van plan waren geweest, besloten we nu wat eerder te starten. Het was nu 7.22 uur. Van voorgaande jaren wisten we nog wel dat veel wandelaars voor 7 uur arriveren om zo gauw mogelijk om 7 uur te kunnen starten of anders zo snel mogelijk daarna. Hierdoor konden wij nu van de rust op het parkoers genieten, dit naast het vele natuurschoon. Toen we kasteel Geldrop naderden zagen we een groot bord dat we naar het kasteel werden uitgenodigd vanwege een fuchsia bloemententoonstelling. Dat kwam goed uit dachten we, want het parkoers was door de kasteeltuin uitgezet. Groot was de teleurstelling toen bleek dat er een parkoerswijziging was, waardoor wie niet door de kasteeltuin liepen. En dus ook niet de mooie bloemen konden zien. Even verderop kwamen we bij het riviertje de Kleine Dommel en volgden dit. Dit riviertje volgden we ruim een kilometer. Daar liepen we naar een viaduct over de A2-snelweg en dwaalden vervolgens over de Braakhuizense Heide.
Op 7˝ km was de eerste verzorgingspost. Na een bekertje koffie gedronken te hebben vervolgden we ons pad. Hier was de splitsing met de 15 km en 150 meter verder de splitsing met de 25 km. Nu volgden we lange tijd zandwegen en gravel paden over de uitgestrekte Strabrechtse heide. Het leek wel of er geen eind aan kwam. Daarbij kwamen we nog langs het Wasven en het grote Beuven. In een afgerasterd gedeelte zagen we zo'n 50 koeien die hier aan milieubeheer deden. Bij de Hoenderboom sloegen we linksaf. De Hoenderboom is een stenen monument waaraan vroeger de gemeenten Heeze, Maarheze, Someren en Mierlo paalden (grensden). We liepen een keer om de Hoenderboom heen waardoor we later konden zeggen dat we in de vier genoemde plaatsen waren geweest. Nadat we een traject van de Keelvenroute hadden gevolgd werd de tweede wagenrust bereikt op 16 km. We dwaalden verder door bos en over hei. Na de Somerense Heide was in de Herbertusbossen de samenvoeging met het 25 km parkoers. Via kasteel Heeze werd de grote rust bereikt. Deze was gelegen in Café Restaurant de Gouden Leeuw. We hadden nu 25 km afgelegd. Net buiten Heeze, in buurtschap Kruis begon het te regenen. We schuilden enige tijd onder bomen. Toen de regen wat verminderde besloten we verder te lopen. Weldra begon het weer harder te regenen. We besloten opnieuw om te schuilen. Ditmaal in de luwte van een grote boom. We waren bij punt 119 aangeland, maar dat wisten we nog niet toen we achter de boom gingen staan. We zagen hier wandelaars rechtdoor lopen en we keken op de routebeschrijving. Toen we geconstateerd hadden dat we hier r.a. moesten waren de andere wandelaars niet meer bereikbaar. Er kwam een echtpaar aangelopen en de vrouwelijke wandelaar raadpleegde zowaar de routebeschrijving. En deze las luid op dat we hier r.a. moesten. Op dit punt hing namelijk geen pijl (meer). Via buurtschap Muggenberg werd de 3e en laatste wagenrust bereikt op 30 km. Na nog een ven met de naam Huisven kwamen we langs café/manege Van Meijl. Hier was nog een rustmogelijkheid. Daarna kwamen we nog langs het meer De IJzeren Man. Hier haalden we Wil van Coenen in, een blinde wandelaar uit Vught. We zeiden tegen hem: "Dag meneer van Coenen", waarbij we onze stem verdraaiden. Hij antwoordde: "Van Coenen, dat ben ik, waar wie ben jij". Na nog wat aanwijzingen, ook met verdraaide stem, werd uiteindelijk onze identiteit achterhaald. Verderop kwamen we door een straat waarop het wegdek en in de stoep stenen zaten, fundamenten van wat eens een boerderij was. Na een spoorlijn zagen we molen Het Nupke.
Korenmolen 't Nupke werd in 1843 gebouwd op een stuk grond genaamd 'Nupke' en is van het type ronde stenen beltmolen, dwz de buitenkant van de molen is van steen en de molen heeft een verhoogde voet van zand, een zg 'belt'. De vlucht van de molen (dit is de doorsnede van de cirkel die de wieken beschrijven) bedraagt ruim 25 meter. De molen is nog geheel maalvaardig en heeft 1 koppel kunststenen en 1 koppel natuurstenen (lava basalt) waarmee ook daadwerkelijk nog regelmatig graan tot consumptiemeel wordt gemalen.
De totale afstand bedroeg deze dag 37,275 km. Eindelijk, na talloze jaren, hebben we bereikt dat de 35 km parkoersen volwaardige 35 km tochten zijn geworden. De totaal afgelegde afstand over drie dagen bedroeg 109,185 km.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg