2e dag van de Apeldoornse vierdaagse 4e dag van de Apeldoornse vierdaagse Terug naar het overzicht van de Apeldoornse Vierdaagse Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 3e dag van de Apeldoornse vierdaagse, donderdag 12 juli 2001

medaille in Apeldoorn van de 40 km Deze dag verlieten we het centrum van Apeldoorn niet via parken. Dit omdat de wijk waar we doorheen liepen al in de bossen lag. Het eerste bosgebied waar we doorheen liepen was het bos "Berg en Bos". Door het Asselse bos bereikten we op 6 km een verzorgingspost. We staken de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn over en dwaalden geruime tijd door bossen. Na kruising met de A1-snelweg bereikten we Hoog-Buurlo. Hier was op 11 km de tweede verzorgingspost. Na het verlaten van de bossen van Hoog Buurlo staken we de uitgestrekte Buurlose Heide over. Een paar maal regende het even licht. Op de achtergrond hoorden we regelmatig geweergeschut en ontploffingen van de militaire basis Harskamp.
Op 19 km was een grote rust in de kantine van Radio Kootwijk.
Midden op de Veluwe staat op grondgebied van de gemeente Apeldoorn een interessant industrieel monument: het zendstation Radio Kootwijk begint in de tijd, dat het toenmalige Nederlands-Indië nog een Nederlandse kolonie was. Contacten met de kolonie liepen van 1923 via Radio Kootwijk door middel van radiogolven. De ontwikkelingen stonden echter niet stil en zo kon men vanaf 1928 een telefoonverbinding via radiogolven tot stand brengen. Daardoor kon men vanuit Nederland rechtstreeks gesprekken voeren met familie in Nederlands-Indië. Radio Kootwijk zorgde voor het doorzenden van deze gesprekken. Momenteel staat het gebouw te koop.
Net toen we verder wilden gaan, regende het even. We besloten de bui af te wachten. Nu maakten we ons op voor het Kootwijkerzand. Deze bereikten we via een ontmantelde elektriciteitsleiding. Ontmanteld omdat de elektriciteitsdraden van de masten waren verwijderd. Op het verste punt van het Kootwijkerzand was op open terrein een haakse bocht naar rechts. U kunt zelf raden wat de meeste wandelaars hier deden, namelijk afsteken. Het Kootwijkerzand viel zandtechnisch tegen omdat steeds meer begroeid raakt met grassen. Het laatste stuk naar camping Kerkendel, waar een rustpost was op 26 km, lieten we schieten omdat we hetzelfde traject hier weer terug moesten lopen.
Nu volgde een slingerend pad, dat gedeeltelijk alleen herkenbaar was omdat er zoveel wandelaars voor ons hierover hadden gelopen. Verder bestond het pad hier regelmatig uit mul zand, waardoor wandelaars naast het pad gingen lopen met een hardere ondergrond. Via Boswachterij Kootwijk werd rustpost Halte Assel bereikt op 31 km. Nu kregen we uitzicht op de uitgestrekte Asselse Heide. Het pad voerde hierlangs over een asfaltfietspad. Eenmaal was het mogelijk om een heuveltje naast dit fietspad te beklimmen. Hier vanaf had je een fraai uitzicht op één van de hier aanwezige vennen. Op 34 km werd het 85 meter hoge dorp Hoog Soeren bereikt. Hier konden we een wandelend echtpaar hoogst persoonlijk feliciteren met hun 40 jarig huwelijksfeest. Op 38 km was nog een laatste verzorgingspost. Hier kochten we nog een kaart van de allround accordeonist Knelis van de Veluwe. De totale afstand bedroeg deze dag 40,9 km.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg