Vorig Euraudax verslag Volgend Euraudax verslag Terug naar het overzicht van alle Euraudax wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor 30 uurs van Oudergem in België

Dit is het wapen van Oudergem, Brussel In het weekend van 7 en 8 april 2001 organiseerde Euraudax een 30 uurs vanuit Oudergem, onder de rook van Brussel. Onder een 30 uurs Euraudax wandeltocht wordt verstaan een tocht waarbij alle afstanden van 25 km of een veelvoud van 25 km kunnen worden gelopen tot een maximum van 150 km. De gemiddelde wandelsnelheid in een Euraudax wandeltocht is 5 km per uur. Dit is inclusief rustposten. Deze tocht bestond uit 6 lussen van ieder 25 km. Als je bijvoorbeeld 75 km wilde lopen, dan kon je de eerste 3 lussen lopen of de laatste 3 lussen. Of je begon bij de 3e lus en dan liep je ook de 4e en 5e lus. Coos koos de 150 km. Henri liep de eerste 2 lussen en de laatste lus. De wandeltocht voerde onder andere door de gemeenten Oudergem, Tervuren, Watermaal-Bosvoorde, Ukkel, Elsene, Etterbeek en Brussel.
Dit is het wapen van Brussel Brussel, is een stad met veel gedaanten. Het is een agglomeratie van 19 gemeenten, die één van de drie Gewesten van de Belgische Federale Staat vormt. Het is de hoofdstad van België en de zetel van de Vlaamse en de Franse Gemeenschap. En Brussel is ook nog de vestigingsplaats van de Commissie en de Raad van de Europese Unie.
De gemeente Oudergem is een van de aangenaamste residentiële gemeentes van de hoofdstad. Haar oppervlak wordt namelijk voor een derde ingenomen door het Zoniënwoud en grote parken zoals dat van Woluwe, Seny, de J. Massart-tuin en het Rokloosterpark.
Tot het begin van de 19de eeuw waren Watermaal en Bosvoorde twee afzonderlijke dorpen. Lange tijd leidde de gemeente met haar mooie beekvalleien een kalm bestaan in de luwte van de hoofdstad, maar dit veranderde door de grote stedenbouwkundige projecten van Leopold II. De goede verbindingen met het stadscentrum maakten de groene gemeente voortaan tot een begeerde plaats om te wonen. Vandaag bestaat het grondgebied van Watermaal-Bosvoorde voor de helft uit het Zoniënwoud. Half-landelijke woonkernen, van zowel burgerlijke als meer volkse allure, verlenen de gemeente een bijzondere charme.
Ukkel is een van de meest uitgebreide gemeenten van de hoofdstad. Wat het aantal inwoners betreft, komt deze gemeente op de vierde plaats. De aanwezigheid van meerdere groene punten en de meer dan 500 ha van het Zoniënwoud maken deze gemeente tot een zeer gewilde woonwijk. De gemeente Ukkel ontstond in 1795, toen nog onder Frans bewind, als samensmelting van Ukkel en de leenrechten van Carloo en Stalle.
Met de auto reden we op 6 april naar Brussel en overnachtten in een hotelletje. Overnachten bij de start was ook mogelijk. Maar we gaven de voorkeur aan een hotelletje. Met de stadsbus van Brussel reden we van het hotelletje naar de start. Rond halftien kwamen we in de ochtend van 7 april aan terwijl de start om 11 uur was. Er was een grote groep wandelaars toen we om 11 uur startten, Het waren er 197. Het parkoers van de eerste lus van 25 km was wisselend buitenwijken en bos/parkgebied. We hadden ons fototoestel meegenomen. Henri maakte de foto's, 22 in het totaal. Aangezien België tweetalig is stond de spaarzame informatie op het informatiebriefje ook in twee talen. We kwamen door het Kamerenbos en het plaatsje Ukkel. In elke lus waren 2 verzorgingsposten van ongeveer 10 minuten. Na 4 uur en 10 minuten hadden we de eerste grote rust van een half uur. Je kon voor alle maaltijden die tussendoor georganiseerd waren je van tevoren opgeven. Nu hadden we een lunch en deze bestond uit 3 witte boterhammen. Voor mij was dit lang niet voldoende. Van huis hadden we 28 besmeerde broodjes meegenomen en daarvan at ik er nu 4 op. Voor Coos was de lunch wel voldoende. In de 1e lus liepen we over een begraafplaats. Dit was tevens een keerpunt, want we liepen door één en dezelfde toegangspoort het kerkhof in en later ook uit.
De 2e lus voerde door de gemeente Watermaal-Bosvoorde. Hoofdzakelijk liepen we hier door bosgebied, het zogenaamde Zoniënwoud. Ook in het bos is het lente. En het is weer mooi om al dat jonge groen aan de bomen te zien groeien. Katjesbomen en geelgekleurde forsytia-struiken zagen we volop. Steeds op 8-10 km en op 16-18 km was een verzorgingspost. Na afloop van de tweede lus hadden we een grote rust van 65 minuten. Hierin nuttigden we de warme maaltijd. Nadat ik Coos had uitgewuifd, die met de derde lus begon, reed ik weer terug naar het hotelletje.
Het parkoers van de 3e lus stond in het teken van grote gebouwen en het beroemde standbeeld van manneke pis. Verder liepen we veel langs (verwarmde) terrassen waar talrijke mensen nog aan het eten waren. Het parkoers in de 4e en 5e lus was veelal een stratenparkoers. Mede vanwege de nacht moest het parkoers wel verhard zijn. Opvallend waren de talrijke gaten in het wegdek, zodat het goed oppassen geblazen was.
Rond halféén op zondagmiddag 8 april was de start van de laatste lus van 25 km. Daarbij bestond het parkoers opnieuw uit overwegend bossen. Wel werden enige malen een paar drukke verkeerswegen gekruist. Ook liepen we een paar km over een voet/fietspad langs een drukke verkeersweg.
Het was over het algemeen een mooie tocht met onderweg 3 buien die goed met de paraplu te behappen waren. De temperatuur lag overdag rond de 10° en het was overwegend droog met verschillende keren zonneschijn. De aantallen deelnemers op de diverse afstanden waren: respectievelijk km-afstand en deelnemers 150-88, 125-19, 100-45 en 50-20. Van de 25 km waren geen cijfers beschikbaar, omdat deze gegevens tijdens de 5e lus beschikbaar kwamen.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg