Vorig Euraudax verslag Volgend Euraudax verslag Terug naar het overzicht van alle Euraudax wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor Tweede onzalige bossentocht van Euraudax

Dit is het wapen van Rheden. 
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Op vrijdag 16 februari 2001 organiseerde Euraudax een nachttocht over een afstand van 50 of 75 km. De start was vanuit sporthal "De Hangmat" te Rheden. De starttijd was om 22.00 uur 's avonds. Nadat het bij de start nog droog was geweest, begon het even later te motregenen. Deze motregen zou een paar uur voortduren. We verlieten de bebouwde kom van Rheden en dwaalden nu zo'n 5 km door de polder Havikerwaard. We troffen slechts een paar maal een auto. In Ellecom was de eerste wagenrust op 11,3 km. Deze was gelegen aan een groot parkeerterrein, vlakbij een spoorlijn. Daarna bereikten we de plaats Dieren. Langs de westkant (=Veluwe kant) van Dieren liepen we naar het centrum van Dieren. Hier was op 16 km de eerste grote rust van een half uur in "De Metronoom", gebouw Gelreband van de Harmonie. Langs het Priessnitz monument en langs bosgebied Voorste Schaddenveld werd koers gezet naar Laag Soeren. We betraden de plaats over de Badhuislaan en de Jut van Breukelerwaardlaan. Daarbij kwamen we langs het gebouw Soeria.
Vroeger (voor 1980) heette dit gebouw Amsterda en was eigendom van de vroegere Amsterdamse Bank. Tegenwoordig is dit een onderdeel van DE bank. Sinds 1980 is het eigendom van de Stichting Onderwijs en Wetenschap Creatieve Intelligentie. Deze stichting houdt zich bezig met het geven van cursussen in de transcedente meditatie volgens de methode van Maharishi Mahesh Yogi, een Indiase filosoof en natuurkundige. Nog weer vroeger heette dit gebouw Bethesda.
Jut van Breukelerwaard was een vermogend inwoner van Laag Soeren die halverwege de 19e eeuw genezing van zijn jicht zocht in een Duits kuuroord. Toen daar de koudwater-behandeling succesvol bleek, wilde hij ook in zijn eigen woonplaats gebruik maken van het mogelijk heilzame effect van het Veluwse water. In 1849 kocht hij het Huis Laag Soeren met landerijen, waarop hij de geneeskrachtige badinrichting Bethesda liet bouwen. Het water werd betrokken uit de Soerense sprengen. Ter ere van vier watergeneeskundigen, waaronder de Oostenrijker Priessnitz, van wie men methoden in Laag Soeren toepaste, richtte Jut van Breukelerwaard omstreeks 1860 het Priessnitz-monument op. Soeria is afgeleid van het sanskritische "suriya", dat zon betekent.
We verlieten de gemeente Rheden (want Dieren en Laag Soeren behoren beiden tot de gemeente Rheden). Langs het Wilhelminapark werd Eerbeek bereikt. We staken de spoorlijn Arnhem-Zutphen over en even later ook het Apeldoorns kanaal. We volgden het kanaal een paar honderd meter. Hier was op 23 km de tweede wagenrust. We bevonden ons hier op korte afstand van het Nivon ABK-huis. De traktatie hier was van het OLAT-lid Marcella. In Laag Soeren was zij gehuldigd na het behalen van de 40.000 km. We vervolgden onze tocht langs het Apeldoorns kanaal in zuidelijke richting tot aan de Brummense brug. Hier verlieten we het kanaal. Door bosgebied Lichtenbelt en de Leuvenheimse Heide werd buurtschap Spankeren bereikt. Langs de N48 en op korte afstand van de IJssel werd de 3e wagenrust bereikt op 31 km. Opnieuw staken we het Apeldoorns kanaal over.
Rond 1825 besloot Koning Willem I tot de aanleg van een kanaal dat Apeldoorn met de IJssel bij Hattem zou verbinden. In de jaren 1859-1866 verlengde men het tot dan toe doodlopende kanaal van Apeldoorn naar de IJssel bij Dieren om ook doorgaande scheepvaart mogelijk te maken. Om het grote hoogteverschil van 7 tot 10 meter tussen kanaal en rivier te overbruggen, metselde men in 1865 een getrapte sluis met drie schutkolken op een rij. Voor Nederland was deze drietrapssluis een uniek waterbouwkundig werk. In de jaren '50 van deze eeuw nam de scheepvaart in het kanaal tussen Apeldoorn en Dieren toe. De oude sluis was te klein en werd in 1957 vervangen door de sluis zoals u die nu nog kunt zien. In 1972 werd het kanaal gesloten voor scheepvaart. De oude drietrapssluis is in 1978 gedempt.
We liepen door naar het veer Dieren-Olburg. Langs de N317 overgaand in de N48 werd Ellecom weer bereikt. Over de Middachter Allee werd daarop De Steeg bereikt.
De Middachter Allee werd door Frederik Christiaan va Reede tussen 1760 en 1770 aangelegd. De laan werd aan beide zijden voorzien van beukenbomen ter bestrijding van de zandverstuiving van de Veluwe naar de IJssel.
Bij de ingang van het park De Veluwezoom was de 4e wagenrust op 40 km. Langs de noordkant van Rheden en het NS-station van Rheden werd sporthal De Hangmat bereikt. Nu was er weer een grote rust en nuttigden we ons ontbijt. De 50 km lopers verlieten hier de groep. Maar er kwam een nieuwe groep wandelaars bij die het 25 km parkoers liepen. Want er werd ook een 25 km Euraudax tocht georganiseerd. De start hiervan was op zaterdagochtend 18 februari 2001 om 8.00 uur. Langs de westkant werd Rheden weer verlaten. Nu zetten we ons schrap voor de beklimming van de 106 meter hoge Zijpenberg. Daarbij kwamen we achtereenvolgens langs de 73 meter hoge Dassenberg en de 90 meter hoge Kraaijenberg. Voor het Rozendaalse Zand sloegen we af. Via de 104 meter hoge Tafelberg, langs het in aanbouw zijnde restaurant De Posbank en langs koepel De Kaap werd op de parkeerplaats De Lappendeken de 5e wagenrust bereikt op 59 km. Het oude restaurant De Postbank was enige jaren tevoren afgebrand. Daarna werd koers gezet naar de Carolinahoeve. Verderop liepen we om bosgebied De Onzalige Bossen. Hiernaar is ook deze 2e Onzalige Bossentocht genoemd. Na bosgebied Worth Rheder Zand werd nabij de Tafelberg de laatste wagenrust bereikt. Via bosgebied Het Asselt werd afgedaald over een Holleweg. Door een industriegebied werd de finish bereikt. Het was over het algemeen een mooie tocht met overwegend droog weer.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg