Vorig WS78 verslag Volgend WS78 verslag Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar de overzicht van alle WS78 wandeltochten Bos-, heide-, duinen-, polder-, weiland- en grasmars met WS78

embleem WS78 Op zaterdag 6 januari 2001 organiseerde WS78 een wandeltocht van 40 km vanuit Alkmaar. De start was vanuit Sporthal "De Hoornse Vaart". Deze lag op korte afstand van NS-station Alkaar-Noord. Bij de start was het net een nieuwjaarsreceptie. Want het was de eerste tocht van WS78 in het nieuwe jaar en velen wensten elkaar veel goeds voor het komende jaar .
'In Alkmaar begon de victorie'. Dit wapenfeit verwijst naar een van de bekendste episoden uit het verleden van Alkmaar: de overwinning op de Spanjaarden in 1573. De erfenis van dit rijke en roemruchte verleden is nog altijd volop aanwezig in de gezellige binnenstad. De singels en grachten met hun karakteristieke ophaalbruggen, de vele monumenten, de verstilde hofjes, de oude gevels en de smalle winkelstraatjes verlenen aan de binnenstad een bijzondere sfeer. Alkmaar is niet voor niets de tiende winkelstad van Nederland! Alkmaar is gelegen in een typisch Hollands polderlandschap, dichtbij een groot natuurgebied met duinen, strand, bos en overal water. Alkmaar is historisch, met ruim 400 monumenten. De Waag, in de meest oorspronkelijke vorm uit de 14e eeuw, het 16e eeuwse Stadhuis, de Grote St. Laurenskerk en de vele hofjes, gevels en grachten geven de stad een aparte uitstraling.
Een paar honderd meter na de start staken we de Hoornse Vaart over. Langs dit water liggen een 5-tal molens, waarvan wij er twee zagen liggen. De regen van de voorgaande dag had plaats gemaakt voor zonneschijn. De lage zonnestand zorgde voor een mooie belichting van deze molens. Verderop staken we de vaart weer over en na de wijk Huiswaard doorgestoken te hebben bereikten we het park Rekerhout. We liepen hier onder andere over een 200 meter lange vlonder omzoomd met riet. Door de wijken De Mare en 't Rak-Zuid zetten we koers naar het Noord-Hollands kanaal. Bij de Koedijker vlotbrug, een luxe vlonder waar ook auto's over heen konden rijden, maakten we een foto met op de achtergrond een Sluismolen. Hier staken we de gemeente grens van Alkmaar over. Nu dwaalden we een tijdlang over polderwegen, het gebied tussen de plaats Bergen en het Noord-Hollands kanaal. We liepen langs een ruim 100 jaar oude West-Friese boerderij met de naam Kanewert. Vlak voordat we boerderij Manege "De Berger Rijschool" passeerden stond een boer met zijn tractor stil op de Schapenlaan. Hij opende de deur van zijn overdekte, maar doorzichtige cabine van zijn tractor en tuurde in de verte naar zijn schapen. Wellicht telde hij het aantal. Misschien ook riep het wat naar ze toe, want langzaam liepen de schapen zijn richting uit. Op 9,9 km was de soeppost in Aagtdorp, gemeente Schoorl.
Dit is het wapen van Alkmaar. 
Dit wapen is te vinden op de lokatie www.ngw.nl/indexgb.htm  
Deze site is mogelijk gemaakt door de 
Bank Nederlandse Gemeente te Den Haag Even verderop liepen we over een pad langs weilanden en aan onze linkerhand lag een ongerept perceel met bomen van ongeveer 10 bij 25 meter. Op een fraai, maar zelfgemaakt bord stond: natuurgebied, Weitje van Pietje, kwetsbaar gebied. Even verderop kwamen we langs een kerkhof met oude grafstenen. Op een bord stond dat het oorlogsgraven van het Gemene Best betroffen. Na een molen staken we de Heereweg over en volgden even de Schoorlse Zeeweg, een grintweg. We sloegen het eerste pad af om daarna via een 170 treden tellende trap op uitzichtduin de Trap te arriveren. Hier hadden we een wijds uitzicht. Bij helder weer waren zelf flats van Hoorn te zien. Over het weer hadden we trouwens allerminst te klagen. We hadden het mooiste weer van de wereld voor de tijd van het jaar. Vanaf de start tot halfdrie 's-middags was het onbewolkt geweest. Er was dus veel zonneschijn. We vervolgden ons pad door de beboste duinen. Het noordelijkste punt van de wandeling was het uitzichtsduin bij Catrijp. Hier vandaan hadden we en fraai uitzicht op het plaatsje Groet en de Noordzee. Daarna zetten we koers naar het fraaie Vogelmeer. Hier liepen we vlak langs. Door het hoge water van het Vogelmeer was plaatselijk een nieuw pad aangelegd door de wandelaars. Op 21,0 km was de grote rust in Café Restaurant De Viersprong.
We bestegen een steil duin bij het verlaten van het centrum van Schoorl. We bleven nu een tijdlang fraai dwalen door het bos- en duingebied van boswachterij Schoorl. Na Skibaan Il Primo, waar volop werd geskied, bereikten we heel even een verkeersweg om daarna weer het bos- en duingebied te betreden. Op 29,9 km was de koffiepost bij de familie Rosemöller. We zijn nog vergeten te vragen of ze familie zijn van de bekende voorman van de politieke partij Groen Links. Via het Bergerbos werd het bosgebied definitief verlaten. Vanwege een gladde vlonder over een afstand van 700 meter was er een parkoerswijziging. Nu volgden we een tijdlang fietspaden door de polder Bergermeer. Op ongeveer 35½ km was nog de fruitpost. De totale afstand bedroeg ongeveer 38½ km. Door de parkoerswijziging was de tocht ongeveer een km korter als aangegeven in de parkoersbeschrijving. Desondanks behoorde deze tocht tot de categorie zware tochten. Met een opkomst van 380 deelnemers scoorde deze tocht vrij goed.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg