Vorig Euraudax verslag Volgend Euraudax verslag Terug naar het overzicht van alle Euraudax wandeltochten Terug naar de homepage van Henri Floor 25 uurs van Neerpelt, Euraudax wandeltocht

Euraudax - arendkop In het weekend van 14 en 15 oktober 2000 organiseerde Euraudax een 25 uurs vanuit Sint-Huibrechts-Lille, gemeente Neerpelt.
Neerpelt, gelegen in het open glooiend landschap van de Limburgse Kempen, heeft een oppervlakte van ruim 4.200 ha en telt ongeveer 15.000 inwoners. Neerpelt bestaat sinds de fusie van 1977 naast de oude kern Sint-Huibrechts-Lille uit een 4-tal gehuchten met name: het Centrum, het Boseind en het Herent aan de zuiderzijde van het Kempisch Kanaal en de Grote Heide aan de noorderzijde. Noordelijk wordt Neerpelt begrensd door Nederland en de gemeente Lommel, oostelijk door de gemeente Hamont-Achel, zuidelijk door de gemeenten Bocholt en Peer en westelijk door de gemeenten Overpelt en Lommel. Neerpelt wordt doorsneden door enkele rijkswegen, door het kanaal Bocholt - Herentals, door de spoorlijn Antwerpen - Mönchen-Gladbach. De autobaan N74 en de relatief korte afstand tot de E3 en de Boudewijn snelweg geven Neerpelt aansluiting met het Europees Autowegennet. Onderzoek in het gehucht "Roosen" bewees dat Neerpelt al bevolkt was tijdens de prehistorie. Neerpelt samen met Overpelt droeg vroeger de naam Pelta, wat poel (moeras) betekend. Pas in 1218 werd de naam Neerpelt (lager gelegen poel) in de historie vernoemd. In de vroege middeleeuwen was de gemeente een gedeelte van de Sint-Truidense abdij die haar onroerende goederen deels verloor in het begin van de elfde eeuw. De graven van Loon en de prinsbisschoppen van Luik regeerden grotendeels over Neerpelt. Samen met Overpelt, Kaulille en Kleine-Brogel vormden ze de heerlijkheid Pelt, die in Overpelt zetelde en tot het gerechtsgebied van het Oppergerecht van Vliermaal behoorde.

De start was zaterdagochtend om 11 uur. Voor mij was een 125 km de laatste afstand die nodig was om mijn (eerste) gouden arend te halen. Eerst vertel ik eens even iets meer over de organisatievorm van een Euraudax wandeltocht voor al diegene die dat nog niet (precies) weten.
In een Euraudax wandeltocht bedraagt het wandeltempo 6 km per uur. De gemiddelde snelheid bedraagt 5 km per uur. Bij een afstand van 25 km wordt dan 25:6=4 1/6 uur gewandeld of te wel 4 uur en 10 minuten. Aangezien de gemiddelde snelheid 5 km per uur bedraagt doe je over 25 km 25:5=5 uur. Het verschil tussen 4 uur 10 minuten en 5 uur bedraagt 50 minuten. Deze 50 minuten worden door de organisatie verdeeld over grote rusten en wagenrusten. Over een 125 km doe je 25 uur. Hiervoor bedraagt de wandeltijd 20 uur en 50 minuten. De overige 4 uur en 10 minuten (250 minuten) werden verdeeld over 4 grote rusten van respectievelijk 50, 40, 70 en 50 minuten. De overige 40 minuten werden verdeeld over 10 wagenrusten.
Vanuit Driebergen is Neerpelt slecht te bereiken. Tussen Eindhoven en Neerpelt rijdt alleen van maandag t/m vrijdag een bus. Zaterdags rijdt er een bus vanuit Eindhoven naar Lommel en vandaar kan je dan met de trein naar Neerpelt. Of je moet het hele stuk met de trein via Rotterdam en Antwerpen reizen. Wij reisden al vrijdagmiddag af naar Achel, 5 km ten noord-oosten van Neerpelt. Eerst met de trein naar Eindhoven. Daarna verder met bus 172 naar Valkenswaard en vervolgens met bus 176 naar Achel. Hier overnachten we in een hotelletje. Met een “zwarte taxi” reden we zaterdagochtend naar Neerpelt. Het bereiken van de start gaf een probleem. Het Europees Euraudax wandelboekje gaf aan dat de start in zaal Kentink was aan de Kentinkstraat. Sinds enige jaren bleek de start echter in zaal De Bosuil te zijn te Sint-Huibrechts-Lille.
Na het inschrijven kregen we een formulier waarop stond welke kant we opgingen. De eerste ronde van 25 km ging in de richting van Hamont. De tweede ronde ging richting Kleine Brogel. De derde ronde ging richting Neerpelt. De vierde ronde ging richting Grote Heide en de vijfde en laatste ronde ging richting Grote Brogel. ’s Nachts viel het op dat we verschillende keren op dezelfde plaatsen kwamen. We liepen dus erg veel rondjes.
Parkoerstechnisch viel het wat tegen. Enerzijds kwamen we verschillende keren op dezelfde plaatsen. Verder liepen we een heel eind over een fiets/voetpad langs een verkeersweg. Eén ronde ging ’s nachts door een bos. Beter was het geweest om deze ronde bij daglicht te lopen.
Op één van de laatste rusten werden de drie wandelaars die een gouden arend zouden halen naar voren geroepen en ik werd daarbij als eerste naar voren geroepen. Ik kreeg een heel mooi beeldhouwerkje dat een adelaar (hoe kan het ook anders) voorstelde. Onwillekeurig vergeleek ik deze tocht met de 30 uurs van Auderghem. En dan valt Auderghem in het voordeel uit.
Nadat de tocht zondagmiddag om 12 uur was afgelopen, waren er wandelaars uit Eindhoven die werden opgehaald. En daar kon ik mooi een lift mee krijgen naar NS-station Eindhoven.
naar de top van deze pagina

Coos Verburg