Vorig verslag Volgend verslag Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar het overzicht van de vakantieverslagen van de Europäischer Fernwanderweg E1

Europäischer Fernwanderweg E1


datum woensdag 13 september 2000
traject Herbramwald - Paderborner Berg (380,1) - Klippenweg - Teutoniaklippe - Bierbaums Nagel (uitzichttoren) - Grunewald - Stadsvesting Blankenrode - Lichtenau-Blankenrode
afstand 24 km
wandeltijd 8½ uur
hoogtes 279 - 430 meter
weer hele dag droog, half bewolkt
temperatuur 20°
overnachtingadres Pension Café Zur Altenauquelle, Fam. Alois Dreps, 33165 Lichtenau-Blankenrode, tel 02994-385
Overnachtingprijs DM 2 x 44

lavalamp Toen we de vorige avond vroegen hoe laat we konden ontbijten zeiden ze 8.30 uur. We wisten daar 8 uur van te maken. Het was een goed en uitgebreid ontbijt met verschillende vleessoorten. We vroegen om een lunchpakket. Daarvoor kregen we 6 sneden brood en melk. We maakten het zelf klaar en hoefden er niet extra voor te betalen.
Rond 9 uur begaven we ons op pad. Het eerste traject liepen we af en toe over steile hellingen. Het pad was ook moeilijk op de kaart te volgen. We liepen eerst tot het Lichtenauer Kreuz. We liepen over de 380,1 meter hoge Paderborner Berg. Het was deze dag weer een heel mooi parkoers met veel bos en weinig asfalt. Bij de Klippenweg (foto 151, 152 en 153) was de helling aan de linkerkant af en toe weer steil. 200 meter van het parkoers stond een toren, de Bierbaums Nagel. Hier vandaan hadden we vermoedelijk uitzicht op Liechtenau (foto 154). Van de toren zelf namen we ook een foto (foto 155).
Bij Grunewald staken we een verkeersweg over. Langs deze weg stonden wapens op borden afgebeeld van Paderborn (foto 156) en Höxter (foto 157). Opnieuw volgde ons pad een traject waarbij we links steile hellingen te verwerken kregen. Na de Bentberg maakten we nog een foto van paddestoelen (foto 158). Na een paar smalle en steile paden volgde nog een lange weg met veel vals plat. Ik zag nog een ree weglopen. Voorbij de Stadwüstung Blankenrode maakten we een foto van een bankje (foto 159).
Uiteindelijk kwamen we bij Pension Zur Altenauquelle (foto 160, ansichtkaartnummer 18). Naast het pension stond een vakwerkhuis (foto 161).

Henri Floor & Coos Verburg