Vorig verslag Volgend verslag Terug naar de homepage van Henri Floor Terug naar het overzicht van de vakantieverslagen van de Europäischer Fernwanderweg E1

Europäischer Fernwanderweg E1


datum zondag 10 september 2000
traject Extertal-Bösingfeld - Eimke - Fassenberg - Winterberg - Dörenberg - Schanzenberg - Linderhofe - Schwelentrup - Hillentrup - Windelstein (346,8) - Lemgoer Mark - Lemgo.
afstand 22 km
wandeltijd 8 uur
hoogtes 100 - 390
weer hele dag droog, lange tijd ochtendnevel
temperatuur 19°
overnachtingadres Hansa-Hotel, Inh. Karl-Heinz Volland, Breite Straße 14-16, 32657 Lemgo, ( 05261-94050
Overnachtingprijs DM 140
internet www.hansa-hotel.de

stadhuis op het marktplein in Lemgostadhuis op het marktplein in Lemgo

We konden om halfacht ontbijten. We troffen aan het ontbijt een man die we de vorige dag ook hadden gezien. Hij liep ook de E1. Echter "slechts" drie dagen. Hij liep tot Lemgo deze dag terwijl wij 's-ochtends nog het plan hadden om verder te lopen dan Lemgo. Toen we langs de plaatselijke bakker liepen, bleek deze open te zijn, terwijl het zondag was. Tot onze vreugde verkocht de bakker ook sinaasappelsap, onze favoriete drank voor deze dagen.
We vervolgden ons pad en aan de rand van het dorp troffen we al de markering van de aanlooproute. Spoedig waren we weer op de hoofdroute. We sloegen af en over een heuvel bereikten we Fassenberg. Even hiervoor hadden we een korte rustpauze. Verder liepen we naar Gut Winterberg, maar dit lag verborgen achter bomen. Daarna stegen we over leuke bospaden naar Dörenberg. Daarna werd Linderhofe bereikt of wat daarvoor doorging. Daarna liepen we een stuk verkeerd. De markering was hier slecht.
Extertal De man die we 's-ochtends in het hotel hadden herkend als de wandelaar van de vorige dag was ook verkeerd gelopen. Via een alternatieve route liepen we weer naar de hoofdroute. In Schwelentrup zaten we weer op de hoofdroute. Daarna zetten we koers naar Hillentrup. Nu daalden we een tijdlang tot 177 meter zeehoogte. We liepen daarbij langs een armetierig beekje, maar wel door een mooi dal. Daarna liepen we de Wendelstein op met een hoogte van 346,8 meter. Vervolgens daalden we deze ook weer af. In één van de laatste bospassages kwamen we langs een bloeiende braamstruik (foto 122).
We bereikten Lemgo (ansichtkaartnummer 16) en liepen door de binnenstad (foto's 123-127). Het hotel bij het station was dicht. We zagen een dame langzaam naar ons toelopen. Ze bleek hulpvaardig te zijn. Het leverde uiteindelijk op dat we in een hotel overnachtten, dat 25 mark goedkoper was. Het werd het Hansa hotel (foto 128). We liepen nogmaals door de binnenstad en keken meteen naar een geschikt restaurant (foto's 129-130). Uiteindelijk besloten we in het restaurant van het Hansa hotel te dineren. Het bleek echter dicht te zijn vanwege een rustdag. Daarop aten we warm in een bistro. We aten er pizza's.
Hansa-hotel te LemgoHansa-hotel te Lemgo

In de bistro zat aan een tafel naast ons een man alleen. Hij sprak ons aan en vroeg aan ons of we een wandeltocht liepen. Hij bleek ook de E1 te lopen. Zijn dagtrajecten lagen tussen de 12 en 20 km. Hij overnachtte meerdere dagen op één zelfde adres en reisde daarbij heen en weer met het openbaar vervoer.

Henri Floor & Coos Verburg