derde dag Vierdaagse Heuvelland wandelingen overzicht van de Heuvelland wandel4daagsen Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 13e Vierdaagse Heuvelland wandelingen van 10 - 13 augustus 2000

wandelaar met stok medaille Heuvelland wandelvierdaagse nummer 16 4e wandeldag - Geul- en Gulpdalroute
Toen wij rond kwart voor zeven kwamen aangereden waren de eerste wandelaars al vertrokken. Het beloofde een zeer warme dag te worden met temperaturen tot 30°. Over asfalt- en veldwegen liepen we onder Vilt langs. Voor Sibbe sloegen we af om later alsnog Sibbe te benaderen. Er was een wandelaar uit Son, die naast zijn hobby van wandelen ook als hobby doedelzak blazen heeft. En wij werden verrast met een optreden tijdens de tocht. Toen hij ophield klonk er onder de wandelaars een applaus op. De doedelzakwandelaar liep het 42 km parkoers, zodat wij hem meerdere malen hebben mogen aanhoren. Via de noordkant van Sibbe liepen we naar het Biebosch. Nu volgden we een aantal smalle paadjes. Verderop kon je wel inhalen. Maar het weiland, waar we nu opliepen, lag nog in de schaduw waardoor het gras nog flink nat was. Daardoor bleven de wandelaars dit stuk maar achter elkaar lopen om geen natte voeten te krijgen. Via het St. Jansbos werd Oud-Valkenburg bereikt. In Strucht, behorend tot Schin op Geul, werd via een aantal draaipoortjes langs de Geul de eerste rustpost bereikt op 8,5 km.
Na een korte rust werd Strucht weer verlaten langs Camping Vinkenhof. Via Engwegen werd koers gezet naar de in wielerkringen beruchte Keutenberg. Na het verkeerdbord dat een stijgingspercentage van 22% aangaf bleef de Keutenberg evenwel rechts liggen. Na camping De Anemoon en Huize Schoonzicht werd Stokhem bereikt. Op weg naar Beertsenhoven kregen we uitzichten op de kerktoren van Wijlre. Via de Dolsberg werd Gulpen bereikt. Hier was de tweede rustpost op 14,1 km.
We bestegen de 160 meter hoge Gulperberg en waren nu tevens in buurtschap Berghen. De meeste inwoners van dit gehucht worden in de zomer gevormd door de bezoekers van de plaatselijke camping met openluchtzwembad. Daarna dwaalden we door het Duinenbos en het Schweibergerbos. Ook hier hadden we weer talrijke vergezichten. Via de Grintgroeve Bissen en de buurtschappen Bissen en Schweiberg werd Epen bereikt. Hier was de derde rustpost op 21,2 km.
In het Kruisbos bereikten we een hoogte van 190 meter boven N.A.P. Door Landsrade en over het Landsraderveld zetten we koers naar het Wagelerbos. Even voor Gulpen hadden we een fraai panorama op Gulpen en de wijde omgeving. In de verte zagen en hoorden we een oude stoomlokomotief van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij rijden, die een aantal wagons voorttrok. Op 28,5 km was de vierde rustpost te Gulpen.
Nu volgden wij een traject over open terrein met weinig beschutting tegen de zon. In buurtschap Berghof lieten we ons in een café bij een camping bij de boer weer een beetje op adem komen. We werden ingehaald door een wandelaar uit Maastricht. Toen we een eind verderop een heuvel afdaalden naar Gulpen zei die wandelaar uit Maastricht dat deze heuvel de naam had van “de Koning van Spanje”. Langs het plaatselijke zwembad, dat veel van een mierenhoop weg had, werd de vijfde rustpost bereikt in Strucht op 35,0 km.
Schin op Geul werd verlaten over een pad langs de Geul. We kwamen hier talrijke wandelaars tegen. We passerden nog de beeldengroep “De Drie Beeldjes”. Via kasteel Den Halder, een grieks café restaurant gevestigd in een oud kerkje en de plaatselijke bierbrouwerij werd Valkenburg verlaten. Na nog een paar klimmetjes werd de finish bereikt op 42,9 km. Even voor de finish konden de meeste wandelaars nog een roos in ontvangst nemen van de hostesses van Dagblad De Limburger die in Vilt bij café “An de Grwatte Wèch” werden uitgedeeld.
Het was alle vier de wandeldagen droog weer geweest met veel zonneschijn. De eerste wandeldag was de minst warme geweest. In dit verslag is herhaalde malen geschreven over “en we liepen langs een spoorlijn”. Dit moet hier beslist niet als saai worden gezien. Veelal waren het smalle paadjes of veldwegen. En het geeft aan hoe het parkoers feitelijk liep.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg