tweede dag Vierdaagse Heuvelland wandelingen vierde dag Vierdaagse Heuvelland wandelingen overzicht van de Heuvelland wandel4daagsen Terug naar het overzicht van driedaagsen en vierdaagsen op de homepage van Henri Floor Terug naar de homepage van Henri Floor 13e Vierdaagse Heuvelland wandelingen van 10 - 13 augustus 2000

wandelaar met stok medaille Heuvelland wandelvierdaagse nummer 15 Van 10 t/m 13 augustus 2000 werd voor de 13e maal de Vierdaagse Heuvelland Wandelingen georganiseerd. De start was vanuit de feesttent gelegen achter café Noben tussen de plaatsen Vilt en Berg en Terblijt in de gemeente Valkenburg aan de Geul.
3e wandeldag - Savelsbosroute
We verlieten de start in zuidelijke richting en kwamen daarbij als eerste door het plaatsje Terblijt, nadat we om 10 minuten voor zeven waren gestart. De veldwegen voerden fraai door of langs maïsvelden. Bij buurtschap Wolfshuis kwamen we op korte afstand langs de Van Tienhoven-molen. Op een kruising ten oosten van buurtschap ’t Rooth was de fruitpost. Hier konden we kiezen uit een banaan, een appel of een sinaasappel. Daarop bereikten we buurtschap Klein-Welsden. Door de bossen ten oosten van Cadier en Keer werd op 7,5 km de eerste rustpost bereikt in Cadier en Keer.

De gemeente Cadier en Keer is in 1828 ontstaan uit de gemeente Cadier en de dorpen Keer en St. Antoniusbank. Deze laatste twee dorpen behoorden voor die tijd tot de gemeente Heer. De drie dorpen waren tot de Franse tijd drie afzonderlijke heerlijkheden. De heerlijkheid Cadier is bekend sinds 1266 en was onderdeel van het graafschap Daelhem. Het dorp lag echter buiten het eigenlijke graafschap.

Vlak voor deze rustpost in Cadier en Keer kwamen we nog langs de kapel van Onze Lieve Vrouwe Fatima. Na de rust liepen we verder naar buurtschap Berg (gemeente Margraten) met zijn uitgebreide huizencomplex van Huize Sint Joseph. Over een soort kam van een heuvel liepen we nu zuidwaarts, waarbij we hier normaliter een schitterend uitzicht op zuidelijk Maastricht moesten hebben. Hoewel de zon scheen was Maastricht in nevelen gehuld. Langs de 119 meter hoge Riesenberg werd Gronsveld bereikt. Hier was de 2e rustpost op 14,5 km.
De eerste km van de lus van het 42 km parkoers was gelijk aan die van de lus van het 28 km parkoers. Nu doorkruisten we het Savelsbos. In St. Geertruid was de 3e rustpost op 20,5 km. Nu werd koers gezet naar het Eysderbos overgaand in het Savelsbos. We maakten nog een lus om camping De Bosrand. We liepen hier op slechts 1 km van de Belgische grens. Bij het plaatsje Rijckholt verlieten we het Savelsbos tijdelijk en kwamen langs een kapelletje. We staken hier 2 kaarsen aan. Tijdens onze aanwezigheid in de kapel doofden er toevallig een paar kaarsen.

In 1780 werd een marskramer in de kerker ingesloten omdat hij juwelen op het kasteel Rijckholt zou hebben gestolen. De marskramer hield echter vol dat hij onschuldig was. Maar daar wisten de 'rechters' wel een oplossing voor. De schepenen legden hem zo vaak op de pijnbank tot hij alles bekende en veroordeelden hem daarna tot de galg. Om de veroor-deelde naar de galg te brengen moesten ze over een gebied van een ander ministaatje, wat door de autoriteiten werd verboden. Daarom besloten ze een doorgang in de heg van de tuin te knippen om op die manier bij de galg te kunnen komen. De marskramer werd opgehangen, maar de opening in de heg groeide niet meer dicht. De nieuw geplante doornen groeiden niet; zij verschrompelden en verdorden. Dit werd in het dorp als een teken beschouwd, dat men een onschuldige naar het galgenveld had gebracht. Een paar jaar later werden in een eksternest de vermiste juwe-len gevonden. De schepenen die het lichtvaardige vonnis hadden geveld, werden toen door de heer van Rijckholt gestraft. Maar ook dit heeft niet geholpen. De opening in de doornenheg is gebleven.

In Gronsveld was de 4e rustpost op 28,4 km. Opnieuw dwaalden we door het Savelsbos. Langs de oostkant van de 119 meter hoge Riesenberg werd Cadier en Keer bereikt. Hier was de 5e en laatste rustpost op 35,2 km. Nu zetten we koers naar het Missiehuis.

Het Afrikacentrum is in 1892 door de paters van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën opgericht. Nu, ruim honderd jaar later, zijn ze nog steeds bezig met het volbrengen van hun missie "Afrika dichter bij mensen in Europa brengen". De paters begonnen met het bouwen van grotten. Later verrees het klooster, gevolgd door een seminarie en een eigen opleidingsinstituut voor missionarissen.

De talrijke kapelletjes hier waren recentelijk gerenoveerd en zagen er van binnen weer pico bello uit. Via Sint Antoniusbank werd Bemelen bereikt. Via de Koelebosch en Berg en Terblijt werd de finish bereikt. De totale afstand bedroeg 42,120 km. Het was een warme zonnige dag geworden met een maximumtemperatuur van 26°.
naar de top van deze pagina

Henri Floor & Coos Verburg